CARSNEWS
MOTONEWS

Αφιέρωμα – MV Agusta 2024

Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2022 ανακοινώθηκε μια σημαντική συμφωνία με την KTM AG, η οποία μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ιταλικής εταιρείας με 25.1%. Αυτή η κίνηση οδήγησε σε μια σχετική αναταραχή με φήμες πως η Pierer Mobility AG (μητρικό εταιρικό σχήμα της ΚΤΜ) θέλει να εξαγοράσει πλήρως την MV Agusta και για μεγάλο μέρος του 2023 συναντούσαμε δηλώσεις στελεχών και των δύο πλευρών που συχνά μιλούσαν αντιφατικά μεταξύ τους.

Τον Μάιο που πέρασε ο ισχυρός άνδρας της MV, Timur Sardarov, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως η εταιρεία του δε θα απορροφηθεί από την ΚΤΜ, ούτε θα υπάρξουν κοινά μοντέλα μεταξύ των δύο εταιρειών, ενώ έναν μήνα αργότερα ανακοινώθηκε η πλήρης ανακαίνιση της γραμμής παραγωγής στο Βαρέζε. 

Πίσω απ’ όλα αυτά η MV Agusta δείχνει υγιής, διευρύνοντας τη γκάμα της με λιγοστά μεν νέα μοντέλα, μα ξεκλειδώνοντας νέες κατηγορίες και λανσάροντας νέους κινητήρες.

Το 2024 σηματοδοτεί την πρώτη adventure μοτοσυκλέτα της εταιρείας, η οποία παρουσιάστηκε στην EICMA στις αρχές Νοέμβρη ως LXP Orioli, δηλαδή ως μια σπέσιαλ έκδοση αφιερωμένη στον θρυλικό Ιταλό αναβάτη ράλι Edi Orioli.

Eicma 2023

Πρόκειται για το πρωτότυπο που γνωρίζαμε ως Lucky Explorer 9.5 και το οποίο θα μετονομαζόταν σε Enduro Veloce, ωστόσο στην πρώτη του εμφάνιση φορά μόνο το όνομα LXP (προφανώς εκ του Lucky Explorer) καθώς ετοιμάζεται για παραγωγή σε περιορισμένο αριθμό το 2024.

Eicma 2023

Υπάρχει όμως μια άλλη κουκλάρα που κάνει το άλμα από πρωτότυπο σε μοντέλο παραγωγής, η Superveloce 1000 Serie Oro που εγκαινιάζει μια νέα πτέρυγα στην Υπεργρήγορη (Superveloce) οικογένεια με τον τετρακύλινδρο χιλιάρη κινητήρα των 208 ίππων, ντεμπουτάροντας στο Μιλάνο με τον ένα και μοναδικό Giacomo Agostini.

Η αρχική σειρά των Superveloce με τον τρικύλινδρο 800 υποδέχεται το 2024 ένα νέο συλλεκτικό μέλος, 98 Limited Edition, ενώ μια ακόμη ανάλογη κατασκευή πολύ περιορισμένης παραγωγής είναι η Brutale 1000RR Assen, αφιερωμένη στο αγωνιστικό παλμαρέ της MV Agusta στην ιστορική πίστα Assen στην Ολλανδία, όπου ως σήμερα η ιταλική εταιρεία παραμένει πολυνίκης.

Eicma 2023

Είναι πολύ πιθανό να δούμε κι άλλα νέα από την MV Agusta στην πορεία του 2024, καθώς επίσημες διαρροές έχουν δείξει πως επίκεινται αρκετά ακόμη μοντέλα με τον νέο τρικύλινδρο 931 cc (που φορά η LXP) σε διάφορες οικογένειες όπως Brutale και Dragster, εκδόσεις παραγωγής βασισμένες στο περσινό πρωτότυπο 921 S Concept που επίσης θα μας συστήσουν έναν νέο τετρακύλινδρο κινητήρα 921 cc, αλλά και το “βασικό μοντέλο” LXP.

Προφανώς δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να εμφανιστούν μέσα στο 2024, αλλά δε μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια από αυτά να παρουσιαστούν στην πορεία της χρονιάς.

