CARSNEWS
AUTONEWS

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου: Η άγνωστη ιστορία του Γιώργου Σταθάκη, που έπεσε μέσα σε βαρέλι από τον Νιαγάρα – Η χελώνα του που επέζησε

Ο Γιώργος Σταθάκης, ένας σεφ από την Κρήτη που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έμεινε στην ιστορία για το παράτολμο εγχείρημά του να πέσει με βαρέλι από τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Στις 5 Ιουλίου 1930, ο 46χρονος Σταθάκης, ο οποίος ζούσε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, αποφάσισε να εκτελέσει αυτήν την επικίνδυνη πτώση με την ελπίδα να συγκεντρώσει χρήματα για να εκδώσει ένα βιβλίο για τις μεταφυσικές εμπειρίες, το οποίο ονόμαζε “Το Μυστικό της Ζωής”.

Το βαρέλι του, από ξύλο δρυός και ατσάλι, είχε μήκος 10 μέτρα και διάμετρο 1,5 μέτρο. Ήταν εξοπλισμένο με μια μόνο δεξαμενή οξυγόνου, παρόλο που οι ειδικοί τον είχαν προειδοποιήσει να πάρει περισσότερες για την ασφάλειά του. Μαζί του πήρε και την αγαπημένη του χελώνα, την Sonny Boy, την οποία θεωρούσε γούρι.

Η πτώση του Σταθάκη έγινε ένα θεαματικό γεγονός, που προσέλκυσε πλήθος θεατών και δημοσιογράφων. Το βαρέλι του έπεσε στους καταρράκτες Horseshoe, αλλά λόγω μιας χαλαρής βίδας και της έλλειψης οξυγόνου, ο Σταθάκης πέθανε από ασφυξία μέσα στο βαρέλι. Το βαρέλι ανακτήθηκε την επόμενη ημέρα, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για τον κρητικό. Η χελώνα του, ωστόσο, επέζησε, προσθέτοντας μια ακόμη παράδοξη νότα στην τραγική ιστορία.

Daredevil December: George Stathakis

On July 5, 1930, George Stathakis attempted to go over Niagara Falls in an oak and steel barrel weighing one ton. He was not alone. His pet turtle “Sonny” accompanied him on the journey. His barrel did not immediately emerge, but the next morning riverman William “Red” Hill Sr. recovered his barrel and pulled it ashore. Stathakis was dead, but his turtle survived. Many suspected his barrel was too heavy and could not easily be pushed out into the river. Inside the barrel there was room for ten tanks of air, but Stathakis insisted one was enough. William “Red” Hill Sr. displayed the recovered barrel and charged tourists 10 cents to view it. He was essentially just recouping the fees for his recovery services.Stathakis was a mystic, and prior to his death wrote “O divine Niagara, be prepared on July the 5th to receive a faithful worshiper of your beauty and of the mystery that covers you, and if you will to keep me with you eternally as your prisoner, I accept the sacrifice in the hope that your divine nymphs will spray my grave with flowers from the gardens of your palaces.”🐢 🛢️#DaredevilDecember#DiscoverNiagara

Posted by Niagara Falls National Heritage Area on Tuesday, December 24, 2019

Η ιστορία του Γιώργου Σταθάκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανθρώπινου θάρρους και της αναζήτησης για αδρεναλίνη ή και φήμη, που συχνά συνοδεύεται από μεγάλους κινδύνους και απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1687: Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας, όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της Μηχανικής και το νόμο της Βαρύτητας.

1930: Ο Έλληνας σεφ Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να πέσει από τους καταρράχτες του Νιαγάρα μέσα σ’ ένα βαρέλι. Εγκλωβίζεται, όμως, στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία.

1943: Αρχίζει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. 2.900 άρματα τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ οι απώλειες σε έμψυχο υλικό και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες.

1946: Ο Γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ, επιδεικνύει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε υπαίθρια επίδειξη μόδας στο Παρίσι.

1948: Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας

1965: Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1991: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

1996: Γεννιέται η Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Η γέννηση της Ντόλι δημιούργησε πάταγο διεθνώς. Το 1999 οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα της Ντόλι άρχισαν να γερνάνε γρηγορότερα από ό,τι στα άλλα πρόβατα, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας. Ορισμένοι μοριακοί βιολόγοι υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να παραχθούν κλώνοι, χωρίς το αρχικό γενετικό υλικό των ενηλίκων που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της «πυρηνικής μεταφοράς» να γερνά ταχύτερα από το νεαρό κλώνο. Στη μέθοδο της πυρηνικής μεταφοράς ως «πρώτη ύλη» χρησιμοποιούνται ωάρια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό, και κύτταρα του ενήλικου οργανισμού που πρόκειται να «αντιγραφεί». Η Ντόλι θανατώθηκε στην ηλικία που είχε το πρόβατο-δότης, όταν εφαρμόστηκε ο κλωνισμός.

2004: Λαμπρή υποδοχή επιφυλάσσουν η Πολιτεία και χιλιάδες φίλαθλοι στους Έλληνες διεθνείς, που επιστρέφουν από την Πορτογαλία μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι διεθνείς μας αποθεώνονται από τους χιλιάδες Έλληνες, που έχουν κατακλύσει τόσο το Στάδιο όσο και ολόκληρη τη διαδρομή, που τους φέρνει από το αεροδρόμιο.

2015: Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στο Σύνταγμα και την πλατεία Κλαυθμώνος μετά τη συντριπτική επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, «Όχι» ψήφισαν 3.558.450 ψηφοφόροι δηλαδή το 61,31%. Αντίθετα, 2.245.537 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 38,69%, ψήφισαν «Ναι». Το εκλογικό σώμα κλήθηκε να απαντήσει αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου 2015, η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις. Υπέρ του «ΟΧΙ» τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ υπέρ του «ΝΑΙ» η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. ΤΟ ΚΚΕ προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρο.

Γεννήσεις

1913 – Γεώργιος Κωστάκης, Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης.

1918 – Νίκος Παπατάκης, έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1921 – Νάνος Βαλαωρίτης, έλληνας ποιητής, που κινείται στο κλίμα του υπερρεαλισμού.

Θάνατοι

1833 – Νισεφόρ Νιεπς, γάλλος εφευρέτης, στον οποίο πιστώνεται η πρώτη σωζόμενη φωτογραφία.

1969 – Βάλτερ Γκρόπιους, γερμανός αρχιτέκτονας που σχεδίασε την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα.

1972 – Μάριος Χάκκας, Πεζογράφος και ποιητής, από τους σημαντικότερους έλληνες διηγηματογράφους.

Related Articles

Η Mercedes είναι έτοιμη για την E-Class facelift. Εσύ;

cars

Η AC Cobra ζει!

cars

Πρόωρη αποκάλυψη για την Mustang Mach-E!

cars

Μάκης Βορίδης: Η σοβαρή Δεξιά εκφράζεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία

cars

Subaru WRX STI EJ20 Final Edition. Το κύκνειο άσμα ενός εμβληματικού κινητήρα!

cars

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

Bury

Το δίλημμα του Μπάιντεν: «Ακλόνητη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά και πάση θυσία αποφυγή μιας σύρραξης με το Ιράν

cars

Ένα ολοκληρωμένο project βελτίωσης της Urus

cars

Οι τράπεζες δανείζονται φθηνά και δανείζουν ακριβά

Bury