CARSNEWS
AUTONEWS

«Πετάνε» οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη Ε.Ε. – Πουλήθηκαν σχεδόν 1 εκατ. καινούργια αυτοκίνητα

Τον Μάιο η αγορά αυτοκινήτου της Ε.Ε. σημείωσε σημαντική αύξηση στις ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ACEA, η αύξηση άγγιξε το 18,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πουλήθηκαν σχεδόν1 εκατ. καινούργια αυτοκίνητα. Ο περασμένος Μάιος ήταν ο δέκατος συνεχόμενος μήνας ανάπτυξης της αγοράς της ΕΕ.

Και οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ αναπτύχθηκαν, με τα ισχυρότερα κέρδη στην Ιταλία (+23,1%), τη Γερμανία (+19,2%) και τη Γαλλία (+14,8%). Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023, η αγορά αυτοκινήτων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 18%, σε 4,4 εκατ. ταξινομημένα αυτοκίνητα. Αν και η αγορά βελτιώθηκε τον Μάιο, οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι 23% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, όταν καταγράφηκαν 5,7 εκατ. μονάδες. Στο πεντάμηνο σημειώθηκαν διψήφια κέρδη στις περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: Ισπανία (+26,9%), Ιταλία (+26,1%), Γαλλία (+16,3%) και Γερμανία (+10,2%).

Τον Μάιο το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία σημείωσε σημαντική αύξηση, από 9,6% σε 13,8%. Τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της αγοράς. Ωστόσο, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο με 36,5%.

Τον περασμένο μήνα οι νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία στην ΕΕ παρουσίασαν σημαντική ώθηση, αυξάνοντας κατά 70,9%, φτάνοντας τις 129.847 μονάδες. Αυτό ισοδυναμεί με μερίδιο αγοράς 13,8% και αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Οι περισσότερες αγορές της ΕΕ κατέγραψαν εντυπωσιακά διψήφια και τριψήφια ποσοστιαία κέρδη, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: της Ολλανδίας (+118,4%), Σουηδίας (+82,6%), Γαλλίας (+48,7%) και Γερμανίας (+46,6%). Συνολικά, αυτό οδήγησε σε σωρευτική αύξηση 50,5%, με πάνω από μισό εκατομμύριο μονάδες που πωλήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο.

Τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα διατήρησαν τη δυναμική ανάπτυξής τους, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27,6%, φτάνοντας τις 234.380 μονάδες τον Μάιο. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διψήφια ανάπτυξη στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ: Γερμανία (+54,5%), Ιταλία (+27,2%), Γαλλία (+22,1%) και Ισπανία (+10,3%). Ως αποτέλεσμα, τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της αγοράς (από 23,2% τον Μάιο του 2022).

Η αγορά της ΕΕ για νέα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα υποχώρησε ελαφρά, με τις ταξινομήσεις να μειώνονται κατά 0,6% τον Μάιο. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση των πωλήσεων στη Γερμανία ( 40,5%), τη μεγαλύτερη αγορά για αυτόν τον τύπο καυσίμου, καθώς τα κίνητρα για plug-in υβριδικά διακόπηκαν στα τέλη του 2022. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό μερίδιο αγοράς των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων μειώθηκε στο 7,4% από 8,8% τον Μάιο πέρυσι.

Τον Μάιο η αγορά της ΕΕ για αυτοκίνητα βενζίνης αυξήθηκε κατά 12,6%, φτάνοντας τις 342.806 μονάδες. Παρόλα αυτά, το μερίδιο αγοράς διαμορφώθηκε στο 36,5%, σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τον Μάιο του 2022. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία (+23,9%), τη Γαλλία (+18,3%) και Γερμανία (+17,6%). Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια βενζινοκίνητα πουλήθηκαν στην ΕΕ, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση 17% από την ίδια περίοδο του 2022.

Αντίθετα, η αγορά αυτοκινήτων ντίζελ της ΕΕ μειώθηκε κατά 2,9% τον περασμένο μήνα, παρά τις καλές επιδόσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του μπλοκ: την Ιταλία (+24,3%) και τη Γερμανία (+3,6%). Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν πλέον το 14,3% του μεριδίου αγοράς της ΕΕ, από 17,4% τον Μάιο του 2022.

Related Articles

Ford Lease. Βοηθάει τους επαγγελματίες να αποκτήσουν όχημα για την εργασία τους

cars

Μαρινάκης για θαλάσσια πάρκα: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Bury

Ο Νίκος Γκάλης τιμήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό

cars

Hyundai i30. 35 νέα περιπολικά για την Ελληνική Αστυνομία

cars

Honda CR-V Hybrid AWD. Προσφέρει άνεση, διαθέτει τεχνολογία

cars

BMW 116d. Άλλαξε τα πάντα

cars

Νέο Hyundai Tucson. Ανέβηκε επίπεδα σε όλους τους τομείς

cars

Ομάδα ατόμων κατέβασε τρομοκρατημένα αρκουδάκια από δέντρο για μια selfie

cars

Το κλασικό Defender αναβαθμίζεται εκ βάθρων από την Overfinch.

cars