CARSNEWS
F1 & RACES

MotoGP – Aprilia και Dell’Οrto συνεχίζουν την συνεργασία τους

Οι χρόνοι σε αυτό το test πέρασαν όπως ήταν λογικό σε δεύτερη μοίρα καθώς οι εξελίξεις στα στρατόπεδα των Honda και Yamaha ήταν αυτές που ενδιέφεραν το ευρύ κοινό – και όχι μόνο

Μπορεί ο Luca Marini να σημείωσε τον πρώτο χρόνο στο επίσημο test των ομάδων στο Misano φέρνοντας ταυτόχρονα στην κορυφή την Ducati, ωστόσο τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο τι αναβαθμίσεις έχουν φέρει οι Honda και Yamaha και ποιες θα είναι οι εντυπώσεις των Marc Marquez και Fabio Quartararo για τις πρωτότυπες μοτοσυκλέτες του 2024.

Στο επίσημο test στο Misano όπως διαβάσατε στο MOTO, απουσιάζουν οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati ώστε να αναρρώσουν από τους τραυματισμούς τους. Οι υπόλοιποι αναβάτες των ομάδων που βρέθηκαν στην ιταλική πίστα δοκίμασαν νέα εξαρτήματα ενώ κάποιες ομάδες -Honda, Yamaha, KTM- είχαν φέρει για δοκιμή τις πρωτότυπες μοτοσυκλέτες του 2024 ώστε οι αναβάτες να δώσουν την κατευθυντήρια γραμμή όσον αφορά την εξέλιξη τους. Από πλευράς χρόνων ο Luca Marini της Mooney VR46 Racing Team ήταν ο ταχύτερος όλων με χρόνο 1:30.602, με τον Ιταλό να πραγματοποιεί συνολικά 88 γύρους. Σχεδόν 2,5 δέκατα πίσω του βρέθηκε στη δεύτερη θέση ο Maverick Vinales της Aprilia Racing, με τον Ισπανό να συμπληρώνει 82 γύρους. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε το test ο αναβάτης της KTM Factory Racing Brad Binder, με τον Νοτιοαφρικάνο να βρίσκεται μόλις μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Marini, έχοντας πραγματοποιήσει 68 γύρους συνολικά.

Ωστόσο το πραγματικό ενδιαφέρον πέφτει στο κατά πόσο ανταγωνιστικές θα είναι οι πρωτότυπες μοτοσυκλέτες των Honda και Yamaha την επόμενη σεζόν και τι έχουν να δηλώσουν για αυτές οι Marc Marquez και Fabio Quartararo. Όπως φυσικά να δούμε περισσότερα για το carbon πλαίσιο που δοκιμάζει η KTM και που μπορεί να φέρει μία μικρή επανάσταση υλικών, πετυχαίνοντας κάτι που στο παρελθόν έχει αποτύχει. Φυσικά και οι υπόλοιπες ομάδες που βρέθηκαν στην δοκιμή είχαν φέρει νέα εξαρτήματα για να δοκιμάσουν την προσαρμογή τους.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha
Ο Marc Marquez θα είναι ικανοποιημένος αν βλέπει εξέλιξη και διάθεση για αλλαγή, το αποτέλεσμα θα έρθει μετά​​​

Ας δούμε λοιπόν πως κύλησε το test στο Misano για κάθε ομάδα και τις βασικές εξελίξεις:

Mooney VR46 Racing Team

Ο μοναδικός αναβάτης της Mooney VR46 που βρέθηκε στο test ήταν ο Luca Marini, με τον Ιταλό να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο μόλις δύο δέκατα πάνω από το ρεκόρ που έκανε στις κατατακτήριες δοκιμές το Σάββατο ο Jorge Martin. O Marini δεν είχε κάποια καινοτομία για να δοκιμάσει στην Ducati του ωστόσο οι μηχανικοί της ομάδας δούλεψαν πάνω στα ηλεκτρονικά.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

