CARSNEWS
AUTONEWS

Η Ford θα αγωνιστεί με Van στο 101ο Pikes Peak International Hill

Η πιο διάσημη ανάβαση στον κόσμο, ακούει στο όνομα Pikes Peak International Hill Climb, είναι στις ΗΠΑ και την Κυριακή 25 Ιουνίου θα διεξαχθεί για 101η φορά από το 1916 που ξεκίνησε. Πρόκειται για μια ασφάλτινη πλέον διαδρομή που αποτελείται από 156 στροφές, με τους οδηγούς να ξεκινούν από υψόμετρο 1.440 μέτρων και να καταλήγουν στη γραμμή τερματισμού στα 4.302 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην πρώτη διοργάνωση το 1916 η Ford συμμετείχε με ένα Model T και από τότε τα οχήματά της κατάφερναν να αφήνουν το στίγμα τους στην θρυλική ανάβαση. Φέτος η συμμετοχή της μάρκας θα γίνει με το Super Van 4,2 που θα οδηγήσει ο γνωστός οδηγός Romain Dumas στην 8η συμμετοχή του στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η Ford Performance και οι ειδικοί της STARD Advanced Research and Development ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να δημιουργήσουν το ηλεκτρικό Super Van 4.2 που θα «κατακτήσει» το αμερικανικό βουνό και θα αναδείξει τα όρια της ηλεκτρικής ισχύος. Με την αναθεωρημένη αεροδυναμική του και ένα ειδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ανάβασης, το Super Van 4.2 θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία στο θρυλικό Pikes Peak.

Προερχόμενο από το Super Van 4, το Super Van 4.2 έχει επανασχεδιαστεί πλήρως με επίκεντρο την αεροδυναμική. Στόχος των αλλαγών ήταν αφενός η αεροδυναμική απόδοση στο μεγάλο υψόμετρο στο οποίο διεξάγεται το Pikes Peak, αφετέρου η αύξηση της κάθετα παραγόμενης δύναμης, η οποία φτάνει πάνω από τα 1.995 κιλά με ταχύτητα 241χλμ./ώρα.Τα βασικά χαρακτηριστικά της αεροδυναμικής περιλαμβάνουν ένα ελαφρύ σπόιλερ από ανθρακονήματα στο πίσω μέρος και ένα εμπρός splitter, που βοηθούν το εντυπωσιακό όχημα να παραμείνει «κολλημένο» στην άσφαλτο και στις στροφές του αμερικανικού βουνού. Το βάρος του πλαισίου του Super Van 4.2 μειώθηκε, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής ισορροπίας και την παροχή ευελιξίας στην ανάβαση.

Βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Μειώνοντας τον αριθμό των 6φασικών κινητήρων Stard Uhp από τέσσερις σε τρεις και χρησιμοποιώντας τις κυψέλες NMC Li-Polymer Ultra High Performance της Stard, το van επιτυγχάνει βέλτιστη αναλογία ισχύος/βάρους ενώ διατηρεί το σύστημα τετρακίνησης με έναν κινητήρα να τροφοδοτεί τους εμπρός τροχούς και δύο τους πίσω. Με διαθέσιμη συνδυασμένη ισχύ πάνω από 1.400 ίππους, το Super Van 4.2 μπορεί να απελευθερώσει πλήρως τις δυνατότητές του, αξιοποιώντας παράλληλα τη νέα αναγεννητική ισχύ των 600 kW από τη μπαταρία για βέλτιστη χρήση της ενέργειας.

Οι μηχανικοί εξόπλισαν το αγωνιστικό van με ένα αναθεωρημένο σύστημα αναγεννητικής πέδησης με κεραμικούς δίσκους, ενώ παρόντες είναι και οι σφυρήλατοι τροχοί μαγνησίου, που συνδυάζονται με αγωνιστικά ελαστικά Pirelli PZero ΤΜ. Επίσης, αναβαθμισμένοι είναι και οι άξονες μετάδοσης κίνησης. Την ίδια στιγμή, το παρμπρίζ του Super Van 4.2 είναι κατασκευασμένο από perspex, ενώ το μινιμαλιστικό, αγωνιστικού τύπου εσωτερικό δεν προσθέτει περιττό βάρος ώστε το ηλεκτρικό βαν να επιτύχει την καλύτερη δυνατή επίδοση στο διάσημο αμερικανικό βουνό.

Το Pikes Peak International Hill Climb θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση ppihc.org, ενώ θα υπάρξει και ζωντανή μετάδοση του αγώνα στο YouTube.

TAGS

Related Articles

Πώς οδηγούμε σε λάσπη, χιόνι και πάγo – Βασικές συμβουλές που ενδεχομένως έχουμε ξεχάσει

cars

Ο Σόιμπλε διαγνώστηκε με καρκίνο το 2006, αποκάλυψε η κόρη του – Κυκλοφορούν σήμερα τα απομνημονεύματά του

cars

VW Golf 1.5 eTSi 150 PS DSG. Με επίκεντρο τη τεχνολογία

cars

Μια γυναίκα αποφασίζει ποια παιδιά θα γεννηθούν και ποια όχι

Bury

Οχιά έκοβε βόλτες σε… αυλή σπιτιού στη Λαμία

cars

Mercedes-AMG GT2 – Ένα κύκνειο άσμα 700+ ίππων!

cars

Όμιλος VW. Βιοκαύσιμα για…μεγάλο εκτόπισμα

cars

Χρονιά ρεκόρ για την Μοτοδυναμική

cars

«Καταιγίδα» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία – Ξεπερνούν τις 1.500 την ημέρα

Bury