CARSNEWS
MOTONEWS

Ducati – Teaser για τη δεύτερη νέα μοτοσυκλέτα του 2023

Κώστα Γκαζή

Η νέα πατέντα της BMW δείχνει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Shiftcam, που θα μπορούσε να φορεθεί στη σειρά G, με αυξημένες επιδόσεις και πιο γεμάτη καμπύλη ιπποδύναμης.

Η τεχνολογία Shiftcam έχει φορεθεί σε Boxer μοντέλα (R 1250 GS / R 1250 R) αλλά και στις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες της BMW (S 1000 RR / M 1000 RR), ενώ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον μονοκύλινδρο κινητήρα της πατέντας των Βαυαρών, αλλάζοντας τον χρονισμό σε συγκεκριμένες στροφές με έναν έξυπνο όσο και απλό μηχανισμό, που δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος ή επικίνδυνη για την αξιοπιστία πολυπλοκότητα.

Actuator in the middle

Στην πατέντα περιγράφεται η νέα θέση του συστήματος στη μικρή κυλινδροκεφαλή του μονοκύλινδρου κινητήρα, με τον ενεργοποιητή του Shiftcam να βρίσκεται στη μέση αντί για το πλάι, για οικονομία χώρου.

BMW Shiftcam

Η νέα θέση απαιτεί μπουζί που προεξέχει υπό γωνία στον θάλαμο καύσης, καθώς το πηνίο της ανάφλεξης βρίσκεται κι αυτό υπό γωνία στον θάλαμο καύσης.

Shiftcam στα μεγαλύτερα μοντέλα

Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με τα πολυκύλινδρα μοντέλα είναι πως οι οι βαλβίδες ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας ποτηράκια και καπελώτα, και όχι με κοκοράκια.

Στους μεγάλους boxer κινητήρες τα 2 διαφορετικά προφίλ των εκκεντροφόρων αλλάζουν ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα του κινητήρα, το αργότερο μέχρι τις 5.000 rpm. Στα τετρακύλινδρα χιλιάρια η αλλαγή γίνεται στις 9.000 rpm. Αν υποθέσουμε πως η αλλαγή γίνεται περίπου στα δύο τρίτα των στροφών που αποδίδεται η μέγιστη ιπποδύναμη, τότε στην μονοκύλινδρη έκδοση η ενεργοποίηση του συστήματος πιθανώς να συμβαίνει κοντά στις 6.000 rpm.

G 310 GS

Η τρέχουσα σειρά G (G 310 R & G 310 GS) κινείται από έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 313 κ.εκ., με απόδοση 34 hp / 9.250 rpm και ροπή 2,8 kgm / 7.500 rpm. Η σειρά έκανε ντεμπούτο το 2015, ενώ η παραγωγή γίνεται στο εργοστάσιο της TVS στην Ινδία.

Κι αν τα δύο G μοντέλα υστερούσαν -και υστερούν ακόμα- στην απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η τεχνολογία Shiftcam θα μπορούσε να δώσει στη BMW το κάτι παραπάνω σε επιδόσεις, αν και δεν θα μας χάλαγε και μια (έστω μικρή) αύξηση στον κυβισμό.

Σημειώστε τέλος πως στην πατέντα φαίνεται να διατηρείται η ιδιαίτερη τοποθέτηση του κινητήρα της G σειράς, με την εξαγωγή προς το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας

Related Articles

BMW Motorrad Βαγιανέλης:G 310 R & G 310 GS καθώς και το C400 με μοναδι

cars

MotoGP, Marquez: “Απόλαυσα τον αγώνα σαν παιδί – Προτιμώ να χάσω έτσι παρά να τερματίσω στη δέκατη θέση”

cars

Αυτή είναι η νέα CBR 600 RR του 2024

cars

Η BMW Motorrad κλείνει έναν αιώνα ζωής και γιορτάζει με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της

cars

Η μοτοσυκλέτα του κατά Nolan Batman πάει σε δημοπρασία-θα φτάσει τα 1,8 εκατ. ευρώ

cars

Το Lucky Explorer 9.5 είναι σχεδόν έτοιμο – Με το όνομα ποιάς εταιρίας

cars

Μια από τις πιο παράξενες μετατροπές που είδαμε ποτέ σε μοτοσυκλέτα

cars

Διήθηση μοτοσυκλέτας: Οριοθέτηση αντί απαγόρευσης. Τι ισχύει.

cars

Yamaha Tenere 700: Τώρα διαθέσιμη με δώρο γνήσια αξεσουάρ!

cars