CARSNEWS
F1 & RACES

Δεν έχεις δει περισσότερες McLaren SLR μαζι

McLaren SLR 20 χρόνια

Δύο δεκαετίες συμπληρώνονται από την Φρανκφούρτη του 2003, εκεί που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά η McLaren SLR. Ήταν ένα εξωτικό supercar με όλη τη σημασία των λέξεων και αποδεικνύεται αυτό πως ακόμη και σήμερα διατηρεί την φήμη του, μεταξύ των συμβολικών αυτοκινήτων όλων των εποχών για κάποιες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Porsche GT ή Ferrari F40

McLaren SLR 20 χρόνια

Η γιορτή της McLaren για την περίσταση αυτή, περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες στο Κέντρο Τεχνολογίας McLaren στο Woking. Γεννημένη από μια συνεργασία εμπνευσμένη από τη Formula 1 μεταξύ της Mercedes-Benz και της McLaren, η πρωτοποριακή super-GT αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο στην ιστορία της McLaren

Οι δραστηριότητες στο Κέντρο Τεχνολογίας McLaren αντικατοπτρίζουν αυτό το γεγονός, αναγνωρίζοντας όχι μόνο το αυτοκίνητο αλλά και τους ανθρώπους που το έφεραν στη ζωή, ένας μεγάλος αριθμός από τους οποίους εξακολουθεί να εργάζεται στη McLaren.

Τέσσερα παραδείγματα του αυτοκινήτου που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα – μια SLR Stirling Moss, μια SLR by MSO, μια SLR HDK και το πρωτότυπο SLR 722 GT – παρουσιάστηκαν όλα μαζί στη λεωφόρο του MTC και μαζί τους και αντικείμενα από την ιστορία εξέλιξης του αυτοκινήτου. 

McLaren SLR 20 χρόνια

Μια επίσκεψη στο Woking από το SLR Club – ενά παγκόσμιο club ιδιοκτητών Mercedes-Benz SLR McLaren – έδωσε επιπλέον χρώμα στις εκδηλώσεις, με τους λάτρεις να συναντούν μερικά από τα μέλη της ομάδας της McLaren που εργάστηκαν στο αυτοκίνητο για να γιορτάσουν τις δύο δεκαετίες του αυτοκινήτου.

McLaren SLR 20 χρόνια

H πορεία της SLR

Το project Mercedes-Benz SLR McLaren ανακοινώθηκε το 1999 στο Βρετανικό Grand Prix στο Silverstone, με την επιβεβαίωση ότι η McLaren θα συνεργαζόταν με τη Mercedes-Benz για να μεταφέρει το Mercedes-Benz SLR Vision concept που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα εκείνη τη χρονιά στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, από το περίπτερο στο δρόμο, ως ένα αυτοκίνητο πλήρους παραγωγής.

Η McLaren και η Mercedes-Benz ήταν συνεργάτες στη Formula 1 από το 1995 έως το 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας η McLaren κατέκτησε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα Formula 1 (πρωταθλητές κατασκευαστών το 1998, πρωταθλητές οδηγών το 1998, 1999 και 2008). Αυτός ο νικηφόρος συνδυασμός του πλαισίου της McLaren και της τεχνολογίας ανθρακονήματος με την ισχύ του κινητήρα της Mercedes, συνδυάστηκε για τους ιδιοκτήτες της Mercedes-Benz SLR McLaren.

McLaren SLR 20 χρόνια

Το πρώτο πρωτότυπο με την ονομασία Project 7 κατασκευάστηκε από μια ομάδα πρώην μηχανικών της Formula 1 της McLaren, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν με μηχανικούς αυτοκινήτων για να σχηματίσουν την βασική ομάδα που θα έβαζε το αυτοκίνητο στην παραγωγή, ως το πρώτο αυτοκίνητο που συναρμολογήθηκε στο χέρι στο Κέντρο Τεχνολογίας της McLaren που είχε πρωτοπαρουσιαστεί εκείνη την εποχή.

Με έμπνευση την Formula 1

Το σχήμα και η σχεδίαση του αυτοκινήτου διατηρήθηκαν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις απαιτήσεις της Mercedes – και στον σχεδιασμό που εκφράστηκε από το concept Vision SLR -. Αυτό υλοποιήθηκε μόνο μέσω πρωτοποριακής μηχανικής, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της McLaren στα σύνθετα υλικά από ανθρακονήματα που απέκτησε μέσα από δεκαετίες εμπειρίας στη Formula 1 και στο αυτοκίνητο δρόμου McLaren F1.

