CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ έκανε έξαλλους τους οδηγούς-τι συνέβη

F1 Alpine Esteban Ocon

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού επικύρωσε τις αλλαγές στον αθλητικό κώδικα της FIA, που για την F1 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αύξηση του ανώτατου προστίμου που μπορεί να επιβληθεί σε οδηγό.

Και ήταν μια καλή αύξηση αυτή γιατί το πρόστιμο από τις 250.000 ευρώ πήγε στο 1 εκατομμύριο ευρώ, πράγμα που έκανε όλους τους οδηγούς που βρίσκονται στο Τέξας για τον Grand Prix των ΗΠΑ, να αντιδράσουν. 

Formula 1 GP Καναδά Πρόγραμμα

Πρώτα από όλα να σημειώσουμε το σκεπτικό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας πίσω από την απόφαση αυτή που εξηγεί πως, “το προηγούμενο ανώτατο όριο των 250.000 ευρώ δεν είχε αναθεωρηθεί ή τροποποιηθεί τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια και δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές ανάγκες του μηχανοκίνητου αθλητισμού”.

Δεν είναι σαφές τι παράβαση θα πρέπει να διαπράξει ένας οδηγός για να αξίζει το επταψήφιο ποσό ως πρόστιμο. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Lewis Hamilton τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ – το μισό του οποίου ανεστάλη – επειδή διέσχισε την πίστα του Κατάρ χωρίς άδεια, μετά την εγκατάλειψή του, μια απόφαση που η FIA δήλωσε αργότερα ότι θα “επανεξετάσει”.

Lewis Hamilton F1 Intro 2023

Το 2021, ο Max Verstappen τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ επειδή άγγιξε την πίσω πτέρυγα του Hamilton στο parc ferme μετά τις κατατακτήριες δοκιμές πριν από το Grand Prix της Βραζιλίας. Και την περασμένη σεζόν ο Sebastian Vettel τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.000 ευρώ επειδή επέστρεψε με σκούτερ στα pits στην Αυστραλία.

F1 GP Ισπανίας Max Verstappen

Οι οδηγοί ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια από τη FIA, καθώς αρκετοί από αυτούς έμαθαν για τα νέα πρόστιμα μόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν από τον αγώνα αυτού του σαββατοκύριακου.

“Θα ήθελα να μάθω ποια μπορεί να είναι αυτή η παράβαση!”, δήλωσε ο Verstappen. “Αν το άγγιγμα της πίσω πτέρυγας είναι 50 χιλ. ευρώ, τότε θα ήθελα να ξέρω τι είναι το ένα εκατομμύριο. Ίσως έτσι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και τα μπουκάλια κρασί. Θα ετοιμαστώ”.

F1 Max verstappen Bahrain 2023

Ο οδηγός της Ferrari Charles Leclerc πρόσθεσε: “Είναι ένα τεράστιο ποσό. Δεν έχω ιδέα για το τι αξίζει μια ποινή 1 εκατομμυρίου ευρώ – αλλά είναι περισσότερο από… Θέλω να πω, κάποιοι οδηγοί βγάζουν λιγότερα από αυτό”.

Charles Leclerc Monaco Ρούχα Δημοπρασία

Εν τω μεταξύ, ο Daniel Ricciardo της AlphaTauri – που επιστρέφει στη δράση αυτό το σαββατοκύριακο μετά την ανάρρωση από έναν τραυματισμό στο χέρι – χαρακτήρισε το ποσό “τρομακτικό”, και ο Kevin Magnussen της Haas συμφώνησε: “Ναι, δεν ξέρω ποια είναι η παράβαση για να είναι ένα εκατομμύριο, αλλά αυτό ακούγεται γελοίο. Θέλω να πω, ο Charles μπορεί να δώσει το ρολόι του… αλλά εγώ θα εξαφανιζόμουν, χωρίς να με ξαναβρούν ποτέ”.

