CARSNEWS
AUTONEWS

Σαν σήμερα 16 Ιουνίου: Ένας παθιασμένος έρωτας του Λόρδου Βύρωνα αποτελεί έμπνευση για το τέρας του Φρανκενστάιν

Όλοι ξέρουν ότι η Μαίρη Σέλλευ ήταν η συγγραφέας του Φρανκενστάιν αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ο λόρδος Βύρωνας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του.

Η ιστορία του Φρανκενστάιν, ενός από τα πιο γνωστά τέρατα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γεννήθηκε μέσα από μια αλυσίδα γεγονότων, στα οποία πρωταγωνιστής είναι ο ποιητής και Φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας και ένας μεγάλος του έρωτας.

Η ιστορία ξεκινά το καλοκαίρι του 1816. Ο Λόρδος Βύρωνας είχε μία παθιασμένη ερωτική σχέση με την Κλερ Κλέρμοντ, η οποία ήταν ξαδέρφη της νεαρής συγγραφέος Μαίρη Σέλλεϋ και έτσι τις προσκάλεσε στη βίλα του στην Ελβετία, μαζί με τον σύντροφό και μετέπειτα σύζυγο της Μαίρη, Πέρσι Σέλλεϋ.

Το βράδυ της 16ης Ιουνίου του 1816 κι ενώ η παρέα ήταν κλεισμένη στο σπίτι λόγω κακοκαιρίας, ο Λόρδος Βύρωνας προτείνει ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να σκεφτεί την πιο τρομακτική ιστορία. Η παρέα αρχίζει τις διηγήσεις και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις και μετά και από μία συζήτηση περί του αν ο ηλεκτρισμός θα μπορούσε να επαναφέρει έναν άνθρωπο στη ζωή, η Σέλλεϋ εμπνέεται και αρχίζει να δημιουργεί την ιστορία του Φρανκενστάιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαίρη Σέλλεϋ εξέδωσε αρχικά το έργο χωρίς το όνομά της, καθώς οι γυναίκες τον 19ο αιώνα δεν αντιμετωπίζονταν ως ικανές να γράψουν ένα τέτοιο έργο. Μάλιστα, ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε ότι εκείνη ήταν η συγγραφέας, πολλοί το αφμισβήτησαν θεωρώντας ότι ο σύζυγός της το είχε στην πραγματικότητα γράψει και της έδωσε απλώς την αναγνώριση, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1816: Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο Λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ εμπνέεται τον Φρανκενστάιν.

1903: Ιδρύεται η Ford Motor Company.

1903: Ιδρύεται η PepsiCo, η μεγάλη αντίπαλος της Coca-Cola.

1911: Ιδρύεται η IBM.

1904: Ο Τζέιμς Τζόις γνωρίζει και ερωτεύεται τη Νόρα Μπάρνακλ και χρησιμοποιεί την ημερομηνία αυτή στην πλοκή του μυθιστορήματός του «Οδυσσέας», που παραδοσιακά ονομάζεται «Bloomsday».

1913: Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1920: Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Συγκροτείται από 15 δικαστές οι οποίοι εκλέγονται για εννιά έτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συνεδριάζουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το 1/3 των δικαστών ανανεώνεται κάθε τρία έτη. Για να εισέλθει ένα θέμα, πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη να συμφωνούν για την παραπομπή της διαφοράς τους στο δικαστήριο. Οι εκδιδόμενες αποφάσεις λαμβάνονται μυστικά, κατά πλειοψηφία και είναι υποχρεωτικές, ενώ αντίθετα οι γνωμοδοτήσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Όλες οι χώρες που φέρονται να έχουν συνυπογράψει το καταστατικό μπορούν να παραπέμψουν σε αυτό οποιαδήποτε υπόθεση. Μπορούν επίσης και να προσφύγουν και χώρες που δεν έχουν προσυπογράψει το καταστατικό. Προσφυγή μπορούν να κάνουν μόνο κράτη και όχι ιδιώτες ή οργανισμοί (εκτός του ΟΗΕ).

