CARSNEWS
MOTONEWS

Που και πώς επιτρέπεται τελικά να παρκάρουν οι μοτοσυκλέτες;

Που και πώς επιτρέπεται τελικά να παρκάρουν οι μοτοσυκλέτες;
  • Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/4/2023

Βάσει του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ για να παρκάρεις νόμιμα την μοτοσυκλέτα σου, εκτός των ειδικά διαμορφωμένων θέσεων από τους εκάστοτε δήμους, πρέπει αυτή να είναι παράλληλα με το πεζοδρόμιο και κατά μήκος του άξονα του δρόμου.

Οι μοτοσυκλέτες υποχρεούνται να παρκάρουν όπως τα αυτοκίνητα

Συχνά συζητιέται πόσο άνετη και ευέλικτη είναι η μετακίνηση με μοτοσυκλέτα σε αστικό περιβάλλον και όχι μόνο. Μεγάλο προτέρημα και ένας λόγος για να επιλέξει κάποιος να μετακινηθεί με δύο τροχούς, είναι η ευκολία στο παρκάρισμα σε σχέση με τα αυτοκίνητα. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Σίγουρα όχι πάνω σε πεζοδρόμια, διαβάσεις, εισόδους πολυκατοικιών κτλ. Οι μοτοσυκλέτες βάσει ΚΟΚ οφείλουν να παρκάρουν στο δρόμο όπως όλα τα άλλα οχήματα, δηλαδή παράλληλα με το πεζοδρόμιο και κατά μήκος του άξονα του δρόμου. Οι χρόνιοι μοτοσυκλετιστές θα διαφωνήσουν με αυτό το νομικό πλαίσιο, γιατί σίγουρα τους έχει συμβεί να διαπληκτιστούν με οδηγούς ότι «πιάνουν χώρο», ή έχουν πέσει θύματα δολιοφθοράς εσκεμμένα ή μη. Σίγουρα ο χώρος στάθμευσης δεν επαρκεί για όλους, αλλά και το κάθετο παρκάρισμα θεωρείται παράνομο (άσχετα αν είναι το πιο εύκολο και ασφαλές για την μοτοσυκλέτα μας).

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Το κάθετο παρκάρισμα επιτρέπεται σε ειδικές περιπτώσεις

Όχι, το ότι βιαζόμαστε ή δεν βρίσκουμε άλλο χώρο, δεν είναι ειδική περίπτωση και δεν δικαιολογεί το κάθετο παρκάρισμα καθώς παραβιάζει τον ΚΟΚ. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι ότι επιτρέπεται στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις από τους δήμους σε κεντρικά σημεία, να παρκάρουν οι μοτοσυκλέτες κάθετα για να μειωθεί και οριοθετηθεί ο χώρος που καταλαμβάνουν. Βέβαια στα περισσότερα τέτοια σημεία, οι μοτοσυκλέτες είναι προστατευμένες από μεταλλικά διαχωριστικά κάγκελά για να μην έρθουν σε επαφή με αυτοκίνητα.

Θα αλλάξει ο ΚΟΚ με την αύξηση των μοτοσυκλετών;

Η αλήθεια είναι ότι με τη συνεχή αύξηση των μοτοσυκλετών στα αστικά κέντρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα σημεία στάθμευσης αλλά και ίσως χρειαστεί επανεξέταση και διαμόρφωση του ΚΟΚ. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα θα βοηθούσε για να ελαττωθούν αν όχι να σταματήσουν να παρκάρουν παράνομα τις μοτοσυκλέτες.


Νόμιμο παρκάρισμα μόνο παράλληλα με το δρόμο

Επιτρεπτό το κάθετο παρκάρισμα σε διαμορφωμένες θέσεις

Χρειάζεται να αλλάξει ο ΚΟΚ

Εσύ που παρκάρεις την μοτοσυκλέτα; 


 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Related Articles

5 πράγματα που θα κάνουν πιο χωμάτινη την on

cars

Αξιόπιστη μοτοσυκλέτα ή αξιόπιστο after sales;

cars

Κρήτη: Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο με μοτοσυκλέτα – Τραυματίας ένας ακόμα 17χρονος

cars

Ταξινομήσεις μοτοσυκλετών Ιουλίου: To Ηonda CB500 X παραμένει στην κορ

cars

Ultraviolette F77 – Ινδική sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα σε 3 εκδόσεις

cars

Ducati – Teaser για τη δεύτερη νέα μοτοσυκλέτα του 2023

cars

Yamaha Tenere 250 Rally – Το μηχανάκι που δεν ήξερες ότι θέλεις!

cars

Στον…πάγο η κυκλοφορία του Benelli TRK 800

cars

Νέος τιμοκατάλογος Moto Morini 2024

cars