CARSNEWS
F1 & RACES

Summer Break στην F1: Τι είναι το καλοκαιρινό διάλειμμα και πώς θεσμοθετήθηκε

Οι σεζόν της Formula 1 γίνονται όλο και μεγαλύτερες, ξεκινώντας νωρίτερα από ποτέ και τερματίζοντας πιο αργά από ποτέ, με 22 Grand Prix να λαμβάνουν χώρα φέτος και 24 να έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Ως εκ τούτου, το καλοκαιρινό διάλειμμα, που εδώ και αρκετά χρόνια λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο, είναι άκρως απαραίτητο για την ξεκούραση των εργαζομένων στο σπορ, από τους οδηγούς μέχρι τους μηχανικούς και τα μέλη του προσωπικού.

Μετά από 13 αγώνες εντός 22 εβδομάδων, όλα σταματούν, τόσο στις πίστες όσο και στα εργοστάσια, μέχρι στις 25-27 Αυγούστου, που θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα στην Ολλανδία και την πίστα του Zandvoort.

Τι είναι το θερινό break

Το καλοκαιρινό διάλειμμα δεν είναι μία «συμφωνία κυρίων» που απλώς αποδέχονται όλοι ότι θα τηρήσουν. Είναι κομμάτι των κανονισμών, και συγκεκριμένα το Άρθρο 21.8 των αθλητικών κανονισμών της FIA, που αναφέρει πως «κάθε ομάδα πρέπει να κλείσει τις εγκαταστάσεις τις για 14 συνεχόμενες μέρες τον Ιούλιο ή/και τον Αύγουστο».

Στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, οι ομάδες δεν μπορούν να δουλέψουν στον σχεδιασμό και την εξέλιξη των μονοθεσίων τους, ούτε να κατασκευάσουν νέα μέρη, ενώ απαγορεύονται κι οι συναντήσεις και η κατάρτιση προγραμματισμού.

Η αεροδυναμική σήραγγα κι άλλα εργαλεία δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν, αν και δεν απαγορεύεται η συντήρηση ή επιδιόρθωσή τους.

Οι ομάδες μπορούν να επιδιορθώσουν σπασμένα μέρη κι εξαρτήματα, αλλά με πρότερη άδεια από τη FIA.

Οι περισσότερες επιλέγουν τις δύο μεσαίες εβδομάδες του Αυγούστου για να κλείσουν τα εργοστάσιά τους, ώστε να έχουν μετά χρόνο να ετοιμαστούν για την επιστροφή στη δράση στα τέλη του μήνα.

Γιατί θεσμοθετήθηκε

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, η διεύρυνση του αγωνιστικού προγράμματος κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για μία περίοδο ανάπαυλας, ξεκούρασης και προετοιμασίας για το υπόλοιπο της σεζόν.

Είναι, επίσης, κι ένας τρόπος να μειώνονται τα έξοδα για τις ομάδες, καθώς όταν ένα εργοστάσιο κλείνει, αυτομάτως παύουν κι οι δαπάνες.

Bring on the summer break! ?????#F1@redbullracing@AstonMartinF1@AlpineF1Team@MercedesAMGF1@McLarenF1@ScuderiaFerrari@AlphaTauriF1@HaasF1Team@WilliamsRacing@alfaromeostakepic.twitter.com/lgxQcqd56K

— Formula 1 (@F1) July 31, 2023

Ποιοι επιτρέπεται να εργάζονται κατά τη διάρκεια του διαλείμματος

Μέσα σε αυτή την περίοδο των 14 ημερών, οι περισσότερες διεργασίες μίας ομάδας σταματούν προσωρινά.

Συνήθως, συνεχίζουν να εργάζονται ως έναν βαθμό τα τμήματα μάρκετινγκ, οικονομικών και το νομικό.

Κι οι οδηγοί παύουν τις σχετικές με το σπορ ασχολίες τους, πηγαίνοντας διακοπές ή κάνοντας γυμναστική για να μείνουν σε φόρμα. Η επιστροφή τους στη δράση γίνεται με την παρουσία τους στον προσομοιωτή μία εβδομάδα πριν τον πρώτο αγώνα του δεύτερου μέρους του πρωταθλήματος.

Το υπόλοιπο της σεζόν

  • GP Ολλανδίας –  25-27 Αυγούστου
  • GP Ιταλίας – 1-3 Σεπτεμβρίου
  • GP Σιγκαπούρης – 15-17 Σεπτεμβρίου
  • GP Ιαπωνίας – 22-24 Σεπτεμβρίου
  • GP Κατάρ – 6-8 Οκτωβρίου
  • GP ΗΠΑ – 20-22 Οκτωβρίου
  • GP Πόλης του Μεξικού – 27-29 Οκτωβρίου
  • GP Σάο Πάολο – 5-7 Νοεμβρίου
  • GP Λας Βέγκας – 16-18 Νοεμβρίου
  • GP Άμπου Ντάμπι – 24-26 Νοεμβρίου

Related Articles

F1: Στο κυνήγι του Lewis!

cars

Ο απόλυτος προσομοιωτής μονοθεσίων Formula 1!

Bury

F1 GP Άιφελ: Νίκησε και ισοφάρισε τοv Schumacher o Hamilton

cars

Επέβαλλε ποινές η FIA: Αυτή είναι η τελική κατάταξη στο αυστριακό Grand Prix

cars

Νέες ποινές σε Σάινθ, Χάμιλτον και άλλους έξι οδηγούς, πώς διαμορφώνεται η νέα κατάταξη

cars

Hulkenberg set to sign for new F1 team

cars

To F1 Vlog του συναρπαστικού GP της Imola (+video)

cars

Έχει «Σχέδιο B» o Verstappen

cars

Όταν ήθελε η Red Bull τον Vettel ήταν αργά…

cars