CARSNEWS
F1 & RACES

Δείτε ηλεκτρική Formula E να φορτίζει σε 30 δευτερόλεπτα (video)

Η Formula E ξεκίνησε τις δοκιμές της για την 10η σεζόν της και μαζί δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η γρήγορη φόρτιση των 30 δευτερολέπτων

Top Gear TEAM

Στην Βαλένθια βρίσκονται οι ομάδες και οι οδηγοί της Formula E που πραγματοποιούν τις πρώτες τους δοκιμές για το φετινό πρωτάθλημα. Είναι η 10η χρονιά της Formula E αυτή που θα ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες και φέτος για πρώτη φορά οι οδηγοί θα κάνουν πιτ στοπ, όχι για να αλλάξουν μονοθέσια, όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια του πρωταθλήματος, αλλά για να φορτίσουν. 

🚨 FAST CHARGING FIRST-LOOK 🚨#FormulaE teams are testing the new attack charge boosters at Valencia ahead of their 2024 debut.

Eight of the units are being shared among the 11 teams this week.

Here’s McLaren’s Jake Hughes receiving an energy boost ⤵️

🗣️ @sniffermedia pic.twitter.com/PsKHPEOP5M

— The Race (@wearetherace) October 24, 2023

Ακριβώς! Γιατί η φόρτιση με τις ανεπτυγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην Formula E θα διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα οι μπαταρίες των αγωνιστικών μονοθεσίων θα λαμβάνουν περισσότερο από το 10% της συνολικής τους χωρητικότητας που είναι 39 kWh και αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους. 

Formula E 2024 Ταχεία Φόρτιση

Η συγκυρία είναι σπουδαία και η στιγμή ιστορική καθώς η διάρκεια της φόρτισης είναι αντίστοιχη ενός ανεφοδιασμού με καύσιμα σε ένα πολιτικό αυτοκίνητο. Το ίδιο μεγάλες είναι ασφαλώς και οι απαιτήσεις, καθώς η ABB που είναι χορηγός του πρωταθλήματος έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο με ταχυφορτιστές 160 kW. 

Κάθε ομάδα θα διαθέτει έναν τέτοιο και θα μπορεί να φορτίσει τα μονοθέσιά της για 30 δευτερόλεπτα. Τα μονοθέσια είναι φτιαγμένα σε αρχιτεκτονική 800 Volt που σημαίνει πως αντίστοιχα μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα ενέργεια, μέχρι και 600 kWh, πράγμα που αν ήταν εφικτό θα καθιστούσε τις φορτίσεις στα επίπεδα ενός πιτ στοπ της Formula 1.   

Formula E 2024 Jaguar

Οι δοκιμές 

Πέραν από την ταχεία φόρτιση όμως αυτή είναι η πρώτη δοκιμή των μονοθεσίων για το 2024 και ενώ δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε σχέση με το 2023, λεπτομέρειες σε ρυθμίσεις και τεχνολογία υπάρχουν πάντα. Επιπλέον υπάρχει νέα εμφάνιση για τα περισσότερα μονοθέσια, άρα οι δοκιμές έχουν αξία ποικιλοτρόπως και για αυτό είναι μάλιστα ανοιχτές στο κοινό. 

Formula E 2024 McLaren

Για την πρώτη ημέρα ταχύτερος στο πρωινό session ήταν ο Mitch Evans της Jaguar με τον Antonio Felix da Costa, πρώην πρωταθλητή στην Formula E και οδηγό της Porsche φέτος να τον ακολουθεί.

Related Articles

Εξετάζει GP Πορτογαλίας ως αντίδοτο στον Covid-19 η F1;

cars

F1 Virtual GP Μονακό: Δεύτερη συνεχόμενη νίκη Russell (video)

cars

Formula 1: Συνεχίζει το ρεκόρ του ο Χάμιλτον, έφτασε τις 104 pole position

cars

Ποιο είναι το νέο… εταιρικό αυτοκίνητο του Leclerc;

cars

FORMULA 1 LENOVO UNITED STATES GRAND PRIX 2023 – free digital race programme

cars

GP Τουρκίας: Ταχύτερος ο Hamilton αλλά pole man ο Bottas

cars

Θετικός στον Covid-19 κι o Gasly!

cars

Άλλη Red Bull στην Αυστρία!

cars

Θα τρέξει ξανά σε ράλι ο Bottas

cars