CARSNEWS
AUTONEWS

Οι πιο υγιεινοί τρόποι να μαγειρεύεις τα αυγά σου

Τα αυγά είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, αλλά γεμάτο πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία. Η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη αποτέλεσε πηγή διαμάχης στο παρελθόν, αλλά τα αυγά προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία όταν συμπεριλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μυϊκής μάζας, να προστατεύσουν από λοιμώξεις, να δράσουν ως υποτασικός παράγοντας, να βοηθήσουν δηλαδή στη μείωση της αρτηριακής πίεσης) και να παίξουν ρόλο στη διαχείριση του βάρους.

Ο τρόπος παρασκευής τους μπορεί να επηρεάσει το διατροφικό τους προφίλ. Αν και το διατροφικό προφίλ δεν αλλάζει πολύ ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος, εκτός αν προστεθούν άλλα συστατικά (όπως βούτυρο για ομελέτα, για παράδειγμα), η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να διασπάσει βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Ακολουθούν οι πιο υγιεινοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να προετοιμάσεις ένα αυγό.

Αυγά ποσέ

Όταν πρόκειται για τη μεγιστοποίηση των θρεπτικών συστατικών τους, το ποσέ είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος των αυγών. Τα αυγά ποσέ εκτίθενται σε χαμηλή θερμότητα για μικρό χρονικό διάστημα, διατηρώντας τους κρόκους άθικτους και περιορίζοντας τον κίνδυνο οξείδωσης της χοληστερόλης. Έρευνες έχουν μάλιστα συνδέσει τα αυγά ποσέ με τη βελτίωση της πεπτικότητας των πρωτεϊνών.

Βραστά αυγά

Το βράσιμο των αυγών περιλαμβάνει πολλές δυνατότητες, καθώς όσο περισσότερο βράζεται ένα αυγό, τόσο πιο σφιχτή θα είναι η υφή του. Τα βραστά αυγά δεν ενσωματώνουν καθόλου λίπη ή έλαια κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, οπότε αποτελούν μια θρεπτική και βολική πηγή πρωτεΐνης. Επιπλέον, το μαγείρεμα του κρόκου συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα.

Αυγά scrambled

Τα αυγά scrambled μαγειρεύονται συνήθως σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, βοηθώντας στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των αυγών. Αποτελούν έναν ελαφρύ και αφράτο τρόπος για να απολαύσεις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Συνδυάζονται καλά με πολλά φαγητά

Για παράδειγμα, η προσθήκη γάλακτος και τυριού στα αυγά μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητα του πιάτου σε πρωτεΐνες και λιπαρά, ενώ η προσθήκη φρέσκων λαχανικών μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αυτοί είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι να καταναλώνεις τα αυγά σου, σε αντίθεση με το τηγάνισμα αυγών σε καυτό λάδι που αυξάνει σημαντικά τη συνολική περιεκτικότητά τους σε λίπος και θερμίδες. Η χρήση μαγειρικών ελαίων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς.

Απόφυγε το υπερβολικό μαγείρεμα των αυγών, καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό οξειδωμένης χοληστερόλης. Τα προϊόντα οξείδωσης της χοληστερόλης έχουν άμεση σχέση με την αθηροσκλήρωση και τη στεφανιαία νόσο.

Related Articles

Ο καιρός σήμερα 13/4/2024

Bury

Ναι, το Hummer επιστρέφει ως ένα ηλεκτρικό 1.000 ίππων!

cars

McLaren Artura. Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της McLaren.

cars

Hyundai Alcazar. Για την αγορά της Ινδίας, με έμφαση στην πρακτικότητα.

cars

Η GTO Engineering δημιουργεί την… ρετρο-“Moderna”.

cars

Η Mercedes πειραματίζεται με την EQC 4×4!

cars

Volkswagen Golf GTI. Έτοιμη η όγδοη γενιά του μοντέλου

cars

Mitsubishi. Aναπροσαρμόζει το πλάνο της

cars

Σε κρίσιμη κατάσταση o δολοφόνος της Κυριακής μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του

cars