CARSNEWS
AUTONEWS

Για ποιους λόγους θα ξεκινήσει τελικά από Σεπτέμβριο η δίκη των Τεμπών

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε τη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών να ξεκινά μέσα στον Ιούνιο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου που αρχίζει το νέο δικαστικό έτος. Ο κυριότερος λόγος καθυστέρησης της ακροαματικής διαδικασίας είναι το γεγονός πως ο ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης προχωρά αυτό το διάστημα σε μια σειρά από ανακριτικές διαδικασίες που έχουν ζητηθεί από τους συγγενείς των θυμάτων και είναι χρονοβόρες.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες δικαστικές πηγές, είναι προτιμότερο να μεταφερθεί η δίκη για το φθινόπωρο, παρά να ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού αλλά να υπάρχουν τυχόν υποψίες πως δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε ώστε να βρεθούν όλα τα στοιχεία και να καταγραφούν όλες οι παράμετροι της σύγκρουσης των δύο τρένων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν νεαρής ηλικίας.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα για παράδειγμα, ο ανακριτής προχώρησε στην κατάσχεση των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά του σταθμαρχείου της Λάρισας, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε πως αυτά που είχαν βγει στον αέρα αποτελούσαν προϊόν μοντάζ και συρραφής δύο διαφορετικών συνομιλιών. Θυμίζουμε ότι για να κατασχεθούν οι σκληροί δίσκοι υπήρξε έρευνα στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Ανάμεσα στο υλικό που κατασχέθηκε ήταν και η πρωτότυπη συνομιλία του σταθμάρχη (που αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένος) με τους μηχανοδηγούς. Έρευνα διεξάγεται επίσης προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι μόνταραν τους διαλόγους λίγες μόλις ώρες μετά το δυστύχημα και με ποιον τρόπο διέρρευσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αν και καθυστερημένα, ο ανακριτής έχει δώσει επίσης παραγγελία προς τη Χημική Υπηρεσία της Λάρισας να ληφθούν δείγματα από τα χώματα που φυλάσσονται σε οικόπεδο ιδιώτη εργολάβου και προέρχονται από το σημείο του δυστυχήματος που μπαζώθηκε. Από την ανάλυση θα διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υπάρχουν ίχνη εύφλεκτων υλικών που να μην δικαιολογούνται από τη σύγκρουση. Κι αυτό γιατί αρκετοί συγγενείς θυμάτων υποστηρίζουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους λόγω της μεγάλης έκρηξης που καταγράφηκε και της φωτιάς που ακολούθησε.

Η καθυστέρηση έναρξης της δίκης οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι αναμένουμε τη νέα πραγματογνωμοσύνη που ζητήθηκε από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το τί μετέφεραν τα μοιραία τρένα. Τέλος, ο ανακριτής αναμένει και τις απαντήσεις στο αίτημα που έχει στείλει σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Λονδίνου, να ανακτηθεί το διαγραμμένο υλικό καταγραφής φόρτωσης και κίνησης της δεύτερης (εμπορικής) αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την επιβατική, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο ευσταθούν τα σενάρια ότι περιείχε παράνομο υλικό. Βλέπετε, το καταγεγραμμένο υλικό είχε σβηστεί, καθώς από πάνω του γράφτηκε νέο. Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει ανάκτηση του παλαιού βίντεο.

Related Articles

Skoda. Με ένα κλικ ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα σε προνομιακές τιμές

cars

Νέα Αριστερά: «Η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της στην υπόθεση του κυκλώματος μαστροπείας στον Κολωνό»

cars

Mercedes-Benz EQB. Το νέο μέλος ήρθε πολύ γρήγορα!

cars

Η Stellantis στηρίζει την Alfa Romeo με 10-ετές πλάνο επενδύσεων.

cars

To νέο Toyota C-HR στην Ελλάδα – Ένα concept car για τον δρόμο

cars

Skoda Octavia Grand Coupe 1.5 TSi 150 PS. Με ισχυρή ταυτότητα

cars

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ

Bury

Το πακέτο ασφάλειας Toyota Guardian δεν αντικαθιστά τον οδηγό

cars

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τους – Πώς θα καταβάλετε το ποσό σε δόσεις

cars