CARSNEWS
MOTONEWS

Που και πώς επιτρέπεται τελικά να παρκάρουν οι μοτοσυκλέτες;

Που και πώς επιτρέπεται τελικά να παρκάρουν οι μοτοσυκλέτες;
  • Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/4/2023

Βάσει του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ για να παρκάρεις νόμιμα την μοτοσυκλέτα σου, εκτός των ειδικά διαμορφωμένων θέσεων από τους εκάστοτε δήμους, πρέπει αυτή να είναι παράλληλα με το πεζοδρόμιο και κατά μήκος του άξονα του δρόμου.

Οι μοτοσυκλέτες υποχρεούνται να παρκάρουν όπως τα αυτοκίνητα

Συχνά συζητιέται πόσο άνετη και ευέλικτη είναι η μετακίνηση με μοτοσυκλέτα σε αστικό περιβάλλον και όχι μόνο. Μεγάλο προτέρημα και ένας λόγος για να επιλέξει κάποιος να μετακινηθεί με δύο τροχούς, είναι η ευκολία στο παρκάρισμα σε σχέση με τα αυτοκίνητα. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Σίγουρα όχι πάνω σε πεζοδρόμια, διαβάσεις, εισόδους πολυκατοικιών κτλ. Οι μοτοσυκλέτες βάσει ΚΟΚ οφείλουν να παρκάρουν στο δρόμο όπως όλα τα άλλα οχήματα, δηλαδή παράλληλα με το πεζοδρόμιο και κατά μήκος του άξονα του δρόμου. Οι χρόνιοι μοτοσυκλετιστές θα διαφωνήσουν με αυτό το νομικό πλαίσιο, γιατί σίγουρα τους έχει συμβεί να διαπληκτιστούν με οδηγούς ότι «πιάνουν χώρο», ή έχουν πέσει θύματα δολιοφθοράς εσκεμμένα ή μη. Σίγουρα ο χώρος στάθμευσης δεν επαρκεί για όλους, αλλά και το κάθετο παρκάρισμα θεωρείται παράνομο (άσχετα αν είναι το πιο εύκολο και ασφαλές για την μοτοσυκλέτα μας).

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Το κάθετο παρκάρισμα επιτρέπεται σε ειδικές περιπτώσεις

Όχι, το ότι βιαζόμαστε ή δεν βρίσκουμε άλλο χώρο, δεν είναι ειδική περίπτωση και δεν δικαιολογεί το κάθετο παρκάρισμα καθώς παραβιάζει τον ΚΟΚ. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι ότι επιτρέπεται στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις από τους δήμους σε κεντρικά σημεία, να παρκάρουν οι μοτοσυκλέτες κάθετα για να μειωθεί και οριοθετηθεί ο χώρος που καταλαμβάνουν. Βέβαια στα περισσότερα τέτοια σημεία, οι μοτοσυκλέτες είναι προστατευμένες από μεταλλικά διαχωριστικά κάγκελά για να μην έρθουν σε επαφή με αυτοκίνητα.

Θα αλλάξει ο ΚΟΚ με την αύξηση των μοτοσυκλετών;

Η αλήθεια είναι ότι με τη συνεχή αύξηση των μοτοσυκλετών στα αστικά κέντρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα σημεία στάθμευσης αλλά και ίσως χρειαστεί επανεξέταση και διαμόρφωση του ΚΟΚ. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα θα βοηθούσε για να ελαττωθούν αν όχι να σταματήσουν να παρκάρουν παράνομα τις μοτοσυκλέτες.


Νόμιμο παρκάρισμα μόνο παράλληλα με το δρόμο

Επιτρεπτό το κάθετο παρκάρισμα σε διαμορφωμένες θέσεις

Χρειάζεται να αλλάξει ο ΚΟΚ

Εσύ που παρκάρεις την μοτοσυκλέτα; 


 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Related Articles

Μια θρυλική Harley σε μια μετατροπή που της έκλεψε όλη την ιστορική δόξα

cars

Ήρθαν στην Ελλάδα οι νέες Kove 450 Rally

Bury

Πώς η Ducati Multistrada V4 RS γίνεται ακόμα πιο ‘διαστημική’ στο μοντέλο του 2024

cars

Η μοναδική μοτοσικλέτα που φτιάχτηκε από τα χέρια ενός γλύπτη

cars

Μια ανακατασκευασμένη BMW λειτουργεί ως φόρος τιμής για την πίστα

cars

Το μηχανάκι του μισού εκατομμυρίου

cars

Σοκ στον Έβρο: Νεκρή με τραύμα από μαχαίρι βρέθηκε 28χρονη που την αναζητούσαν

cars

Royal Enfield: Μέχρι το 2025 θα παρουσιάσει ηλεκτρικά

cars

Συγκριτικό μεσαίων Adventure – Honda Transalp 750 / KTM 790 Adventure / Suzuki V-Strom 800DE / Yamaha Tenere 700 World Raid

cars