Prima Pramac Racing

Η ομάδα της Pramac είχε και τους δύο αναβάτες της στη δοκιμή, ωστόσο ο Jorge Martin ήταν αυτός που δοκίμασε νέα εξαρτήματα καθώς ο Johann Zarco o οποίος αποχωρεί στο τέλος του χρόνου για την LCR Honda όπως είναι λογικό δεν θα δοκίμαζε κάτι καινούργιο. Ως εκ τούτου ο Martin είχε στο γκαράζ της ομάδας δύο μοτοσυκλέτες οι οποίες είχαν μεγαλύτερα πλαϊνά φαίρινγκ χωρίς να έχουν τη διάταξη μορφοποιητή ροής αέρα -downwash duct- στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας. Ο Ισπανός κατάφερε να ολοκληρώσει 63 γύρους σημειώνοντας τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

Gresini Racing

Η ομάδα της Gresini είχε στο Misano και αυτή έναν αναβάτη και συγκεκριμένα τον Alex Marquez. O Ισπανός δεν είχε και αυτός κάτι νέο να δοκιμάσει ελεώ και της απουσίας της εργοστασιακής ομάδας από το test. Ο νεαρός Marquez συμπλήρωσε 67 γύρους στην πίστα γράφοντας τον ένατο ταχύτερο χρόνο.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

Aprilia Racing

Η Ιταλική ομάδα έφερε στο Misano σημαντικές αναβαθμίσεις για τους αναβάτες της, Aleix Espargaro και Maverick Vinales. Εκτός από κάποιες νέες ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά υπήρξε και ένα νέο πλαίσιο όχι αυτό από ανθρακόνημα το οποίο δοκίμασε σε παλαιότερο test o δοκιμαστής της ομάδας Lorenzo Savadori. Ο Espargaro μετά την δοκιμή του νέου πλαισίου δήλωσε πως δεν μπορεί να καταλήξει αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο, απλά ήταν κάτι διαφορετικό καθώς το ένιωθε πιο μαλακό, ωστόσο ήταν καλύτερο στις ανωμαλίες -σαμαράκια- του οδοστρώματος της πίστας. Όσον αφορά τους χρόνους ο Vinales σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο, ενώ ο Espargaro τον ενδέκατο με τους δύο τους να έχουν περίπου μισό δευτερόλεπτο διαφορά.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

Aprilia CryptoData RNF MotoGP Team

Σημαντικό ήταν το test για τον Miguel Oliveira, καθώς η Aprilia για πρώτη φορά του έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσει την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του 2023, καθώς ο Πορτογάλος μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε την Aprilia RS-GP του 2022. Έχοντας ολοκληρώσει το test o Oliveira δήλωσε πως έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός σε κάθε κατεύθυνση. Για την ιστορία ο Πορτογάλος πέτυχε τον έβδομο χρόνο έχοντας “γράψει” 65 γύρους πάνω στην μοτοσυκλέτα της Aprilia.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

Red Bull KTM Factory Racing

Η Αυστριακή εταιρεία είχε φέρει στο Misano την νέα μοτοσυκλέτα για το 2024. Οι Jack Miller και Brad Binder δοκίμασαν το νέο carbon πλαίσιο που χρησιμοποιούσε ο Dani Pedrosa όλο το αγωνιστικό τριήμερο στο Misano. Εκτός από αυτό το πλαίσιο οι δύο αναβάτες δοκίμασαν επίσης και ένα άλλο πλαίσιο μαύρου χρώματος το οποίο έμοιαζε με αυτό που χρησιμοποιούν τη φετινή χρονιά. Από πλευράς χρόνων ο Binder ολοκλήρωσε το test στην τρίτη θέση, με τον Miller να σημειώνει τον πέμπτο χρόνο ελάχιστα πίσω από τον teammate του.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

