CARSNEWS
AUTONEWS

Εφορία: Πώς ένας αλγόριθμος ξετρυπώνει φοροφυγάδες και απάτες με τον ΦΠΑ

Αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ, κυκλώματα με εικονικά φορολογικά στοιχεία, απάτες στο ΦΠΑ φέρνουν στο φως οι έρευνες του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

 Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζονται οι στόχοι και με τη βοήθεια του ειδικού  αλγορίθμου που σαρώνει φορολογικές δηλώσεις, βλέπει τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και τη δραστηριότητα στα social media, η ΑΑΔΕ ξετρυπώνει φοροφυγάδες και επιβάλει φόρους και πρόστιμα.

Οι ελεγκτές βρίσκονται πλέον σε απευθείας σύνδεση με την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ μεταφέροντας πληροφορίες με  φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία ελέγχου, γίνεται  ανάλυση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο ενώ  ταυτόχρονα οι φορο-«ράμπο» λαμβάνουν έγγραφα στα tablet τους  και εικόνες από drones.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχουν μπει για τα καλά και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου με τους φορο-ελεγκτές να διενεργούν έρευνες και διασταυρώσεις από το γραφείο τους, εντοπίζοντας   ύποπτες συναλλαγές, υποθέσεις παράνομου εμπορίου και πλουτισμού.

Ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ  διενεργεί συνδυαστικές διασταυρώσεις σε δηλωθέντα εισοδήματα, επαγγελματική δραστηριότητα, τζίρους,  δαπάνες διαβίωσης,  τραπεζικές κινήσεις και αξιοποιεί πληροφορίες από social media (Facebook, Instagram, TikTok) μέχρι και τις παραδόσεις προϊόντων από τις εταιρείες κούριερ.

Στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» της ΑΑΔΕ πιάνονται χιλιάδες φορολογούμενοι με αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αναδρομικά,  ακίνητα, μερίσματα αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις  που ενώ έχουν δραστηριότητα υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Έλεγχοι – διασταυρώσεις

Το  Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για φέτος προβλέπει μεταξύ άλλων:  

1. Διενέργεια 500 στοχευμένων ελέγχων με χρήση έμμεσων τεχνικών εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα  (μη επιτηδευματίες) για το έτος 2021 με απόκλιση δαπανών.

2. Διενέργεια 1.600 έκτακτων και διασταυρωτικών ελέγχων

3. Διενέργεια 600 στοχευμένων ελέγχων σε 4 κλάδους με μεγάλο φορολογικό κενό.

4. Διενέργεια 3.000 ελέγχων κατόπιν πληροφοριακών δελτίων και πληροφοριακών εκθέσεων

5. Διενέργεια 10.000 μερικών ελέγχων ΦΠΑ με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων POS, myData για μια φορολογική περίοδο ΦΠΑ.

6. Διενέργεια 800 ελέγχων σε δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων.

7. Διενέργεια 50 ελέγχων σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων.

8. Διενέργεια τουλάχιστον 6.365 στοχευμένων προτεραιοποιημένων ελέγχων.

9. Διενέργεια 500 ελέγχων σε περιπτώσεις αγοράς περιουσιακών στοιχείων με μετρητά.

10. Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022

11. Εντοπισμός αδήλωτων αγοροπωλησιών ακινήτων έτους 2018

12. Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.

13. Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα.

14. Διενέργεια τουλάχιστον 885 ερευνών από τις ΥΕΔΔΕ για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων, στον τομέα του ηλεκτρονικού  εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν και έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κλπ.

15. Διασταυρώσεις με αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών που περιέρχονται στην ΑΑΔΕ για πάνω από 120.000 ΑΦΜ:

– Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για πρόσθετες αποδοχές και με προ συμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων.

– Διασταυρώσεις των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας , με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθώς και επί εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA).

– Διασταύρωση δηλώσεων με οικογενειακά εισοδήματα φορολογικού έτους 2021 μέχρι 10.000 ευρώ.

Related Articles

Η ολοκαίνουρια Maserati κάνει την πρώτη της εμφάνιση!

cars

Πάσχα στη Μύκονο: Ποιοι celebrities επέλεξαν το νησί των ανέμων για τις διακοπές τους

Bury

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Λόγω ηλικίας πρέπει να γράφω «παρουσιάστρια» πρώτα στο βιογραφικό μου

cars

Η Porsche 911 Turbo S κοιτά στα μάτια την McLaren 720S.

cars

Σαρωτική νίκη Πούτιν δείχνουν τα exit poll για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές – Τα ποσοστά των τριών αντιπάλων του

cars

Η Ιταλία δηλώνει πρόθυμη να πάρει μέρος σε αποστολή του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή

Bury

Hyundai Ioniq 5 – Aυτοκίνητο της χρονιάς στην Ιαπωνία

cars

BMW – Πρεμιέρα για τη Neue Klasse με ένα νέο πρωτότυπο

cars

Πρεμιέρα για την έκδοση παραγωγής του καυτού Peugeot 508 PSE.

cars