CARSNEWS
MOTONEWS

Honda CBR1000RR-R Fireblade SP – Για απόλαυση

Από το 1992 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η εμβληματική Fireblade της Honda έχει εξελιχθεί σε μία απίστευτη σπορ μοτοσυκλέτα 1000cc. Επίσης έχει αποτελέσει τη βάση για μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα που έχει τρέξει σε σιρκουί σε όλο τον κόσμο και στους δρόμους του Isle of Man TT. Αλλά ο χρόνος – όπως και ο ανταγωνισμός – τρέχει και το 20YM η Honda τράβηξε μία γραμμή σε αυτό που ήταν η CBR1000RR Fireblade, προβάλλοντάς την στο μέλλον. Έτσι γεννήθηκαν δύο ολοκαίνουργιες  παραλλαγές – η CBR1000RR-R Fireblade* και CBR1000RR-R Fireblade SP – με ουσιαστική συμμετοχή της Honda Racing Corporation για τη συνέχιση της θρυλικής πορείας της. Βασισμένη στην τεχνολογία κινητήρα και πλαισίου της αγωνιστικής RC213V-S του MotoGP, με προδιαγραφές για χρήση στο δρόμο και αεροδυναμική εμπνευσμένη από την μοτοσυκλέτα του MotoGP, η νέα Fireblade σχεδιάστηκε εξ αρχής – σε επίπεδο κινητήρα, συμπεριφοράς και αεροδυναμικής – για γνήσιες, απόλυτες αγωνιστικές επιδόσεις. Το 22YM σηματοδότησε την επέτειο των 30 χρόνων της Fireblade, με τη μοτοσυκλέτα να δέχεται μία σειρά από λεπτομερείς αναβαθμίσεις στον κινητήρα που βελτίωσαν την επιτάχυνση: οι αυλοί εισαγωγής, τo φιλτροκούτι, οι χοάνες εισαγωγής και το μεσαίο τμήμα της εξάτμισης βελτιώθηκαν, με αποτέλεσμα την αυξημένη αίσθηση επιτάχυνσης στις μεσαίες στροφές.

Το γρανάζι τελικής μετάδοσης διέθετε επίσης 3 δόντια περισσότερα (σύνολο 43) και η απόδοση του quickshifter είχε αναβαθμιστεί. Το Honda Selectable Torque Control (HSTC) βελτιστοποιήθηκε επίσης για καλύτερη διαχείριση της πρόσφυσης στον πίσω τροχό και αίσθηση του γκαζιού. Το 24YM, η Fireblade συνεχίζει να εξελίσσεται. Μια σειρά από αναβαθμίσεις στον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων προσφέρουν σημαντική αύξηση της απόδοσης στις μεσαίες στροφές και βελτιωμένη απόκριση στο γκάζι, ώστε σε συνδυασμό με έξυπνες αλλαγές στη θέση οδήγησης να προσφέρουμε την απόλυτη μοτοσυκλέτα, ικανότατη στην πίστα, αλλά και απολαυστική κατά την οδήγηση στο δρόμο. Ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας της Fireblade SP, αποδίδει 113Nm και μέγιστη ισχύ 217,6 Ps (160Kw). Αν και τα νούμερα αυτά είναι γνώριμα, ωστόσο η καμπύλη ισχύος έχει αλλάξει εντελώς, λόγω εκτενούς εμπλοκής του τμήματος HRC στην εξέλιξή του, με στόχο τη βέλτιστη επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών αλλά και την εκρηκτική απόδοση στις υψηλές στροφές. Η προσθήκη ενός Διπλού Μηχανισμού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Γκαζιού (2-Motor Throttle By Wire) βελτιώνει τον έλεγχο και την αίσθηση στο μερικό άνοιγμα του γκαζιού και αυξάνει το φρένο του κινητήρα, εάν χρειαστεί. Η σχέση συμπίεσης έχει επίσης αυξηθεί, οι αυλοί εισαγωγής έχουν επανασχεδιαστεί και ο χρονισμός των βαλβίδων έχει τροποποιηθεί σε συνάρτηση με τα νέα ελατήρια των βαλβίδων, το νέο, ελαφρύτερο στρόφαλο και τις βελτιστοποιημένες, ελαφρύτερες μπιέλες από τιτάνιο.  Όλες οι σχέσεις έχουν γίνει πιο κοντές για αυξημένη ώθηση από τον πίσω τροχό.