GASGAS Tech3 Factory Racing

Στην ομάδα της GASGAS δεν είχαμε κάτι σημαντικό. Οι δύο αναβάτες Pol Espargaro και Augusto Fernandez επί της ουσίας μάζευαν δεδομένα για την μεταγενέστερη εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Το σημαντικότερο γεγονός για την ομάδα ήταν η πτώση του Espargaro με τον Ισπανό ωστόσο να μην τραυματίζεται. Στο απογευματινό session ο μόνος αναβάτης που βρέθηκε στην πίστα για την GASGAS ήταν ο Augusto Fernandez, με τον ίδιο να επικεντρώνεται στο στήσιμο της RC16. Όσον αφορά τους χρόνους, ο Fernandez σημείωσε τον 15 χρόνο, έχοντας κάνει 77 γύρους, ενώ ο Espargaro ολοκλήρωσε το test στην 17η θέση.

Monster Energy Yamaha MotoGP

Στην Yamaha το test στο Misano ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς εκεί θα βρισκόταν η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του 2024. Ο Fabio Quartararo ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ζητά βελτίωση από την ιαπωνική εταιρεία είχε πολύ δουλειά να κάνει. Το πρωί η μία μοτοσυκλέτα του είχε νέα μεγάλα αεροδυναμικά βοηθήματα, ενώ λίγο αργότερα ο Ισπανός οδήγησε μία άλλη μοτοσυκλέτα η οποία είχε τα μικρότερα αεροδυναμικά βοηθήματα. Στη συνέχεια είδαμε ακόμη μία μοτοσυκλέτα να έχει μια παραλλαγή αεροδυναμικών βοηθημάτων με αυτή που είχε δοκιμάσει ο Franco Morbidelli στο test του Portimao. Μιας και αναφέραμε τον Morbidelli, o Ιταλός ο οποίος αναχωρεί από την Yamaha στο τέλος της χρονιάς, δοκίμασε το τρέχον αεροδυναμικό πακέτο καθώς και αυτό που είχε δοκιμάσει στην αρχή της χρονιάς, ενώ στην μοτοσυκλέτα του υπήρχε νέο ρεζερβουάρ καυσίμου, νέα εξάτμιση η οποία είχε διπλά τελικά καθώς και νέο πλαίσιο. Στο γκαράζ της ιαπωνικής εταιρείας υπήρχε και μία ακόμη μοτοσυκλέτα η οποία χρησιμοποιούσε τον νέο κινητήρα της επόμενης χρονιάς. Ο διευθυντής της ομάδας Massimo Meregalli δήλωσε πως έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός ωστόσο ο Quartararo ήθελε κάτι περισσότερο όσον αφορά την απόδοση. Τόνισε πως κάνουν βήματα εμπρός αλλά είναι μικρά και δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Αν αναλογιστούμε πως ακόμη και με τον νέο κινητήρα υπήρχε μια διαφορά 5 χιλιομέτρων στην τελική ταχύτητα έναντι της ταχύτερης Ducati τότε τα λόγια του Quartararo αποκτούν βαρύτητα ή μάλλον πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν βαρύτητα στη Yamaha. Την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα όπως ήταν λογικό δεν οδήγησε ο Morbidelli, καθώς δεν πρέπει να έχει δεδομένα για το μέλλον, φεύγοντας από την ομάδα. Από πλευράς χρόνων, ο Quartararo πέτυχε τον έκτο χρόνο, έχοντας διανύσει τους περισσότερους γύρους από κάθε άλλον αναβάτη, 91 συνολικά! Ο teammate του για λίγους μήνες ακόμη στην Yamaha Morbidelli σημείωσε τον όγδοο ταχύτερο χρόνο έχοντας ολοκληρώσει 76 γύρους στην ιταλική πίστα.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