LXP Orioli

mv agusta 2024 8

Ως αναμενόταν η MV Agusta αποκάλυψε στην έκθεση EICMA 2023 την πρώτη της adventure μοτοσυκλέτα με την οποία ντεμπουτάρει στην παραγωγή ένας καινούργιος τρικύλινδρος σε σειρά κινητήρας 931 cc με μέγιστη απόδοση 124 hp στις 10,000 rpm και 10.4 kgm στις 7,000 rpm για θεωρητική τελική ταχύτητα 230 km/h, με τους Ιταλούς να αποκαλύπτουν πως το 85% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις 3,000 rpm.

Τροφοδοτείται από σύστημα ψεκασμού MVICS 2.1 με τρια μπεκ και σώματα 47 mm, ενώ στα ηλεκτρονικά της διαθέτει 4 χαρτογραφήσεις ανάφλεξης, traction control σε 8 στάθμες, cruise control, launch control, immobilizer και αντικλεπτικό σύστημα Mobisat με γεωεντοπισμό (GPS).

Φορά πλαίσιο ατσάλινο (CrMo) διπλό περιμετρικό με αλουμινένιο ψαλίδι και αφαιρούμενο ατσάλινο υποπλαίσιο.

Eicma 2023

Εξοπλίζεται με ανεστραμμένο πιρούνι Sachs διαμέτρου 48 mm με διαδρομή 210 mm και πλήρεις ρυθμίσεις, ενώ πίσω βρίσκουμε ένα monoshock Sachs με την ίδια διαδρομή και επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο.

Στα φρένα έχουμε την υπογραφή της Brembo με δαγκάνες Stylema μπροστά, τετραπίστονες ακτινικές σε δίσκους 320 mm, υποστηριζόμενο από cornering ABS Continental (MK100) με σύστημα ελέγχου για την αποφυγή ανύψωσης του πίσω τροχού στα έντονα φρένα.

Οι τροχοί είναι σε εντουράδικες διαστάσεις 90/90-21 μπροστά και 150/70-18 πίσω με ακτινωτές ζάντες Takasago Excel που δέχονται tubeless λάστιχα, ενώ το ύψος σέλας φτάνει στα 850-870 mm (ρυθμιζόμενο).

mv agusta 2024 9

Η νέα LXP ζυγίζει 224 κιλά στεγνή, με άδειο το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων, ενώ συμπεριλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό δύο πλαϊνές βαλίτσες αλουμινίου με χωρητικότητες 39 (αριστερή) και 32 (δεξιά) λίτρα.

Η συγκεκριμένη έκδοση που παρουσιάστηκε είναι περιορισμένης παραγωγής και συνοδεύεται από ένα κιτ με εξάτμιση τιτανίου Termignioni (εγκεκριμένη για Euro 5), ανθρακονημάτινα καπάκια για την άκρη του τελικού και το προστατευτικό για τα πόδια, κάλυμμα μοτοσυκλέτας και πιστοποιητικό γνησιότητας. Πρόκειται για ένα συνοδευτικό που θα προσφερθεί αποκλειστικά στις 500 μοτοσυκλέτες της έκδοσης Orioli που θα φτιαχτούν.

Παραδόξως η μοτοσυκλέτα εμφανίστηκε με την επωνυμία LXP, το κωδικό όνομα που είχε ως Lucky Explorer, ωστόσο στην πορεία είχε γίνει γνωστό πως θα ονομαστεί Enduro Veloce. Όπως και να έχει, η εμφάνιση της συλλεκτικής αυτής έκδοσης είναι προφανώς ο πρόλογος για το μοντέλο ευρείας παραγωγής που θα έρθει αργότερα, όταν και θα ανακαλύψουμε τι διαφορές θα έχει από τη συλλεκτική αυτή έκδοση.

Superveloce 1000 Serie Oro

Eicma 2023

Αν κάτι γνωρίζει καλά η MV Agusta είναι το πώς να κατασκευάζει σπάνιες και εξωτικές σπορ μοτοσυκλέτες περιορισμένης παραγωγής που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού παρά τις αλμυρότατες τιμές τους που απευθύνονται σε πολύ λίγους.

