CARSNEWS
AUTONEWS

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ευρωομόλογο αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση

Την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός φτάνοντας στη Σύνοδο είπε ακόμα ότι εν μέσω μιας περιόδου γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τη Γάζα.

Σχετικά με τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την Ουκρανία,«θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή» είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς».

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», τόνισε.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή είπε ότι: «Για την Γάζα θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ζητούμε κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων. Θα μπορέσουμε μα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στην Ράφα.

«Και βέβαια, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ταγμένη στη λογική της επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος μέσα από το πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. Πιστεύω ότι και το ζήτημα αυτό θα μπορέσει να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, είπε «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί θα συζητήσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικά τους αγρότες μας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνη η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, η οποία έχει τη δυνατότητα να βάλει ένα φρένο στα ενδεχομένως υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για μια πράσινη μετάβαση, η οποία τελικά βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες μας.

Χαίρομαι γιατί αυτή η συζήτηση θα γίνει και γιατί ελπίζω ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα αποτυπωθεί η ανάγκη να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας βραχυπρόθεσμα και να τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη αυτή την φιλόδοξη πράσινη μετάβαση, με έναν ρυθμό όμως ο οποίος τελικά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματά τους και τελικά την ίδια την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία είπε: «Για την Τουρκία εκτιμώ ότι θα υπάρξει συζήτηση. Υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».

H ατζέντα της Συνόδου

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης θα είναι το κυρίαρχο αλλά όχι το μοναδικό θέμα σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για τη στήριξη στην Ουκρανία, θα εκφράσουν τις θέσεις τους για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, θα εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα με το βλέμμα και στην Αίγυπτο, την οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα ο έλληνας πρωθυπουργός, η πρόεδρος της Κομισιόν και άλλοι 4 ηγέτες της ΕΕ, ενώ στο τραπέζι θα πέσουν και το αγροτικό και η διεύρυνση.

Related Articles

BMW X5  xDrive 45e. Τεχνολογία και άνεση

cars

Maserati: Ο Nettuno είναι ο νέος, θηριώδης V6 των 630 ίππων!

cars

Θα είναι το καλοκαίρι του 2024 πιο θερμό από το 2023; – «Αυτή είναι πλέον η νέα κανονικότητα»

Bury

Δωρεάν χειμερινός τεχνικός έλεγχος για FIAT, AlfaRomeo, Abarth, Jeep και FIATProfessional

cars

Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 PS DCT. Mε έμφαση στην άνεση

cars

Νέο Hyundai Santa Fe: Κάτι περισσότερο από ένα facelift!

cars

«Βροχή» οι μαρτυρίες για τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο: Σε «ερωτική φωλίτσα» καλούσε παιδιά για να τους κάνει «μάθημα»

Bury

Ελαστικό από 90% βιώσιμα υλικά παρουσίασε η Goodyear.

cars

Ανάκληση Toyota RAV4 PHEV & Lexus NX 450h+

cars