CARSNEWS
F1 & RACES

Πιλότοι Formula1: Οι μαραθωνοδρόμοι των τεσσάρων τροχών

Τους έχουν ονομάσει υπεράνθρωπους. Μηχανές με καρδιά. Και ανθρώπους από σίδερο. Ακολουθούν ίσως το πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής στον κόσμο και αθλούνται σαν γίγαντες. Η άριστη φυσική κατάσταση τους θα του βοηθήσει ώστε να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον: αυτό που βιώνουν μέσα στο μονοθέσιο και να βγουν αλώβητοι από ένα  απρόσμενο ατύχημα αλλά και για να αντέξουν στις καταπονήσεις που δέχεται αλύπητα ο αυχένας. Σε κάθε αγώνα ανεβάζουν παλμούς από 160 έως και 200, χάνουν 3 κιλά και πρέπει να περπατήσουν μόλις τερματίσουν!

Η άριστη φυσική κατάσταση είναι το διαβατήριο τους για να μπουν μέσα στο μονοθέσιο των 350χλμ/ώρα. Δεν κρατάνε απλά στα χέρια ένα τιμόνι. Κρατάνε τους νόμους της φυσικής. Το καθημερινό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει ατέλειωτο τρέξιμο, κολύμπι και αερόβια άσκηση. Σε κάθε αγώνα ο οργανισμός τους καίει περίπου 3.000 θερμίδες και μετά το γκραν πρι όταν ζυγίζονται η ζυγαριά τους φανερώνει ότι έχουν χάσει από εφίδρωση τουλάχιστον τρία κιλά.

Οι περισσότεροι προτιμούν να γυμνάζονται μέσα στην φύση. Σε βουνά με χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. Εκεί ασκούν τις τεχνικές αναπνοής. Εκπαιδεύονται σε ειδικές τεχνικές αναπνοής, ώστε να τους επιτρέψουν να παραμείνεουν ήρεμοι ακόμα και όταν κάτι δεν πάει καλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν μετρήσει τους παλμούς σε έναν παλιό παγκόσμιο πρωταθλητή και διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός της καρδιάς του ήταν σε κατάσταση ..ύπνου!

Ο Χάμιλτον, ο Λεκλέρ και ο Φερστάπεν  διατηρούν  το σώμα τους και τον μυϊκό του σκελετό ατσάλινο  και ανθεκτικό σε τραυματισμούς για το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης, ώστε να αντέξει στις  ισχυρές πιέσεις που αγγίζουν τα 7 G –ένας αγύμναστος ίσως να μείνει και ανάπηρος αν δεν έχει χτίσει ατσαλένιο μυικό ιστό σε τέτοιες στιγμιαίες επιταχύνσεις.

Εκτός από την απαιτητική εκγύμναση πρέπει να εξασκήσουν και τα αντανακλαστικά τους. Μια μεγάλη ομάδα γιατρών, ψυχολόγων, προσωπικών γυμναστών και διατροφολόγων παρακολουθούν τον κάθε ένα ξεχωριστά ώστε να είναι ετοιμοπόλεμος να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του πίσω από το τιμόνι.

Όσον αφορά τη διατροφή αυτή διαφέρει από πιλότο σε πιλότο. Για παράδειγμα ο Χάμιλτον έχει δηλώσει δημοσίως ότι κάνει αποκλειστικά φυτική διατροφή. Αυτό τον βοηθάει να έχει υψηλά αποθέματα αυτοσυγκέντρωσης, και να ανακτά τις δυνάμεις πιο γρήγορα με την λήξη του αγώνα. «Ζω με σαλάτες και τηγανίτες» είχε τονίσει ο Χάμιλτον. Τα φρούτα και τα λαχανικά τον κάνουν, όπως είχε δηλώσει, πιο ευκίνητο. Τρέχει κάθε ημέρα 30 λεπτά του αρέσουν οι πολεμικές τέχνες και αγαπάει τι σκι.

Ο Φερστάπεν κάνει τουλάχιστον μια δύο προπονήσεις σε καθημερινή βάση ενώ το Σαββατοκύριακο έχει δηλώσει όταν δεν έχει αγώνα ξεκουράζεται. «Το σημείο που ασκούνται οι μεγαλύτερες δυνάμεις είναι ο λαιμός, το κάτω μέρος της πλάτης και οι δυνάμεις που νιώθεις όταν έχεις σύγκρουση» είχε αναφέρει στο παρελθόν ο δύο φορές πρωταθλητής. Επίσης έχει τονίσει ότι η διατροφή του αλλάζει ανάλογα με το μέρος που θα διεξαχθεί ο αγώνας. Άλλη διατροφή στο Αμπου Ντάμπι και άλλη στο Μονακό.

Αρκετά απαιτητικό είναι το πρόγραμμα του Λεκλέρ όπου παίζει ποδόσφαιρο, πυγμαχία για τα αντανακλαστικά του ενώ περπατάει ανάποδα για δέκα μέτρα. Αυτό το κάνει για να γυμνάσει τα κάτω άκρα των χεριών του  και τους μυς στο συγκεκριμένο σημείο. Μέχρι και αναρρίχηση σε παγετώνες έχει κάνει για να δοκιμάσει τις αντοχές του. Πριν μερικά χρόνια ο πρώην Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Τζένσον Μπάτον είχε δηλώσει ότι είχε να φάει γλυκό ένα χρόνο!

Related Articles

Wolff- Φύγαμε από το Μεξικό με πλεονέκτημα έναντι της Ferrari

cars

Why ‘all-new’ Qatar track adds to F1 teams’ sprint headaches

cars

Η νέα Ferrari SF90 προ των πυλών

cars

Θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στη Ferrari;

cars

F1: Ποια είναι η Penni Thow η μάνατζερ του Lewis Hamilton;

cars

Η πρώτη ημέρα του Perez στη Red Bull Racing (videos)

cars

Norris full of excitement over “crazy” Qiddiya F1 track ideas

cars

To TikTok LIVE για το GP του Μεξικού (vid)

cars

Franz Tost: Η Mercedes πρέπει να χάσει!

cars