CARSNEWS
F1 & RACES

Έβαλαν τελικά οι Menendez το “χέρι στο μέλι”; Οι ράβδοι χρυσού, το δαχτυλίδι αρραβώνων και τα εισιτήρια της Formula 1

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Bob Menendez από το New Jersey αντιμετωπίζει τη δεύτερη, ξεχωριστή δίκη του για δωροδοκία και διαφθορά εδώ και επτά χρόνια. Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη με την επιλογή ενόρκων.

Από τον Zachary B. Wolf/CNN

Αυτή η νέα -περίπλοκη- υπόθεση περιλαμβάνει πολλές ράβδους χρυσού, φακέλους με μετρητά, μια Mercedes και πολλά άλλα που, όπως λένε οι εισαγγελείς, ο ισχυρός πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η νέα σύζυγός του (παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του φερόμενου σχεδίου δωροδοκίας), φέρονται να έλαβαν ως ανταλλάγματα για τη βοήθεια τους στο μονοπώλιο κρέατος χαλάλ, για την παροχή ευεργετημάτων σε άτομα από την Αίγυπτο και το Κατάρ και για την προσπάθεια να επηρεάσουν μια ποινική δίωξη στο New Jersey.

Ο Menendez, ο οποίος έχει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για να ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή, δήλωσε αθώος και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Είπε στον Manu Raju του CNN από το Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα: «Ανυπομονώ να αποδείξω την αθωότητά μου». Επίσης, αθώα, όπως δήλωσε, είναι και η σύζυγός του Nadine, η οποία επίσης κατονομάζεται ως κατηγορούμενη μαζί με δύο επιχειρηματίες, τον Wael Hana και τον Fred Daibes, που έχουν δεσμούς με την Αίγυπτο και το Κατάρ, αντίστοιχα. Ωστόσο, ένας άλλος άνδρας, ο επιχειρηματίας του New Jersey, Jose Uribe, ομολόγησε την ενοχή του και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς. Δείτε τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι πήραν ο γερουσιαστής και η σύζυγός του:

Ράβδοι χρυσού

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Hana και ο Daibes έδωσαν στον Menendez και τη σύζυγό του ράβδους χρυσού, οι οποίες κατασχέθηκαν από το FBI από την κατοικία Menendez. Μετά την επιστροφή από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο και με τον οδηγό του Daibes να τους μεταφέρει από το αεροδρόμιο, οι εισαγγελείς λένε ότι ο Menendez έψαξε στο διαδίκτυο για την τιμή μιας ράβδου χρυσού.

Φάκελοι γεμάτοι μετρητά

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει φωτογραφίες από σωρούς μετρητών δίπλα σε φακέλους απλωμένους σε μπουφάν, πάνω στους οποίους είναι κεντημένο το όνομα του γερουσιαστή. Υπάρχουν σωροί από χαρτονομίσματα των 20 και 50 δολαρίων σε μια φωτογραφία και χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων σε μια άλλη φωτογραφία. Βρήκαν επίσης μετρητά σε ντουλάπες, σε χρηματοκιβώτιο και σε θυρίδα ασφαλείας της Nadine Menendez. Ορισμένοι από τους φακέλους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έφεραν δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA που ανήκαν στον Daibes ή στον οδηγό του.

Συνολικά ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 480.000 $ σε μετρητά στην οικία των Menendez και περισσότερα από 70.000 $ σε θυρίδα ασφαλείας.

Μεταγενέστερες δικαστικές καταθέσεις που πρόσθεσαν κατηγορίες στην υπόθεση είναι πιο συγκεκριμένες, περιγράφοντας σακούλες γεμάτες μετρητά που βρέθηκαν πάνω από κρεμάστρες στο υπόγειο του γερουσιαστή και γεμισμένες σε μπότες στην ντουλάπα.