Repsol Honda

Αν για την Yamaha το test στο Misano ήταν κρίσιμο τότε για την Honda ήταν ένας τελικός! Πριν το test οι συζητήσεις για το μέλλον του Marc Marquez έδιναν και έπαιρναν με τον Ισπανό να τονίζει πως το εν λόγω test θα είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά την απόφαση του για το αν θα μείνει ή θα φύγει από την Honda. Γεγονός πως δεν είναι ικανοποιημένος μέχρι τώρα, γεγονός επίσης πως όλα δείχνουν πα θα τηρήσει το συμβόλαιό του, την ίδια στιγμή που παίζει πολύ καλά την Honda μέσα από δηλώσεις στις οποίες μιλά χωρίς να λέει και τίποτα… Το HRC βρέθηκε με όλους τους αναβάτες – Marc Marquez, Joan Mir και Stefan Bradl- στην ιταλική πίστα καθώς υπήρχαν πολλά που έπρεπε να δοκιμαστούν. Οι Marquez και Mir οδήγησαν την μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούσε ο Bradl στον αγώνα του Misano, η οποία είχε νέο πλαίσιο, νέα ουσία και νέες εξατμίσεις. Ο Mir έκανε κάποιους γύρους με την μοτοσυκλέτα πριν επιστρέψει και πάλι σε αυτήν το απόγευμα, με τον Maqruez να περνά περισσότερο χρόνο με αυτήν σε σχέση με τον έτερο Ισπανό αναβάτη της Honda. O Marquez μετά την ολοκλήρωση του test δήλωσε πως υπάρχει διαφορά σε σχέση με πριν ωστόσο για να γίνει ανταγωνιστική χρειάζεται πολύ δουλειά. Επιπρόσθετα ο Ισπανός τόνισε πως βλέπει να γίνονται αλλαγές καθώς στο Misano είδε πολλά νέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροδυναμιστή ο οποίος προέρχεται από την Formula 1. Ο βασικός δοκιμαστής της Honda, Stefan Bradl δοκίμασε την μοτοσυκλέτα με το νέο πλαίσιο, την νέα ουρά και τις νέες εξατμίσεις με τον Γερμανό να συμπληρώνει μόλις 38 γύρους. Όσον αφορά τους χρόνους των Marquez και Mir, ο πολυπρωταθλητής σημείωσε τον 14ο χρόνο με τον Mir να ολοκληρώνει το test στην 16η θέση. Συνολικά οι τρεις αναβάτες της Repsol Honda “έγραψαν” 173 γύρους.

MotoGP Misano Test – Ταχύτατος ο Marini, όσο τα βλέμματα πέφτουν σε Honda και Yamaha

LCR Honda Castrol

Στην LCR Honda, ο μοναδικός αναβάτης που βρέθηκε στο Misano ήταν ο Takaaki Nakagami, καθώς ο Alex Rins αναρρώνει από τον τραυματισμό του. Ο Nakagami δοκίμασε και αυτός τα νέα εξαρτήματα που είχε και ο Stefan Bradl -νέο πλαίσιο, νέα ουρά, νέες εξατμίσεις- με τον Ιάπωνα να δηλώνει πως είναι κάτι διαφορετικό χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει αν είναι προς το καλύτερο. Ο Nakagami ολοκλήρωσε το test στην δωδέκατη θέση, με τον Ιάπωνα να είναι στην τρίτη θέση -87- όσον αφορά τους γύρους που διένυσαν οι αναβάτες συνολικά.

Related Articles

Όλο και πιο κοντά στην F1 η Audi και η Porsche

cars

Max Verstappen snubs Lewis Hamilton and picks new main F1 rival after Qatar GP

cars

Οι ομάδες της F1 συμφώνησαν σε σημαντικές αλλαγές κανονισμών

cars

F1: Ενίσχυση κεφαλαιουχικών δαπανών για τις 4 ουραγές ομάδες

cars

Formula 1: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει νέα πίστα

cars

F1 GP Μ. Βρετανίας: Μπροστά ο Stroll στο FP2

cars

Δεν σταματά την εξέλιξη της SF90 η Ferrari

cars

Τα… σεπτεμβριανά concept car στην ιστορία της Opel

cars

Πατέρας Φερστάπεν για Χόρνερ: «Εάν μείνει η ομάδα θα διαλυθεί»

cars