CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Δείτε τα 10 εφετινά μονοθέσια

Τα φετινά μονοθέσια της Formula 1 είναι τα τρίτα στη σειρά της εξελικτικής διαδικασίας που ξεκίνησε με τη μεγάλη αλλαγή των τεχνικών κανονισμών του 2022, που επανέφεραν το ground effect από τα ξεκινήματα της δεκαετίας του 1980.

  • Αποκάλυψη: Γνώριζε για τη «βόμβα» με Χάμιλτον!

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τις Red Bull ή Aston Martin, ορισμένα από τα νέα μονοθέσια του 2024 είναι ριζικά ανασχεδιασμένα -όπως η Mercedes W15 και η Alpine A524- με σκοπό να αποκτήσουν το ‘παράθυρο’ εξέλιξης των αυτοκινήτων του θα τους επιτρέψει να πλησιάσουν στην απόδοση της Red Bull.

Από την άλλη, ομάδες σαν τη McLaren μπήκαν από το 2023 ήδη στη φιλοσοφία του σχεδιασμού της Red Bull, και στον τρόπο σκέψης του Άντριαν Νιούι που με την RB19 του 2023 δημιούργησε ένα εκ των δύο πιο κυρίαρχων μονοθεσίων της ιστορίας της F1. Με αυτή τη φιλοσοφία συγκλίνουν φέτος οι περισσότερες ομάδες. Ας δούμε τα μονοθέσιά τους:

Red Bull RB20 (κινητήρες Honda)

Η πρωταθλήτρια της F1 βασίστηκε φυσικά στην κυρίαρχη RB19 για το φετινό της μονοθέσιο, όμως επεφύλασσε και δύο μεγάλες εκπλήξεις που, παραδόξως, υιοθέτησε από τη Mercedes: τους στενούς κάθετους αεραγωγούς, και το ογκώδες τούνελ που διατρέχει το κάλυμμα του κινητήρα.

Mercedes W15 (Mercedes)

Ο χειμώνας αυτός, και το πέρασμα στο διαθέσιμο προϋπολογισμό του 2024, επέτρεψε στην ομάδα του Μπράκλεϊ να κάνει την επανεκκίνηση που ήθελε στη φιλοσοφία σχεδιασμού του μονοθεσίου της. Έτσι, η W15 απέχει πολύ από την προβληματική W14, προκειμένου να αποτελέσει ένα πολύ πιο προβλέψιμο, σταθερό και αεροδυναμικά αποδοτικό μονοθέσιο.

Ferrari SF-24 (Ferrari)

Παρότι δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, η Scuderia άλλαξε το 95% των εξαρτημάτων του μονοθεσίου της στη νέα SF-24 σε σχέση με την περσινή SF-23. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ομάδα του τεχνικού διευθυντή Ενρίκο Καρντίλε είναι η μόνη που ακολούθησε το δρόμο της γεωμετρίας push-rod στην ανάρτηση, σε σχέση με την pull-rod της Red Bull. Κύριος στόχος της ομάδας είναι να λύσει τα περσινά της προβλήματα στη διαχείριση των ελαστικών στις συστοιχίες γύρων του αγώνα.

McLaren MCL38 (Mercedes)

Δεν μπορούν να ειπωθούν και πολλά ακόμα για το νέο μονοθέσιο της McLaren, την MCL38, διότι η ομάδα παραδέχθηκε πως έκρυψε ορισμένα νέα εξαρτήματά της από τα φλας της δημοσιότητας μέχρι τις δοκιμές του Μπαχρέιν, καθώς και ότι θα έχει περισσότερα ανασχεδιασμένα τμήματα του μονοθεσίου στους πρώτους μήνες της νέας σεζόν – προκειμένου να αρχίζει να απειλεί με περισσότερες αξιώσεις τη Red Bull σε σχέση με τα τελειώματα της περσινής χρονιάς.

Aston Martin AMR24 (Mercedes)

Η Aston δεν έκρυψε την πεποίθησή της, όπως είπε ο τεχνικός διευθυντής Νταν Φάλοους, ότι η Red Bull Racing δεν είναι ανίκητη. Σκοπός της ομάδας του Σίλβερστοουν είναι να κάνει με την AMR24 άλλο ένα βήμα μετά το τεράστιο που έκανε πέρσι, και να κερδίσει φέτος το πρώτο της GP. Για να το πετύχει πρέπει να αποδειχθεί στην πίστα ότι έλυσε το μεγάλο περσινό πρόβλημα ελλιπούς αεροδυναμικής αποδοτικότητας, λόγω της υπέρμετρης αντίστασης στον αέρα στις ευθείες.