Η πολλαπλή εξαγωγής 4-2-1 με σωληνώσεις οβάλ διατομής, συνδυάζεται με ένα τελικό από τιτάνιο της Akrapovič που, καθώς είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, μειώνει τον παραγόμενο ήχο από την εξάτμιση κατά 5dB. Τρία default προγράμματα οδήγησης καλύπτουν τις περισσότερες συνθήκες με πλήρη παραμετροποίηση της Ισχύος (Power), του Φρένου του Κινητήρα (Engine Brake), του Ελέγχου Ανύψωσης Εμπρός Τροχού (Wheelie Control) και του HSTC. Το πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων περιλαμβάνει επίσης ρυθμιζόμενο Start Mode και quickshifter στο βασικό εξοπλισμό. Όπως και πριν, το αλουμινένιο πλαίσιο τύπου ‘διαμάντι’ χρησιμοποιεί το πίσω τμήμα του κινητήρα ως πάνω βάση του αμορτισέρ, ενώ το ψαλίδι βασίζεται στη σχεδίαση του αντίστοιχου της RC213V-S. Η κατανομή της ακαμψίας έχει βελτιστοποιηθεί προσεκτικά για την αξιοποίηση της απόδοσης του κινητήρα και βελτίωση της αίσθησης πρόσφυσης μπροστά και πίσω αλλά και της ακρίβειας διεύθυνσης. Μία Μονάδα Μέτρησης Αδράνειας (IMU) έξι αξόνων της Bosch προσφέρει ακριβή 3D υπολογισμό των δυναμικών χαρακτηριστικών της μοτοσυκλέτας και παρέχει δεδομένα για τη διαχείριση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης διαχειρίζεται το Honda Electronic Steering Damper (HESD) 3 επιπέδων.

Η 24YM CBR1000RR-R Fireblade SP είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο που χρησιμοποιεί τη νέα, τρίτη γενιά του ανεστραμμένου πιρουνιού Öhlins Smart Electronic 43χλστ. S-EC3.0 (SV) NPX και πίσω αμορτισέρ TTX36 (SV), που τώρα χρησιμοποιούν εσωτερικές υδραυλικές βαλβίδες (Spool Valve) και προσφέρουν ανάρτηση αγωνιστικών προδιαγραφών, με ρυθμίσεις μέσω της διεπαφής Öhlins Object Based Tuning interface (OBTi). Νέο χαρακτηριστικό είναι ένας ‘οδηγός’ ρύθμισης προφόρτισης ελατηρίου μέσω του πίνακα οργάνων. Οι εμπρός δίσκοι συνεργάζονται με τετραπίστονες δαγκάνες Brembo Stylema και μανέτα φρένου/αντλίες της Brembo, ενώ το Cornering ABS διαθέτει τώρα RACE mode, που επιτρέπει την απενεργοποίηση του πίσω ABS. Το επανασχεδιασμένο κεντρικό φέρινγκ φέρει νέα αεροδυναμικά πτερύγια (winglets), που παράγουν κάθετη δύναμη για μεγαλύτερη σταθερότητα στο φρενάρισμα και αυξημένη πρόσφυση του εμπρός τροχού, ενώ απαιτείται 10% λιγότερη προσπάθεια στις γρήγορες στροφές. Η θέση οδήγησης έχει επίσης αλλάξει για καλύτερο έλεγχο, με το τιμόνι λίγο ψηλότερα και τα μαρσπιέ λίγο χαμηλότερα.

Η πλήρως προσαρμοζόμενη οθόνη TFT 5 ιντσών, προσφέρει εύκολη διαχείριση των συστημάτων της μοτοσυκλέτας μέσω ενός διακόπτη τεσσάρων θέσεων στο αριστερό γκριπ. Τώρα, κατά την κρύα εκκίνηση, η κόκκινη περιοχή στο στροφόμετρο μετακινείται ψηλότερα όσο ζεσταίνεται ο κινητήρας. Η λειτουργία Smart Key της Honda, αναβαθμίζει τα επίπεδα άνεσης και το σύστημα Emergency Stop Signal (ESS) καθιστά τη μοτοσυκλέτα πιο ευδιάκριτη για τους οδηγούς που ακολουθούν.

Related Articles

Vegan Avocado Toast with Sun-dried Tomatoes Recipe

cars

Η Triumph αποκάλυψε τη νέα Motocross TF 250-X – Δείτε τις προδιαγραφές για τη πρώτη μοτοσυκλέτα ΜΧ της Triumph – VIDEO – Φωτογραφίες

cars

Κατασκοπικές φωτογραφίες μιας νέας Triumph Daytona

cars

Χανιά: Τρικάβαλο και κινητό στο χέρι; Στην Ελλάδα γίνεται

cars

Είναι επίσημο! – Ο Marc Marquez στη Gresini Ducati

cars

Yamaha – Μείωση τιμής στο Neo’s Dual Battery

cars

Το «Πουλάκι» που θέλει να αλλάξει το πώς μετακινούμαστε στην πόλη με δίτροχο

cars

Ασφάλισε γρήγορα και οικονομικά το δίκυκλο σου με μία direct ασφάλεια

cars

Αγρίνιο: Ακόμη μια σύλληψη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του Νόμου περί αθλητισμού

cars