Nadine Menendez

H Mercedes Cabrio

Το όχημα του 2019, το οποίο οι εισαγγελείς εκτιμούν σε αξία πάνω από 60.000 δολάρια, ήταν σταθμευμένο στο δρόμο στο σπίτι του Menendez όταν έγινε η έφοδος. Το κατηγορητήριο περιγράφει ότι η Nadine Menendez έλαβε 15.000 δολάρια σε μετρητά από τον επιχειρηματία Uribe σε ένα πάρκινγκ την ημέρα πριν παραλάβει το όχημα και έδωσε 15.000 δολάρια ως προκαταβολή. Ο Uribe φέρεται να απέκρυψε τότε τις μηνιαίες πληρωμές χρηματοδότησης για το όχημα.

Αργότερα, μετά την επιδρομή, η Nadine Menendez θα έκοβε στον Uribe μια επιταγή 21.000 δολαρίων, για την οποία οι εισαγγελείς λένε ότι ήταν μια προσπάθεια εκκαθάρισης, κάνοντας το δώρο να μοιάζει με δάνειο. Η Menendez χρειαζόταν ένα νέο αυτοκίνητο, προφανώς αφού φέρεται να χτύπησε και να τραυμάτισε θανάσιμα έναν πεζό στη Bogota του New Jersey, τον Δεκέμβριο του 2018. Υποβλήθηκε τότε αναφορά στην αστυνομία, αλλά η ίδια δεν αντιμετώπισε κατηγορίες.

Καταβολή στεγαστικού δανείου

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο γερουσιαστής και η σύζυγός του προσπάθησαν επίσης να καλύψουν περίπου 23.000 δολάρια για τη βοήθεια που έλαβε η Nadine Menendez από μια εταιρεία κρέατος halal που ανήκει στον Hana, η οποία τη διέσωσε από τον αποκλεισμό σε υποθήκη. Οι επιταγές καταβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, μήνες μετά την αρχική επιδρομή στο σπίτι του γερουσιαστή.

Πληρωμή για εργασία χαμηλής ή μη εμφάνισης

Η εταιρεία του Hana πλήρωσε στη Nadine Menendez 10.000 δολάρια σε τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Εκείνη την εποχή, ισχυρίζονται, η Nadine ενεργούσε ως ένα είδος μεσολαβήτριας για τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, τον Hana και τον γερουσιαστή.

Fred Daibes

Δαχτυλίδι αρραβώνων

Οι εισαγγελείς περιγράφουν μια μαγνητοσκοπημένη συνομιλία μεταξύ του Hana και μιας εμπιστευτικής πηγής στην οποία ο πρώτος φαίνεται να παίρνει 150.000 δολάρια από έναν άνδρα για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο και ένα δαχτυλίδι αρραβώνων για τη Nadine Menendez με αντάλλαγμα την «ώθηση» εκ μέρους του γερουσιαστή σε μια ποινική υπόθεση στο New Jersey.

Μοκέτες υπογείου

Οι εισαγγελείς δήλωσαν στην κατάθεσή τους στο δικαστήριο του Φεβρουαρίου ότι η Nadine Menendez κανόνισε να τοποθετηθούν μοκέτες στο υπόγειό της, σε αντάλλαγμα, όπως υποστηρίζουν, για το στήσιμο δείπνων μεταξύ του γερουσιαστή και αξιωματούχων -και επίσης για την κλήση του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ώστε να προσπαθήσει να παρέμβει σε μια κρατική δίωξη στο New Jersey.

Επιπλα

Το αρχικό κατηγορητήριο του Σεπτεμβρίου 2023 κάνει αρκετές αναφορές σε έπιπλα που παρείχαν οι Hana και Daibes στο ζευγάρι, αλλά δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Εισιτήρια Formula 1

Σε ένα νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε τον Μάρτιο και αντικατέστησε το προηγούμενο, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Menendez έλαβε εισιτήρια για αγώνες της Formula 1 το 2022 και το 2023 για συγγενή της Nadine Menendez. Ο Menendez έκανε δηλώσεις που υποστήριζαν το Κατάρ εκείνη την περίοδο και πίεσε τους αξιωματούχους της χώρας να επενδύσουν στην επιχείρηση ακινήτων της Daibes, κάτι που τελικά έγινε.

