CARSNEWS
MARKET

Το ηλεκτρικό Ram 1500 επαναπροσδιορίζει τα pick up

Την έκθεση Έκθεση Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Προϊόντων CES και το Λας Βέγκας επέλεξε η Ram, για την παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού της αυτοκινήτου. Σε μορφή πρωτοτύπου μεν, αλλά το 1500 Revolution δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει στο μέλλον η φίρμα με σήμα το κριάρι.

Σε σχεδιαστικό επίπεδο, το 1500 Revolution BEV Concept δείχνει τη μελλοντική πορεία της Ram, όπου ο άγριος χαρακτήρας συνδυάζεται με αρμονικές γραμμές, αλλά και το τεχνολογικό προφίλ ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος. Η έντονη φωτεινή υπογραφή πλαισιώνει τη νέα μάσκα με το λογότυπο της Ram, ενώ το προφίλ αποκαλύπτει την είσοδο στην καμπίνα μέσω των αντίθετα ανοιγόμενων θυρών (χάρη στην απουσία μεσαίας κολόνας), αλλά και τις εντυπωσιακές 24άρες ζάντες. Παράλληλα η εκτενής χρήση τμημάτων που έχουν κατασκευαστεί μέσω τρισιδιάστατου εκτυπωτή εκτός από τη μείωση του βάρους συμβάλλουν και στην ελαχιστοποίηση της αεροδυναμικής αντίστασης.

Από την εξίσωση σε ένα όχημα της κατηγορίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πρακτικές λύσεις που δεν περιορίζονται στο χώρο φόρτωσης, αλλά κάνουν έντονη την παρουσία τους και στο εσωτερικό. Εκεί, δηλαδή, όπου κυριαρχεί η τεχνολογία, η ψηφιακότητα και η βιωσιμότητα, εκπεφρασμένη με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.

Βάση για την εξέλιξη του μοντέλου αποτελεί η καινοτόμα αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα της Stellantis, STLA Frame. Εκτός από το προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης, η πλατφόρμα φιλοξενεί μια σειρά προηγμένων συστημάτων ασφάλειας και συνδεσιμότητας, ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη και όσον αφορά στην εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου. Η συνολική διάμετρος των οθονών, που φτάνει τις 28 ίντσες, μαζί με τον περίτεχνο ambient φωτισμό (που φτάνει μέχρι την πανοραμική ηλιοροφή) τραβούν όλα τα βλέμματα και συνδυάζονται με τεχνολογίες που περιλαμβάνουν κάμερες αντί καθρεπτών, αλλά και δυνατότητα αυτόνομης κίνησης Επιπέδου 3.

Ακόμα μια καινοτομία αποτελεί η ύπαρξη τρίτης σειράς για τους επιβάτες. Πριν από περίπου 50 χρόνια παρουσιάστηκαν τα pickup με θέσεις για πίσω επιβάτες και τώρα η Ram, εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά της  πλατφόρμας STLA Frame, προσφέρει και μια τρίτη σειρά θέσεων με πτυσσόμενα καθίσματα, ενώ μέσω μια θύρας είναι εφικτή η πρόσβαση από την καμπίνα των επιβατών στο χώρο φόρτωσης.

Το νέο πάτωμα, που σχεδιάστηκε ειδικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, συνδυάζει την απόδοση με την αυτονομία. Το σύστημα κίνησης του Revolution BEV αποτελείται από δυο ηλεκτροκινητήρες (έναν εμπρός, έναν πίσω) και καθιστά το αυτοκίνητο τετρακίνητο, την ώρα που υπάρχει και σύστημα ενεργής τετραδιεύθυνσης για τη βελτιστοποίηση της ευελιξίας. Το πλαίσιο STLA Frame του μοντέλου είναι βασισμένο σε μια αρχιτεκτονικής 800V, που δίνει τη δυνατότητα φόρτισης του αυτοκινήτου με ισχύ έως και 350 kW. Με αυτό τον τρόπο το Ram 1500 Revolution BEV Concept μπορεί να προσφέρει αυτονομία 160χλμ. σε μόλις 10 λεπτά. Παράλληλα με την παρουσίαση του πρωτοτύπου στην έκθεση CES 2023, η μάρκα παρουσίασε και έναν καινοτόμο «ρομποτικό» φορτιστή, ο οποίος μόλις εντοπίσει την ύπαρξη του οχήματος στο χώρο στάθμευσης αυτόματα το προσεγγίζει και συνδέεται μαζί του ώστε να πραγματοποιηθεί η φόρτιση.

Η διάθεση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου στην ιστορία της Ram, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Related Articles

Αύξηση 1.300% των κλήσεων στις λεωφορειολωρίδες – «Γράφουν» οι κάμερες του ΟΑΣΑ

cars

To 2ο Off Road Adventure Festival έρχεται στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στον Ιππόδρομο Αθηνών

cars

Το πολυτελέστατο ηλεκτρικό που αποκάλεσαν «φονέα του Tesla»

cars

Ανάκληση για 253 Audi Q5 ετών παραγωγής 2015 έως 2019

cars

Σε θετικό πρόσημο η αγορά αυτοκινήτου το πρώτο τετράμηνο του 2019

cars

Το Volkswagen T-Roc Cabriolet συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά σε ένα αυτοκίνητο

cars

Test drive με δυο από τα κορυφαία SUV της αγοράς

cars

Ξεκινά η κατασκευή της γραμμής παραγωγής για το Jeep Compass στο Μέλφι

cars

Πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών για το νέο Opel Insignia GSi

cars