Στην περσινή έκθεση EICMA στο Μιλάνο η Superveloce 1000 Serie Oro έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας με ένα εντυπωσιακότατο σύνολο που παντρεύει τον κινητήρα της Brutale 1000 RR με την κλασική εμφάνιση της Superveloce 800 ως παραπομπή στις θρυλικές MV 500 που πριν μισό αιώνα μεγαλουργούσαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 1972 έγιναν οι πρώτες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που φόρεσαν αεροδυναμικά φτερά.

Η Superveloce 1000 Serie Oro λοιπόν αντλεί τη δύναμή της από έναν τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 998 cc που αποδίδει 208 hp στις 13,000 rpm και 11.9 kgm στις 11,000 rpm, ενώ με το αγωνιστικό κιτ που τη συνοδεύει φτάνει ως 212 hp.

Εξοπλίζεται με πληρέστατο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, ηλεκτρονικές αναρτήσεις Öhlins που περιλαμβάνουν πιρούνι Nix EC, αμορτισέρ EC TTX και σταμπιλιζατέρ τιμονιού, φρένα Brembo Stylema και εξάτμιση τιτανίου Arrow, ενώ είναι λουσμένη στο ανθρακόνημα που αποτελεί το υλικό κατασκευής για πάνω από 40 εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας.

Eicma 2023

Πάνω απ’ όλα όμως, η Superveloce 1000 Serie Oro ξεχωρίζει από την αεροδυναμική της, καθώς ντύνεται με ανθρακονημάτινα φτερά που, κατά την MV Agusta, παράγουν κάθετη δύναμη (downforce) 39.2 κιλών στα … 199 mph, δηλαδή στα 320 km/h!

Αυτά ωστόσο είναι γνωστά τεχνικά στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στην περσινή EICMA. Η φετινή είδηση είναι πως, παρουσία του σπουδαίου πρωταθλητή Giacomo Agostini, αποκαλύφθηκε το χρονοδιάγραμμα παραγωγής της μοτοσυκλέτας που θα αρχίσει να διατίθεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή το ερχόμενο Καλοκαίρι.

Προς το παρόν δε γνωρίζουμε πόση ακριβώς θα είναι η περιορισμένη παραγωγή ούτε η τιμή της, στοιχεία που λογικά θα γίνουν γνωστά όταν με το καλό θ’ ανοίξει η ηλεκτρονική φόρμα παραγγελιών της Superveloce 1000 Serie Oro – για να εξαφανιστεί σε μερικές ώρες, ως είθισται με τα εκλεκτά σπεσιαλάκια της MV Agusta.

Superveloce 98 Limited Edition

Eicma 2023

Ακόμα μία Limited Edition μοτοσυκλέτα από την MV Agusta, αυτή την φορά τιμώντας το παρελθόν της και το όνομα «98», που χαρακτήρισε τον πρώτο κινητήρα της ιστορίας της.

Οι κύριες διαφορές σε σχέση με τη βασική έκδοση έχουν να κάνουν με το χρώμα και την εμφάνιση. Ο χρωματικός συνδυασμός που βλέπουμε εδώ έχει το όνομα Rosso Verghera και αναφέρεται στον αρχικό χρωματισμό της MV Agusta 98 που δημιουργήθηκε πριν από 80 χρόνια. Η βαφή γίνεται εξολοκλήρου με το χέρι, σε πολλαπλά στάδια και περιλαμβάνει ματ βαφή δύο συστατικών που καλύπτεται από γυαλιστερό βερνίκι. Η ουρά διακοσμείται από την παρουσία του αριθμού 98 και, φυσικά, των χρωμάτων της ιταλικής σημαίας. Στην άνω τιμονόπλακα, αναγράφεται ο αριθμός παραγωγής της μοτοσυκλέτας, μαζί με ακόμα μία αναφορά στον κυβισμό του πρώτου ιστορικού κινητήρα.