“Όταν πρόκειται για τέτοια πράγματα, πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το μήνυμα που στέλνει αυτό σε αυτούς που παρακολουθούν”, δήλωσε ο Lewis Hamilton. “Αν πρόκειται να επιβάλλουν πρόστιμο ενός εκατομμυρίου, ας βεβαιωθούμε ότι το 100% από αυτό θα πηγαίνει για κάποιο σκοπό, συμπλήρωσε ο πάντα ευαισθητοποιημένος Hamilton. 

F1 GP Αζερμπαϊτζάν Αγώνας Hamilton

Όσο για τον σκοπό τόνισε, “Υπάρχουν πολλά χρήματα σε όλη αυτή τη βιομηχανία και πολλά περισσότερα που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά τη δημιουργία καλύτερης προσβασιμότητας, καλύτερης ποικιλομορφίας, περισσότερων ευκαιριών για ανθρώπους που κανονικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με ένα άθλημα όπως αυτό. Τόσοι πολλοί λόγοι σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν αυτό το εκατομμύριο από εμένα”.

Τέλος ο George Russell που είναι και ο επικεφαλής του συλλόγου των οδηγών αγώνων Grand Prix τόνισε, “Νομίζω πως είναι γελοίο να μπορεί ένας οδηγός να τιμωρηθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο”. Και συμπλήρωσε, “Τον πρώτο μου χρόνο στη Formula 1, είχα πενταψήφιο μισθό και ξόδεψα ένα μεγάλο ποσό από την πληρωμή για τον προπονητή μου, τις πτήσεις και έναν βοηθό. Και αυτό ισχύει πιθανότατα για το 25% του grid. Κάνουμε αυτό που αγαπάμε, οπότε δεν παραπονιόμαστε γι’ αυτό. Αλλά αν ένας rookie οδηγός, ο οποίος πιθανότατα μέχρι το τέλος της πρώτης του χρονιάς χάνει πάνω από 100.000 ευρώ λόγω της επένδυσης που πρέπει να κάνει, δεχτεί πρόστιμο ένα εκατομμύριο. Τι θα συμβεί;”

F1 Saudi Arabia Russell Guest

Ο Russell στο ίδιο μήκος κύματος με τον teammate του είπε επίσης, “Φαίνεται ότι αυτοί οι αριθμοί είναι βγαλμένοι στον αέρα. Όταν υπάρχουν πολλά μεγάλα παγκόσμια ζητήματα που συμβαίνουν και τόση φτώχεια σε όλο τον κόσμο, πώς μπορεί μια ομοσπονδία να βγάζει αυτά τα εξαψήφια, επταψήφια πρόστιμα; Έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν από τη FIA να ακούσουμε πού πηγαίνουν αυτά τα πρόστιμα, σε ποιους σκοπούς πηγαίνουν.”

“Πρέπει να επανεπενδύονται στα μικρότερα πρωταθλήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για το πού πηγαίνουν αυτά. Αν πραγματικά πιστεύουν ότι ένα πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ αξίζει τον κόπο και ότι θα επανεπενδυθεί στο άθλημα, τότε ίσως κάποιος από τους οδηγούς που πληρώνεται πολύ, να είναι ευτυχής να πληρώσει αυτό το πρόστιμο. Αλλά φαίνεται αισχρό”, κατέληξε ο Russell. 

Related Articles

Πισωγύρισμα με τους κανονισμούς του 2026

Bury

Νιώθει… 23άρης ο Fernando Alonso!

cars

I love the new TAG Heuer Formula 1 Kith watches, but I wish they weren’t limited editions

cars

Ο Schumacher δεν είναι στο κάδρο της Ferrari για το 2021

cars

Honda: Το δώρο της στον Verstappen

cars

F1: “Βροχερό” το Ζάντβοορτ σχεδόν όλο το τριήμερο

cars

Formula 1: Πότε θα δούμε τη νέα Aston Martin

cars

Τα pit stop έκριναν το GP Σιγκαπούρης

cars

Andretti opens new factory in continued F1 pursuit

Bury