Ο Daibes περιγράφεται ότι έστειλε στον γερουσιαστή φωτογραφίες πολυτελών ρολογιών με τιμή μεταξύ περίπου $10.000 και $24.000, αλλά δεν είναι σαφές από την κατάθεση εάν ο Menendez απέκτησε ποτέ ένα τέτοιο ρολόι.

Wael Hana

Τα φερόμενα δούναι και λαβείν

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος ενεργειών που οι εισαγγελείς λένε ότι ανέλαβε ο Menendez σε αντάλλαγμα για όλες αυτές τις φερόμενες δωροδοκίες. Καταγγέλλουν τον Menendez σχετικά με τον προηγούμενο ρόλο του ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι:

… άσκησε πιέσεις στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για να διατηρήσει το μονοπώλιο του Hana στις εξαγωγές κρέατος halal των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, παρόλο που ανέβασε τις τιμές.

… συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους σε αντάλλαγμα μετρητά.

… έδωσε στη Χάνα μη απόρρητες αλλά και μη δημόσιες πληροφορίες για υπαλλήλους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

… διαβίβασε πληροφορίες σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές πωλήσεις στην Αίγυπτο στο Hana και υπέγραψε ορισμένες πωλήσεις.

… άσκησε πίεση στους Καταριανούς για λογαριασμό της εταιρείας ακινήτων του Daibes και υποστήριξε ψηφίσματα στη Γερουσία υπέρ του Κατάρ.

… προσπάθησε να επηρεάσει δικαστικές υποθέσεις στο New Jersey που σχετίζονταν με τον Uribe και τους συνεργάτες του. Ο Uribe, θυμίζουμε, τώρα συνεργάζεται με τους εισαγγελείς.

… προσπάθησε να διακόψει μια ομοσπονδιακή δίωξη κατά του Daibes.

Και πάλι, ο Menendez αρνείται όλες τις κατηγορίες και η κριτική επιτροπή που θα ακούσει την πλευρά του στην υπόθεση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη. Η δίκη της Nadine Menendez έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Ο Menendez απέφυγε την προηγούμενη κατηγορία για δωροδοκία

Ο Menendez έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τελικά να μην ξαναδικάσει την υπόθεση του το 2018, αφού μια προηγούμενη επιτροπή βρισκόταν σε αδιέξοδο για το αν ο ίδιος δεχόταν ταξίδια και δώρα από έναν φίλο, έναν οφθαλμίατρο ονόματι Salomon Melgen. Ο τελευταίος μπήκε στη φυλακή για μια ξεχωριστή υπόθεση απάτης του Medicare, αλλά αυτή η ποινή μετριάστηκε υπό τον τότε Πρόεδρο Donald Trump μετά από λόμπι του Menendez για λογαριασμό του Melgen.

Related Articles

F1 Δοκιμές Μπαχρέιν, Ημέρα 3: Στον Verstappen ο ταχύτερος χρόνος του τεστ (videos)

cars

Οι πρώτοι γύροι της Alpine F1 A521 στην πίστα (video)

cars

Formula1: Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε γκραν πρι με γκάζια και πιτ στοπ στο Λευκό τον Πύργο

cars

H τελική κατάταξη του GP Αυστρίας και οι νέες βαθμολογίες της F1

cars

Formula1: Σε οργασμό εργασιών οι ομάδες ενόψει του νέου πρωταθλήματος

cars

Formula 1: Η νέα Aston Martin Vantage σε ρόλο safety car

cars

GP Άμπου Ντάμπι: Ταχύτερος ο Bottas στο FP1, στις μπαριέρες ο Vettel

cars

Χόρνερ: «Δεν θέλω ανταγωνισμό, ακόμη προσπαθώ να αναρρώσω από το 2021»

cars

Aλόνσο: “Είμαι στο τέλος της καριέρας μου!”

cars