Alpine Α524 (Renault)

Η αποτυχία του 2023 έφερε σεισμικές αλλαγές σε όλη τη δομή της Alpine F1, και πλέον με τη διοίκηση του Μπρούνο Φαμέν και με τεχνικό διευθυντή τον Ματ Χάρμαν η ομάδα του Ένστοουν πέταξε έξω από την πόρτα την περσινή Α523 και σχεδίασε εν λευκώ τη νέα Α524. Παρά τη δυναμική του νέου μονοθεσίου, πάντως, οι Γάλλοι έχουν και μια μικρή υστέρηση ισχύος του υβριδικού κινητήρα τους.

Williams FW46 (Mercedes)

Προς το παρόν δεν έχουμε δει τίποτα από τη νέα FW46, πέραν των χρωμάτων της (που έχουν το μπλε της δεκαετίας του ‘90 στους πλευρικούς αεραγωγούς) σε ένα εκθεσιακό περσινό μονοθέσιο. Η FW46 θα κάνει πρεμιέρα στις δοκιμές του Μπαχρέιν, με στόχο να αποδειχθεί γρήγορη και στα τμήματα μέσης και αργής ταχύτητας της πίστας – και όχι μόνο στα γρήγορα, που εμφάνιζε σπουδαία αεροδυναμική αποδοτικότητα πέρσι.

RB VCARB 01 (Honda)

Η ομάδα που μέχρι πρότινος προφέραμε εύγλωττα “Alpha Tauri” και φέτος λέγεται Visa CashApp RB αποκάλυψε τα χρώματά της, και το στόχο της να ανελιχθεί στην κατάταξη των κατασκευαστών σε σχέση με την περσινή 8η θέση της. Το μονοθέσιο VCARB 01 που παρουσίασε στο Λας Βέγκας υιοθετεί πολλά από τα στοιχεία της Red Bull RB19, όπως την ανάρτηση pull-rod και τη φιλοσοφία των πλευρικών αεραγωγών.

Stake / Sauber C44 (Ferrari)

Η Sauber F1, μέχρι πέρσι Alfa Romeo F1, από φέτος Stake F1 και από το 2026 Audi F1, άλλαξε το κόκκινο χρώμα με το φωσφοριζέ πράσινο και ανασχεδιάστηκε σημαντικά από πέρσι με την επέμβαση του πρώην τεχνικού διευθυντή της McLaren Τζέιμς Κι. Η C44 επίσης αλλάζε στην pull-rod γεωμετρία της ανάρτησης και έχει εκτεταμένες αεροδυναμικές αλλαγές, για να μπει στη μάχη των ομάδων μέσης δυναμικής.

Haas VF-24 (Ferrari)

Η αμερικανική ομάδα του Τζιν Χάας ξεκίνησε το 2024 με το “σκοτσέζικο ντους” της αλλαγής του διευθυντή της Γκούντερ Στάινερ με τον Αγιάο Κομάτσου, και αποκάλυψε τη νέα VF-24 στο πρώτο της shakedown στο Σίλβερστοουν. Ο Ιάπωνας δεν είναι αισιόδοξος για το ξεκίνημα του 2024, λέγοντας ότι όλοι οι πόροι της ομάδας αφιερώθηκαν -λανθασμένα- στο μεγάλο ανασχεδιασμό της περσινής VF-23 το Φθινόπωρο, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Related Articles

Δεν περίμενε το «κάρφωμα» του Verstappen η FIA

cars

Ζυλ Μπιανκί: Ο πιλότος της F1 και το άδοξο τέλος του

cars

Θα ανανεώσει η Ferrari το συμβόλαιο του Vettel;

cars

Russell: “Να τιμωρηθούν αυστηρότερα οι παραβάτες”

cars

F1 GP Ουγγαρίας: Pole #101 για τον Hamilton!

cars

Ο Carlos Sainz και o Lando Norris βγήκαν για ψώνια… (+video)

cars

Ο κορωνοϊός “χτυπά” την F1: Θετικός o πιλότος Σέρχιο Πέρες

cars

H Honda θέλει πρωτάθλημα!

cars

Στον «πάγο» τα γυρίσματα της ταινίας για την F1 με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ

cars