Σχεδόν 2.700 παραβάσεις για κράνος και 11 συλλήψεις για αλκοόλ στην Αττική

Published:

Εντατικούς τροχονομικούς ελέγχους για τη χρήση κράνους σε όλη τη χώρα, καθώς και εκτεταμένες αλκοολομετρήσεις στην Αττική, πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία. Στο πλαίσιο των ελέγχων βεβαιώθηκαν χιλιάδες παραβάσεις, ενώ δεκάδες οδηγοί συνελήφθησαν.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους με αμείωτη ένταση, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους και στην αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στο πλαίσιο της 53ης εβδομάδας της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2026 διενεργήθηκαν 22.081 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Από αυτούς προέκυψαν συνολικά 2.689 παραβάσεις, εκ των οποίων 2.438 αφορούσαν οδηγούς και 251 επιβάτες.

Από το σύνολο των παραβάσεων, οι 1.629 αφορούσαν οδηγούς δικύκλων, μεταξύ των οποίων 53 επαγγελματίες διανομείς. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 191 επιβάτες δικύκλων, 754 οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων και 54 οδηγούς τετράτροχων ATV.

Τις περισσότερες παραβάσεις κατέγραψε η Αττική, με 903, και ακολούθησαν το Νότιο Αιγαίο με 597 και τα Ιόνια Νησιά με 269.

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τη μη χρήση κράνους. Ειδικότερα, ο οδηγός δικύκλου τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Τις ίδιες κυρώσεις αντιμετωπίζει και στην περίπτωση που δεν μεριμνά ώστε ο επιβάτης να φορά κράνος.

Πρόστιμο 350 ευρώ προβλέπεται και για τον επιβάτη που δεν φορά κράνος, ενώ για τους οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής πραγματοποίησε ειδική εξόρμηση σε όλο το λεκανοπέδιο από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, με στόχο τον εντοπισμό οδηγών που κινούνταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συνολικά έγιναν 29.029 αλκοολομετρήσεις, από τις οποίες προέκυψαν 254 παραβάσεις. Παράλληλα, συνελήφθησαν 11 οδηγοί με ένδειξη αλκοόλ άνω των 0,60 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε στο 0,87% επί του συνόλου των ελέγχων.

Κατά την ίδια εξόρμηση βεβαιώθηκαν ακόμη 8.417 τροχονομικές παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου, παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών, οδήγηση χωρίς άδεια και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.

Επιπλέον, ακινητοποιήθηκαν 789 οχήματα, από τα οποία 101 μεταφέρθηκαν με γερανό. Αφαιρέθηκαν επίσης 1.286 άδειες οδήγησης και 391 άδειες κυκλοφορίας.

Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι οι έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση κράνους και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

READ MORE

Pole Position by Allwyn: Στο μικροσκόπιο ο θρίαμβος του Λεκλέρ

Η νέα εκπομπή του Gazzetta έθεσε στο «μικροσκόπιο» την ανατρεπτική μάχη του Σίλβερστον, επιχειρώντας να αποτυπώσει με ρεπορτάζ, τεχνικές λεπτομέρειες και ανάλυση τα στοιχεία...

Find us on X

Related articles

Latest articles