Η μηχανολογική βάση της μοτοσυκλέτα παραμένει όμοια με αυτήν της Superveloce. Ο τρικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 798 cc αποδίδει 147 ίππους στις 13,000 rpm, με τη ροπή να κορυφώνεται στα 9 kgm στις 10,100 rpm. Το στεγνό βάρος του μοντέλου ανακοινώνεται στα 173 κιλά, όμως μπορεί να κατέβει ακόμα και στα 165 με το αγωνιστικό κιτ, το οποίο συμπεριλαμβάνει μια εξάτμιση Arrow με 3 ασύμμετρες απολήξεις και αγωνιστική ECU.

mv agusta 2024 21

Στα φρένα συναντάμε το όνομα της Brembo, ενώ τις αναρτήσεις έχουν αναλάβει οι Marzocchi και Sachs, εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Στον επιμέρους εξοπλισμό βρίσκουμε οθόνη TFT 5.5 ιντσών που μπορεί να συνδεθεί με κινητό τηλέφωνο, αλλά και με ειδικό δορυφορικό αντικλεπτικό σύστημα εντοπισμού.

Στο προαναφερθέν αγωνιστικό κιτ, που περιλαμβάνεται στην αγορά της μοτοσυκλέτας, περιέχονται επίσης κάλυμμα του οχήματος, κάλυμμα ουράς αλλά και πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

Μόλις 300 κομμάτια της νέας έκδοσης θα παραχθούν, με την τιμή να παραμένει προς το παρόν άγνωστη.

Brutale 1000 RR Assen

mv agusta 2024 25

Περιορισμένων εκδόσεων συνέχεια για την MV Agusta με το Brutale 1000 RR Assen. Μια μοτοσυκλέτα που γιορτάζει τις 35 νίκες της MV Agusta στην πίστα του Assen, γνωστή και ως «καθεδρικό ναό της ταχύτητας».

Τα εν λόγω αποτελέσματα κάνουν την MV Agusta τον πιο επιτυχημένο Ιταλό κατασκευαστή και την τρίτη συνολικά σε επιτυχίες στην ολλανδική πίστα. Βέβαια, έχει περάσει μισός αιώνας από τότε, με την τελευταία νίκη της MV Agusta στο Assen να χρονολογείται το 1973, όταν ο Giacomo Agostini θριάμβευσε στην κατηγορία των 350 κ.εκ. Πλέον, ο νέος χρωματισμός του Brutale 1000 RR Assen έχει σχεδιαστεί για να τιμήσει αυτές τις ένδοξες μέρες.

Μόλις 300 αριθμημένες μονάδες της μοτοσυκλέτας θα κατασκευαστούν στο χέρι στην Ιταλία, για μια άκρως περιορισμένη έκδοση που είναι επίσης αποτέλεσμα άμεσης συνεργασίας με την πίστα του Assen. Ο “Cathedral of Speed” υπέγραψε συμφωνία με την MV Agusta που θα προωθήσει τη σχέση μεταξύ εταιρείας και πίστας, το πρώτο αποτέλεσμα της οποίας είναι μια αναμφισβήτητα αποκλειστική μοτοσυκλέτα.

mv agusta 2024 24

Σαν καμβάς χρησιμοποιήθηκε το Brutale 1000 RR του 2023, το οποίο διαθέτει μια σειρά αναβαθμίσεων, κυρίως το ηλεκτρονικό κιβώτιο ταχυτήτων που εξασφαλίζει ταχύτερη και ομαλότερη αλλαγή ταχυτήτων ως αποτέλεσμα τροποποιήσεων υλικού και λογισμικού.

Ο κινητήρας είναι ο γνωστός εν σειρά τετρακύλινδρος των 998 cc, ικανός να αποδίδει 208 hp στις 11,000 rpm και 11.5 κιλά ροπής στις 11,000 rpm. Η αναλογία βάρους-ισχύος 1.1 hp/kg επιτυγχάνεται χάρη σε ξηρό βάρος 186 κιλών (και 197 πλήρης υγρών).

