CARSNEWS
F1 & RACES

ΕΚΤΑΚΤΟ: 12 ποινές σε 8 οδηγούς μετά την ένσταση της Aston Martin!

Η FIA επέβαλε επιπλέον 12 ποινές για παραβάσεις των ορίων πίστας κατά τη διάρκεια του Grand Prix Αυστρίας, υποβιβάζοντας μεταξύ άλλων τους Carlos Sainz και Lewis Hamilton!

Ο Max Verstappen κυριάρχησε στον αγώνα στο Red Bull Ring, κερδίζοντας τον αγώνα μπροστά από τον Charles Leclerc της Ferrari και τον teammate του στη Red Bull, Sergio Perez, αλλά το προσωρινό αποτέλεσμα τέθηκε σύντομα σε αμφιβολία.

Η Aston Martin ξεκίνησε μια επίσημη διαμαρτυρία σχετιζόμενη με περιστατικά παραβίασης των ορίων πίστας – κυρίως στις στροφές 9 και 10 – που δεν εντοπίστηκαν σωστά και δεν τιμωρήθηκαν.

Στη συνέχεια, η FIA αποκάλυψε ότι δεν μπόρεσε να εξετάσει περισσότερες από 1200 αναφορές παραβάσεων των οδηγών που πέρασαν πάνω από τις βαμμένες λευκές γραμμές και με τους τέσσερις τροχούς κατά τη διάρκεια των 71 γύρων του αγώνα.

Στο μεταξύ, στους αγωνοδίκες παρουσιάστηκε μια λίστα με τους ακυρωμένους χρόνους γύρου από τον έλεγχο του αγώνα που έδειχνε περιπτώσεις παραβάσεων που δεν είχαν γνωστοποιηθεί προηγουμένως.

Αυτά έχουν τώρα επανεξεταστεί και επιβλήθηκαν άλλες 12 ποινές με βάση την ακόλουθη λογική:

  • Τρεις παραβάσεις θα έπρεπε να είχαν ως αποτέλεσμα μια ασπρόμαυρη προειδοποιητική σημαία.
  • Τέσσερις παραβάσεις επιφέρουν ποινή πέντε δευτερολέπτων.
  • Πέντε παραβάσεις επιφέρουν ποινή 10 δευτερολέπτων.
  • Έπειτα, έχει επιτραπεί μια «επαναφορά» λόγω του «υπερβολικού αριθμού παραβάσεων» που σημαίνει ότι τέσσερις παραβάσεις επιφέρουν άλλη μια ποινή πέντε δευτερολέπτων.

Ως αποτέλεσμα της ανακατάταξης, ο Sainz χάνεις δύο θέσεις πέφτοντας στην έκτη θέση στην τελική κατάταξη του αγώνα.

Αρχικά του επιβλήθηκε μια ποινή πέντε δευτερολέπτων, η οποίο εκτελέστηκε στο δεύτερο pit-stop του. Αλλά αυτή έχει φτάσει πλέον στα 10 δευτερόλεπτα.

Ο Ισπανός κατά συνέπεια πέφτει πίσω από τον οδηγό της McLaren, Lando Norris, και τον Fernando Alonso της Aston Martin.

Ομοίως, ο οδηγός της Mercedes, Lewis Hamilton, δέχθηκε αύξηση στη ποινή του από τα 5 στα 10 δευτερόλεπτα, χάνοντας μια θέση από τον teammate του, George Russell και πλέον βρίσκεται στην 8η θέση.

Ο Esteban Ocon είναι το μεγαλύτερο θύμα από τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αγωνοδίκες. Έχει καταφέρει να συλλέξει τέσσερις διαφορετικές ποινές που αθροιστικά ισοδυναμούν με 30 δευτερόλεπτα. Η 12η θέση του γίνεται πλέον 14η.

Ο Pierre Gasly (τώρα 10ος στα τελικά αποτελέσματα), το δίδυμο της Williams Alex Albon (11ος), ο Logan Sargeant (13ος) και οι οδηγοί AlphaTauri, Nyck de Vries (17ος) και Yuki Tsunoda (19ος) έχουν επίσης τιμωρηθεί εκ νέου.

Οι ομάδες διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά αυτών των αποφάσεων εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Οι αγωνοδίκες πρόσθεσαν ότι «συνιστούν πολύ έντονα να βρεθεί λύση στα όρια της πίστας».

Η FIA είχε ασκήσει προηγουμένως πιέσεις στη διοίκηση του Red Bull Ring για να εγκαταστήσει αμμοπαγίδες στην έξοδο των στροφών 9 και 10 – όπως χρησιμοποιείται στην πιο αργή στροφή 4. Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν φέρει καρπούς λόγω του ότι η πίστα φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις πρωταθλήματος μοτοσικλετών, συμπεριλαμβανομένου του MotoGP.

Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!

Related Articles

Μάρκο: «Ο Χάμιλτον φταίει για την κατεστραμμένη αυτοπεποίθηση του Άλμπον»

cars

Μίκαελ Σουμάχερ: «Υπόθεση χωρίς ελπίδα» χαρακτηρίζει την κατάσταση της υγείας του επτάκις πρωταθλητή της F1 στενός του φίλος

cars

Formula 1: Ο Φερστάπεν νικητής του sprint της Κίνας με… συνοπτικές διαδικασίες!

Bury

Κινδυνεύει το Grand Prix Ισπανίας

cars

Κρατάνε τους βαθμούς οι Hamilton-Kubica

cars

FORMULA 1 F1 GP Αυστρίας: Τρίτη νίκη σε 3 αγώνες για τον Verstappen

cars

What is a sprint race in F1 and how does new qualifying shootout work?

cars

F1: Διαμάχη για τους κανονισμούς του 2026

cars

Σάινθ και Ferrari έμειναν στην κορυφή, παραμένουν οι μπελάδες για τη Red Bull στο GP Σιγκαπούρης

cars