CARSNEWS
F1 & RACES

Ο Zak Brown πιστεύει ότι η βελτίωση της McLaren θα κάνει τον Lando Norris να μείνει για πολλά χρόνια

Ο Lando Norris εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στο Grand Prix της Βρετανίας και της Ουγγαρίας μετά την τεράστια βελτίωση στην απόδοση της McLaren.

Ο διευθύνων σύμβουλος της McLaren, Zak Brown, είναι πεπεισμένος ότι η εκπληκτική πρόσφατη ανάκαμψη στην απόδοση της ομάδας θα πείσει τον νεαρό Βρετανό να παραμείνει, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το μακροπρόθεσμο μέλλον του.

Ο Norris, ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους οδηγούς στη Formula 1, έχει μεγιστοποιήσει την απόδοση της αναβαθμισμένης McLaren, έχοντας τερματίσει δεύτερος στους δύο τελευταίους αγώνες, στη Βρετανία και την Ουγγαρία, ενώ ήρθε τέταρτος στην Αυστρία ένα grand prix νωρίτερα.

Πριν οι αναβαθμίσεις της McLaren ανατρέψουν το θλιβερό ξεκίνημα του πρωταθλήματος, όπου ο Norris τερμάτισε πάνω από την ένατη θέση μόλις μία φορά στους πρώτους οκτώ αγώνες της σεζόν, υπήρχαν εικασίες για το εάν ο 23χρονος Βρετανός θα επιδίωκε πρόωρη λύση του συμβολαίου του, το οποίο έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2025.

Μιλώντας στο Sky Sports F1 μετά το Grand Prix της Ουγγαρίας, ο Brown ανέφερε:

«Νομίζω ότι ο τρόπος για να τον κρατήσεις είναι να του δώσεις ένα καλό αγωνιστικό αυτοκίνητο. Και όσο μπορούμε να του δώσουμε ένα καλό αγωνιστικό αυτοκίνητο θα είναι εδώ, αγαπάει το περιβάλλον της ομάδας, αγαπά την ίδια την ομάδα. Προφανώς ήμασταν όλοι λίγο απογοητευμένοι στην αρχή της χρονιάς, αλλά πλέον προκρίθηκε πέμπτος, δεύτερος και τρίτος. Οπότε νομίζω ότι όσο συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό, θα μείνει»

Η McLaren αρνείται την εύνοια προς τον Norris στην απόφαση των pit stop

Το σερί επιτυχιών του Norris έχει υποστηριχθεί εντυπωσιακά από τον πρωτάρη συμπαίκτη του Oscar Piastri, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος στο Silverstone και πέμπτος στο Hungaroring, όπου ήταν και τα καλύτερα του αποτελέσματα ως τώρα.

Λόγω της εντυπωσιακής του εκκίνησης ο Piastri πέρασε τον Norris – και τη Mercedes του Lewis Hamilton – για να ξεπεταχτεί από την τέταρτη θέση στη δεύτερη στην πρώτη στροφή, ενώ ο Αυστραλός παρέμεινε άνετα μπροστά από τον συμπαίκτη του στο πρώτο μέρος του αγώνα.

Ωστόσο, η McLaren αποφάσισε να βάλει πρώτο τον Norris για αλλαγή ελαστικών, κάτι που επέτρεψε στον Βρετανό να εκμεταλλευτεί το ισχυρό undercut στην πίστα και να βγει από το pit lane μπροστά από τον Piastri.

Η McLaren επέμεινε ότι η απόφαση δεν είχε να κάνει με το αν ήθελε να ευνοήσει τον Βρετανό, άλλα να τον προστατεύσει από πιθανή προσπάθεια του Hamilton για undercut.

«Σε ό,τι αφορά το undercut που είχαμε στην πρώτη στάση για ελαστικά, απλά ακολουθήσαμε την πιο λογική σειρά, καθώς πρωταρχικός σκοπός ήταν η κάλυψη του μονοθέσιου που εγκυμονούσε μεγαλύτερο κίνδυνο, και μετέπειτα το άλλο μονοθέσιο», είπε ο διευθυντής της McLaren, Andrea Stella.