Ο συγκεκριμένος δε χρωματικός συνδυασμός του «Assen», που συνδυάζει το μπλε (Blu Nordico), το ασημί (Argento Ago) και το χρυσό, έρχεται να τονίσει κάθε λεπτομέρεια και τον κορυφαίο εξοπλισμό. Η επιλογή των υλικών χτυπά επίσης τον στόχο, ξεκινώντας από τους πολύ ελαφρούς Rotobox τροχούς από ανθρακονήματα , η τεχνολογία κατασκευής των οποίων επιτρέπει εξαιρετικά λεπτές ακτίνες. Το ανθρακονήματα χρησιμοποιούνται επίσης για τις θερμικές ασπίδες που προστατεύουν τις εξαστμίσεις σε κάθε πλευρά της μοτοσυκλέτας, σε όλα τα στιλιστικά και λειτουργικά στοιχεία που υποστηρίζουν το μπροστινό σετ φώτων και για τα πάνελ στην περιοχή του ρεζερβουάρ.

mv agusta 2024 26

Ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία του πλαισίου, όπως οι πλαϊνές πλάκες από αλουμίνιο και το μονόμπρατσο ψαλίδι, ξεχωρίζουν για την ασημί απόχρωση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον σκούρο τόνο του πλαισίου. Η σέλα διαθέτει μπλε επένδυση Alcantara, ενισχύοντας περαιτέρω αυτή τη μοναδική μοτοσυκλέτα, η οποία διαθέτει επίσης ένα δίχρωμο μπλε και ασημί ρεζερβουάρ με γυαλισμένο φινίρισμα.

Όπως με κάθε ειδική έκδοση, το συνοδευτικό Special Parts Kit προσθέτει δύναμη και αποκλειστικότητα, μειώνοντας το βάρος από μια μοτοσυκλέτα που είναι ήδη ελαφριά στην τυπική της διαμόρφωση. Τα εξαρτήματα κυμαίνονται από τελικά τιτανίου, με αποκλειστική μονάδα ελέγχου για μέγιστη ισχύ, έως μανέτες φρένου και συμπλέκτη κατεργασμένα με CNC, το κάλυμμα του καθίσματος συνοδηγού από ανθρακονήματα και την αλουμινένια τάπα καυσίμου.

Τέλος, η μοτοσυκλέτα έρχεται με ένα ιδιαίτερο κάλυμμα και το σχετικό πιστοποιητικό γνησιότητας να ολοκληρώνουν τον εξοπλισμό.

Rush

Eicma 2023

Βασισμένη στη Brutale 1000 RR με τον τετρακύλινδρο σε σειρά 998 cc που αποδίδει 208 hp στις 13,000 rpm – ή 212 στις 13,600 με το racing kit – και στεγνό βάρος στα 186 κιλά, η πρώτη Rush εμφανίστηκε στην έκθεση του Μιλάνου το 2019 με στόχο να παραχθεί σε μόλις 300 κομμάτια την ερχόμενη χρονιά.

Αυτή η εκλεκτική και πανίσχυρη γυμνή επέστρεψε στην EICMA 2023 δίπλα στη Brutale 1000 RR Assen, ξανά ως συλλεκτικό κομμάτι με παραγωγή περιορισμένη στις 300 μοτοσυκλέτες και νέο κοκκινόμαυρο χρωματισμό.

Η δε τιμή των €51,500 μας προκαλεί ζαλάδες και μόνο που τη γράφουμε, πάντως δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία πως – όπως και όλες οι συλλεκτικές MV Agusta – θα εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού μόλις εμφανιστεί φόρμα προπαραγγελίας στην ιταλική ιστοσελίδα.

Related Articles

Πάτρα: Βίντεο ντοκουμέντο από το δυστύχημα με τους δύο νεαρούς και τη μοτοσικλέτα

cars

Δείτε το SUV των ηλεκτρικών πατινιών

cars

Οι νέες μοτοσυκλέτες των παιχτών της ΑΕΚ

cars

Αμπελόκηποι: «Ξάπλωσε» μοτοσυκλέτα της ΔΙΑΣ για να μην τον πιάσουν!

cars

Γνωστός μοτοσικλετιστής ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αργολίδα

cars

Κρήτη – Ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο με θύμα μοτοσυκλετιστή

cars

Τροχαίο στην Κοζάνη: Σύγκρουση μοτοσικλέτας με ΚΤΕΛ – Νεκρός ο 33χρονος οδηγός [Εικόνες

cars

Ταξινομήσεις σκούτερ Ιουλίου: ΤΟ SYM Symphony ST 200 περνάει στην πρώτ

cars

Αυτές είναι οι επιτυχίες και τα βραβεία που έλαβε η BMW Motorrad

cars