CARSNEWS
MOTONEWS

Αφιέρωμα: 75 χρόνια Honda, 1948-2023

Είμαστε λίγους μήνες μετά την παρουσίαση της πρώτης μοτοσυκλέτας της Honda, Dream D-Type, όταν ο Soichiro Honda γνώρισε τον Takeo Fujisawa και βρήκε στο πρόσωπό του τον ιδανικό συνεταίρο. Η Honda Motor Company συστάθηκε ως εταιρεία την 24η Σεπτεμβρίου 1948, με τον Fujisawa στη θέση του διευθυντή και λίγους μήνες αργότερα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για πρώτη φορά. Ο Fujisawa έβαλε περίπου το ένα τέταρτο των χρημάτων αυτών και δικαίως θεωρείται συνιδρυτής της Honda, με τους δύο ισχυρούς άνδρες της να μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: να κάνουν τη Honda τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μοτοσυκλετών του πλανήτη.

Στα πρόθυρα της επιτυχίας

Η αρχή έγινε με το Cub F-Type, ένα ποδήλατο με βοηθητικό δίχρονο κινητήρα 50 cc, σε ένα φρέσκο και κομψό σχέδιο στο οποίο ξεχώριζε ο κόκκινος κινητήρας και το λευκό ρεζερβουάρ καυσίμου. Σχεδιάζοντας την εμπορική καμπάνια του, ο Fujisawa αντιλήφθηκε πως οι άλλοι κατασκευαστές αδιαφορούσαν για ένα δυνατό δίκτυο πωλήσεων: τα ποδηλατάδικα που αφθονούσαν στην Ιαπωνία. Επικοινώνησε με περισσότερα από 50,000 καταστήματα ποδηλάτων σε όλη τη χώρα, έφτιαξε μια διαφημιστική καμπάνια με μια γυναίκα δίπλα στο μηχανοκίνητο ποδήλατο και έτσι το Cub F-Type έφτασε σε περισσότερα από 15,000 μαγαζιά σε όλη την Ιαπωνία.

Η δίχρονη 98 cc Honda Dream D Type ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής της Honda από το 1949 και ήδη έδειχνε τις τεχνολογικές δυνατότητες της Honda με το πρωτότυπο πλαίσιό της και την ημιαυτόματη μετάδοση χωρίς συμπλέκτη.

Δέκα χρόνια αργότερα είχε έρθει η ώρα για την υλοποίηση του αρχικού ονείρου των Honda και Fujisawa. Στο μεταξύ η εταιρεία είχε περάσει δύσκολες στιγμές, οι οποίες ξεπεράστηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας (1950-1953) καθώς οι κρατικές παραγγελίες για κινητήρες εκτοξεύτηκαν.

Cronología - 75º Aniversario

You meet the nicest people on a Honda

Τον Αύγουστο του 1958 εμφανίστηκε το Super Cub C100, το μηχανοκίνητο δίκυκλο με τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία της Μοτοσυκλέτας. Η διαφημιστική ατάκα “Γνωρίζεις τους ωραιότερους ανθρώπους πάνω σε μια Honda” (You meet the nicest people on a Honda) άλλαξε διά παντός την αντίληψη του κόσμου για τις μοτοσυκλέτες, ενώ η Honda είχε στα χέρια της ένα καθημερινό δίκυκλο πρακτικό, καθαρό, άνετο, κοινωνικώς αποδεκτό και από τότε η όλη βιομηχανία άλλαξε οριστικά.

Αυτό αποτέλεσε και ένα σημείο καμπής για τη Honda, η οποία απέκτησε πλέον παγκόσμια οπτική, τη δέσμευση να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας σε τιμές για κάθε τσέπη και κάθε είδους ανάγκη μετακίνησης.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1959, με δεδομένη πια την επιτυχία του Super Cub, η Honda ξεκίνησε τις επεκτατικές της στρατηγικές ιδρύοντας την American Honda Motor Co. Inc. στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

1. Así empezó todo - 75º Aniversario

Συνώνυμη των αγώνων

“Το μαχητικό πνεύμα που κυριαρχεί στην προσωπικότητά μου δε μου επιτρέπει πια να κοιτάζω αλλού. Πήρα την απόφαση του χρόνου να τρέξω στο ΤΤ,” είχε δηλώσει το 1954 ο Soichiro Honda, κοινοποιώντας την απόφασή του να τα βάλει με τους κορυφαίους κατασκευαστές της εποχής στον διασημότερο διεθνή αγώνα. Αν και ο Honda είχε δηλώσει πως θέλει να τρέξει σε έναν χρόνο (1955), τελικώς χρειάστηκε πέντε χρόνια ως το 1959 που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Νησί, με τους αναβάτες της να τερματίζουν στις θέσεις 6, 7 και 10 με τη Honda RC142.

Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν στη Honda τον τίτλο Κατασκευαστών, μα ο Soichiro Honda κοιτούσε μόνο στην κορυφή. Αυτή η πρώτη εμφάνιση ήταν απλώς ένα σκαλοπάτι για την επόμενη και δύο χρόνια αργότερα, το 1961, η Honda κατέκτησε τη νίκη στα 125 και στα 250 κυβικά. Έκτοτε η Honda έχει σταθερό παρόν στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο των δύο τροχών.

Related Articles

Νέα Kawasaki Ninja 7 Hybrid: Η πρώτη full υβριδική μοτοσυκλέτα στον κόσμο

cars

5 απλές εργασίες συντήρησης για να είναι «σε φόρμα»

cars

Η μηχανή που αψηφά την ίδια την έννοια της… μηχανής

cars

Μετά την επιτυχία της Vespa Sei Giorni έρχεται η δεύτερη γενιά ενός σύγχρονου μύθου

cars

VIDEO: : Θα μου κλείσεις το δρόμο θα σε περάσω από πάνω

cars

O Λ.ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑ SCRAMBLE ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΕΚΠΛΗΞΗ!

cars

Το νέο Renault Austral στρίβει “με τα τέσσερα” και αλλάζει συμπεριφορά – Δείτε πώς τα καταφέρνει

cars

Νέα Kawasaki Ninja 7 Hybrid: Η πρώτη full υβριδική μοτοσυκλέτα στον κόσμο

cars

Voge R125: Μπορείς να το πάρεις αντί για παπί;

cars