«Ο πρώτος γύρος μετά το pit stop του Lando ήταν απλά πολύ γρήγορος, πράγμα που σήμαινε ότι ο Oscar έχασε τη θέση. Για να είμαι ειλικρινής, η προσέγγισή μας σε αυτές τις καταστάσεις είναι να σκεφτόμαστε πρώτα την ομάδα. Σκεφτόμαστε ως ομάδα και μετά αντιμετωπίζουμε την εσωτερική κατάσταση».

Ο Brown είπε ότι η ομάδα ήταν ανοιχτή στην ιδέα να αντιστρέψουν τις θέσεις των οδηγών τους αργότερα στον αγώνα, αλλά το γεγονός ότι ο Piastri, ο οποίος παρεμποδίστηκε από ζημιά στο πάτωμα του αυτοκινήτου του, έπεσε προς τα πίσω δεν άφησε περιθώρια δεύτερων σκέψεων.

«Αυτή ήταν μια συζήτηση στο ραδιόφωνο», είπε ο Brown. «Σκεφτήκαμε ότι αυτή ήταν η καλύτερη στρατηγική για την ομάδα. Σκεφτήκαμε αν θα κάνουμε κάτι αργότερα στον αγώνα, αλλά επιλέξαμε την καλύτερη στρατηγική για την ομάδα εκείνη τη στιγμή».

«Θέλαμε να δούμε πώς ήταν ο ρυθμός με τα νέα ελαστικά. Ήταν κάτι για το οποίο μιλήσαμε στο pit wall, και είπαμε, ας δούμε πού βρισκόμαστε στον πέμπτο γύρο από το τέλος και θα πάρουμε την απόφαση μας».

Ο ώριμος Piastri εντυπωσιάζει τον Brown

Ενώ ο Piastri παραδέχτηκε ότι η έλλειψη εμπειρίας του ήταν ένας παράγοντας για να υποχωρήσει στον αγώνα της Κυριακής, ήταν σχεδόν αποκλειστικά η τύχη που στέρησε στον 22χρονο ένα παρθενικό βάθρο στο Silverstone, καθώς η στιγμή που βγήκε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας επέτρεψε στον Hamilton να τον προσπεράσει.

Ο Brown, ο οποίος αποφάσισε να τερματίσει το συμβόλαιο με τον πρώην οδηγό της McLaren Daniel Ricciardo ένα χρόνο νωρίτερα για να επιτρέψει την υπογραφή του Piastri, έχει εντυπωσιαστεί πολύ με την ωριμότητα του πρωτάρη.

«Είναι πολύ ήρεμος», είπε ο Brown. «Είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του άλλα και ως πρωτάρης».

«Όταν τον παρακολουθείς το Σαββατοκύριακο, κοιτάζει τα δεδομένα, καταλαβαίνει, κάνει ερωτήσεις, είναι ήρεμος και μετά βγαίνει έξω και το εφαρμόζει είτε κατευθείαν είτε την επόμενη κιόλας μέρα».

Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!

Related Articles

Formula 1: Νίκη και πάλι για Μαξ Φερστάπεν στην Ολλανδία, στη δεύτερη θέση ο Φερνάντο Αλόνσο

cars

O… απίστευτος Leclerc τράκαρε την Ferrari του μεγάλου Lauda – Δείτε το Video

cars

Our writers on where Verstappen ranks amongst the greats

cars

ΣΟΚ στην F1: Τέλος ο Στάινερ από τη Haas! – Super Sport FM | Η κορυφαία παγκύπρια αθλητική συχνότητα

cars

Verstappen VS Hamilton διαφορά σε βαθμό αηδίας

cars

Senna vs Prost: Μια επική κόντρα (VIDEO)

cars

Formula 1: Η Visa Cash App RB έκανε πρεμιέρα στο Las Vegas (vid)

cars

Η νέα «διαστημική» πίστα της F1 στη Σαουδική Αραβία (vid & pics)

cars

F1 GP Ιαπωνίας: Εύκολα το 1-2 η Red Bull

cars