McLaren SLR 20 χρόνια

Σε συνδυασμό με τις καινοτόμες εξελίξεις σε ανθρακονήματα ήταν ένας turbo V8 5,5 λίτρων που αναπτύχθηκε από τη Mercedes-AMG, ο οποίος αποδίδει 626 PS και 780 Nm ροπής. Οδηγώντας τους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου πέντε ταχυτήτων, οι επιδόσεις της SLR με τον κινητήρα πολύ κοντά στο κέντρο, ήταν κάτι παραπάνω από αντίστοιχες με τα supercars της εποχής, με 0-100 km/h σε 3,8 δευτερόλεπτα και μέγιστη ταχύτητα 208 km/h.

Long live McLaren SLR

Η παραγωγή του αυτοκινήτου που ξεκίνησε τη ζωή του ως Project 7 τερματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2009, αλλά αυτό δεν τερμάτισε την ενασχόληση της McLaren με το αυτοκίνητο. Το 2010, η νεοσύστατη εταιρεία McLaren Special Operations παρουσίασε την McLaren Edition SLR, ένα πακέτο βελτιώσεων για τη Mercedes-Benz SLR McLaren που δημιουργήθηκε μέσα από την πολύτιμη ανατροφοδότηση από τους ιδιοκτήτες της SLR και τους πελάτες της McLaren Special Operations. 

McLaren SLR 20 χρόνια

Αυτή η έκδοση της SLR, περιορισμένη σε μόλις 25 παραδείγματα, διέθετε σημαντικές αλλαγές στο αμάξωμα με την υιοθέτηση μιας νέας, αεροδυναμικά σμιλευμένης μπροστινής ποδιάς με μεγαλύτερο μπροστινό splitter, νέες πλευρικές εισαγωγές, μια μεγαλύτερη πίσω πτέρυγα και έναν αναθεωρημένο πίσω διαχύτη, καθώς και ελαφρύτερους τροχούς. Παράλληλα με τις αλλαγές, η McLaren Special Operations αναθεώρησε την ανάρτηση και την υποβοήθηση του υδραυλικού τιμονιού.

Στη συνέχεια, το τμήμα αυτό της McLaren ανέπτυξε περαιτέρω πακέτα βελτίωσης και ανασχεδιασμού. Το 2019, εισήγαγε την SLR by MSO – ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης με γνώμονα την ανατροφοδότηση από τους ιδιοκτήτες κατά τη δεκαετία που πέρασε από την παραγωγή του αυτοκινήτου.

McLaren SLR 20 χρόνια

Ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο συνδυάστηκε με νέα μέτρα εξοικονόμησης βάρους και νέους πολυτελείς εξοπλισμούς, όπως η ειδική καπιτονέ δερμάτινη ταπετσαρία. Αυτά είναι διαθέσιμα ως ολοκληρωμένο πακέτο ή ως μεμονωμένα στοιχεία.

Τον Μάιο του 2023, η MSO ολοκλήρωσε την παράδοση στους πελάτες των πρώτων μετατροπών SLR High Downforce Kit (HDK). Αυτά τα αυτοκίνητα έρχονται με αλλαγές στο αμάξωμα άμεσα εμπνευσμένες από την αγωνιστική 722 GT, μια έκδοση του αυτοκινήτου για πίστα. Με το μετατρόχιο του οχήματος αυξημένο κατά 60 χιλιοστά εμπρός και πίσω, τα αυτοκίνητα HDK έχουν ακόμα πιο επιβλητικό στήσιμο, το οποίο τονίζεται από ένα φαρδύ bodykit με φουσκωμένους θόλους τροχών και μια πίσω πτέρυγα εμπνευσμένη από αυτή που τοποθετείται στην McLaren F1 GTR.

Το βάρος μειώνεται περαιτέρω και ο όγκος της εξάτμισης αυξάνεται με τη διαγραφή των σιγαστήρων από ένα σύστημα εξάτμισης που διαθέτει μεγάλες, ενιαίες εξόδους και στις δύο πλευρές του αυτοκινήτου. Η MSO θα κατασκευάσει 12 SLR HDK, όλες οι οποίες έχουν ήδη πωληθεί.

Related Articles

Θετικές για τα μονοθέσια οι αλλαγές στην πίστα της Σιγκαπούρης

cars

Λιουις Χάμιλτον: Αυτό είναι το αγαπημένο του αυτοκίνητο

cars

Πισωγύρισμα με τους κανονισμούς του 2026

Bury

Με τις πιο μαλακές γόμες ελαστικών στο GP του Baku

cars

Formula 1: Η βαθμολογία οδηγών και κατασκευαστών

cars

Το Red Bull Showrun by Alumil έκανε τη Θεσσαλονίκη πίστα της Formula 1- και το ζήσαμε από κοντά

cars

F1: Πόσο κοστίζουν τα χαμένα Grand Prix;

cars

Wolff: Στο ίδιο επίπεδο όλοι οι κινητήρες

cars

Τρέλα για την Mercedes F1 από υποψηφίους μηχανικούς (+video)

cars