CARSNEWS
AUTONEWS

Donkervoort F22 – Το νέο ολλανδικό supercar των 500 ίππων και 750 κιλών!

Η Donkervoort Automobielen είναι μία μικρή ολλανδική εταιρία που από το 1978 οπότε και ιδρύθηκε, εστιάζει στην παραγωγή ελαφριών sports cars. Αν θέλεις να έχεις μία εικόνα, μπορείς να φανταστείς τα μοντέλα της μέχρι σήμερα ως μία εκδοχή Caterham με αναβολικά. Ο ιδρυτής της εταιρίας Joop Donkervoort πήρε επιτέλους την απόφαση να κάνει χώρο στους νέους και τα ηνία ανέλαβε ο γιος του, Denis, υπό την επίβλεψη του οποίου σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και παρουσιάζεται η νέα δημιουργία της ολλανδικής μάρκας: το Donkervoort F22. Νέα εποχή στην Donkervoort λοιπόν, με νέο μοντέλο!

Οι βασικές αρχές της εταιρίας δεν είναι ιδιαίτερα διαπραγματεύσιμες ή ευέλικτες οπότε το F22 είναι όσο ελαφρύ μπορεί να γίνει ένα διθέσιο supercar τη σημερινή εποχή. Χάρη στο αναβαθμισμένο πλαίσιο που κατασκευάζεται από σωληνωτό ατσάλι και ανθρακονήματα επιπέδου Formula 1, το F22 ζυγίζει μόλις 750 κιλά παρά το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Donkervoort – ελάχιστα μικρότερο από μία Lamborghini Huracan. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα όταν μαθαίνεις τι κρύβεται κάτω από το μακρύ καπό του F22: ένας υπερτροφοδοτούμενος, 5-κύλινδρος βενζινοκινητήρας προέλευσης Audi, ο οποίος παράγει χωρίς ιδιαίτερο κόπο 500 ίππους και συνδυάζεται με ένα 5-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο για να στείλει την δύναμη στο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen και από εκεί, στους τροχούς του πίσω άξονα. Με απλά μαθηματικά λοιπόν, συνειδητοποιείς ότι το Donkervoort F22 έχει αναλογία 666 ίππων ανά τόνο που είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Bugatti Veyron με ότι συνεπάγεται αυτό για τις επιδόσεις του ολλανδικού supercar. Σύμφωνα με την εταιρία, τα πρώτα 100 km/h έρχονται σε μόλις 2.5 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα είναι “μόλις” 290 km/h.

Το F22 όμως δεν είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά για επιτάχυνση σε ευθεία. Η Donkervoort αναφέρει πως η νέα δημιουργία της είναι ικανή για πλευρικές επιταχύνσεις της τάξης των 2.15G ενώ την πέδηση έχει αναλάβει ένα σύστημα πέδησης ανάλογης ισχύος με 4-πίστονες δαγκάνες και στους τέσσερις τροχούς που όταν καλείται σε δράση από τον οδηγό είναι ικανό για 1.2G επιβράδυνσης. Να σημειώσουμε ότι ο οδηγός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτή την εμπειρία καθώς το σύστημα πέδησης δεν διαθέτει οποιαδήποτε υποβοήθηση ενώ ακόμα και αυτή για το σύστημα διεύθυνσης είναι προαιρετική! Επίσης, μην περιμένεις να βρεις κάποιο σύστημα ευστάθειας αφού το F22 είναι αθεράπευτα old-school με εξαίρεση το ρυθμιζόμενο traction control. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως το F22 είναι και το πιο… πολιτισμένο Donkervoort τουλάχιστον όσον αφορά στην καμπίνα αφού είναι σημαντικά πιο ευρύχωρο από τον προκάτοχο του, με καλύτερα και πιο ποιοτικά υλικά και μία “targa-style” ανθρακονημάτινη οροφή που αποτελείται από δύο κομμάτια τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν και να αποθηκευτούν στον πίσω μέρος. Όχι ότι ενδιαφέρει κανέναν αλλά να σημειώσουμε πως παρά τα 500 άλογα του, το F22 καταφέρνει λόγω του χαμηλού του βάρους να εκπέμπει μόλις 163 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο στον κύκλο WLTP. Το Donkervoort F22 είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρίας που ξεπούλησε την παραγωγή των 50 αυτοκινήτων πριν καν παρουσιαστεί, ωθώντας την εταιρία να προσθέσει άλλα 25 αυτοκίνητα, με την τιμή του καθενός εξ αυτών να ξεκινά από τα €245.000 προ φόρων!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Pirelli. Aποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών της Formula 1 ως το 2024

cars

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Ο μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία της Β. Αμερικής καταστρέφει το Σαν Φρανσίσκο

Bury

10 celebrities, 10 διαφορετικά looks: Ποια έκανε την πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση;

cars

Το Toyota Hilux GR Sport έρχεται τον Οκτώβριο.

cars

Nissan. Αποκαλύφθηκε και στη χώρα μας

cars

Η OPC θα επιβιώσει και το Corsa μάλλον θα βοηθήσει σε αυτό!

cars

Με το ηλεκτρικό Cyberster η MG δείχνει ότι έχει σφυγμό.

cars

H μεγαλύτερη συλλογή αυθεντικών έργων τέχνης του Banksy στον κόσμο θα εκτεθεί στο Soho του Λονδίνου

Bury

Seat Tarraco FR PHEV. Σπορ και αποδοτικό

cars