1920: Διεξάγεται η Μάχη στην Κερασούντα του Πόντου, όπου πέφτουν νεκροί οι αξιωματικοί Κουσουλάκος και Ράλλης, καθώς και πέντε Πόντιοι αντάρτες, ενώ τραυματίζονται άλλοι 39. Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την τοποθεσία Σόμα – Κερεσούν και Αϊβαλί – Κεμέρ.

1948: Σημειώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Δύο Κινέζοι καταλαμβάνουν υδροπλάνο της Cathay Pacific με 27 επιβαίνοντες, που εκτελεί το δρομολόγιο Μακάο – Χονγκ Κονγκ, με σκοπό να ληστέψουν ή να απαγάγουν κάποιους από τους πλούσιους επιβάτες του. Το αεροπλάνο τελικά θα συντριβεί και θα διασωθεί μόνο ο ένας αεροπειρατής.

1961: Ο Ρώσος χορευτής, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

1963: Η Σοβιετική κοσμοναύτης, Βαλεντίνα Τερεσκόβα, γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκτοξεύεται στο διάστημα.

2004: Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών δίνει το δεύτερο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Euro 2004 που διεξάγεται στην Πορτογαλία και έρχεται ισόπαλη με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας με 1-1. Τα γκολ σημειώνουν οι Μοριέντες (28’) και Χαριστέας (66’), με την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης να μοιάζει ακόμη πιο πιθανή.

2010: Το Μπουτάν γίνεται η πρώτη χώρα που απαγορεύει πλήρως το κάπνισμα.

2012: Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών δίνει τον τρίτο της αγώνα για το Euro 2012 που διεξάγεται στην Πολωνία και νικά τη Ρωσίας με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Καραγκούνης στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου και χαρίζει στη «γαλανόλευκη» την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου θα βρει αντίπαλο τη Γερμανία.

2020: Στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα που περιορίζει τη χρήση λαβής πνιγμού, εκτός από τις περιπτώσεις όπου «η θανατηφόρα βία επιτρέπεται από το νόμο».

Γεννήσεις

1723 – Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος, έγραψε το θεωρητικό έργο «Ο Πλούτος των Εθνών».

1829 – Τζερόνιμο, Ινδιάνος ηγέτης

1890 – Σταν Λόρελ, Άγγλος ηθοποιός

1952 – Γιώργος Αν. Παπανδρέου, έλληνας πολιτικός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός.

Θάνατοι

1858 – Τζον Σνόου, άγγλος γιατρός που εισήγαγε τη μέθοδο αναισθησίας με αιθέρα.

1977 – Βέρνερ Φον Μπράουν, γερμανός μηχανικός, «πατέρας» της πυραυλικής και της εξερεύνησης του διαστήματος.

2013 – Σπύρος Ιακωβίδης, Έλληνας αρχαιολόγος

2018 – Λυκούργος Σακελλάρης, Έλληνας πολιτικός

Related Articles

Η Ford θα αγωνιστεί με Van στο 101ο Pikes Peak International Hill

cars

Ντιέγκο Αλόνσο: «Μπορώ να πάω τον Παναθηναϊκό στο επόμενο επίπεδο – Κίνητρο για να απαντήσουμε μετά από 14 χρόνια»

cars

Αλμέιδα για την εικόνα του που έπιασε από τον λαιμό έναν άνθρωπο: Δεν βοηθάει, κρατάει το ποδόσφαιρο πίσω, ζήτησα συγγνώμη

Bury

Νέα Jaguar E-Pace. Ριζικά διαφορετική κι ας μην της φαίνεται.

cars

Ο Euro NCAP αξιολογεί πλέον και την τεχνολογία υποβοήθησης οδήγησης.

cars

Το νέο DS 4 είναι το premium hatchback που ήθελε η DS Automobiles.

cars

Τότε με το Bulli στα Μάταλα, τώρα με το ID.Buzz στην Ελούντα: Οδηγούμε το δίχρωμα ηλεκτρικό van της VW

cars

Νέο Nissan Qashqai. Γεύση από το εσωτερικό του

cars

Τσιπς κολοκυθιών στο air fryer

Bury