CARSNEWS
NEW MODELS

Η Γαλλία υποχρεώνει τα υπαίθρια πάρκινγκ να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ

Μετά τη στροφή προς την πυρηνική ενέργεια, που ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τώρα βάζει μπροστά ένα νέο σχέδιο που έχει ως στόχο την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, υφιστάμενοι και νέοι, θα πρέπει να καλυφθούν με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες μέχρι να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση διαφοροποιείται ανάλογα με την έκταση του χώρου. Συγκεκριμένα οι χώροι στάθμευσης από 80 έως 400 θέσεις έχουν στη διάθεσή τους 5 χρόνια ενώ αυτοί με περισσότερες απο 400 θέσεις θα πρέπει να συμορφωθούν μέσα στην επόμενη τριετία. Η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2023 όταν και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Το νέο μέτρο επηρεάζει κατά βάση τα μεγάλα super market, τα εμπορικά κέντρα και τους δήμους αφού αυτοί διαχειρίζονται μεγάλους υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Στις πρώτες συζητήσεις του νομοσχεδίου προβλεπόταν η κατηγοριοποίηση να γίνει βάσει των τετραγωνικών μέτρων (από 2.500 τ.μ και πάνω) ωστόσο μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία υπήρξε τροποποίηση και ορίστηκε η κατηγοριοποίηση να γίνει βάσει των θέσεων.

Αυτή η κίνηση ουσιαστικά έβαλε μέσα στον νέο νόμο περισσότερους χώρους στάθμευσης αφού τα 2.500 τ.μ. αντιστοιχούν σε περίπου 100 θέσεις. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και εξαιρέσεις και αφορούν τους χώρους στάθμευσης φορτηγών άνω των 7,5 τόνων καθώς και χώρους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με προστευόμενες περιοχές.

Η κυβέρνηση Μακρόν ισχυρίζεται ότι το μέτρο θα έχει ισχύ 11 GW που ισούται με την αντίστοιχη από 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες! Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, εφόσον ευσταθούν τα νούμερα, το μέτρο αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στη Γαλλία στους δύσκολους ενεργειακά καιρούς που διανύει η Ευρώπη. Παράλληλα, πάνω στο τραπέζι είναι και άλλες προτάσεις όπως η κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε αναξιοποίητες γεωργικές εκτάσεις.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια με τίτλο «Κάθε κίνηση μετράει» ενθαρρύνοντας τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις να μειώσουν στο μέγιστο δυνατό την ενέργεια που χρησιμοποιούν, ενώ από τον Σεπτέμβριο τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ σβήνουν μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο ώστε να δοθεί το καλό παράδειγμα τους πολίτες.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Βαριά καμπάνα για την Racing Point από τη FIA

cars

Η πρώτη μοτοσικλέτα της Aston Martin πάτησε πίστα (Video)

cars

Η Tesla έρχεται στην Ελλάδα και αναζητά προσωπικό!

cars

Η Dailmer θα πληρώσει αποζημίωση 1,86 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ

cars

Alfa Romeo 8C: Τα διαμάντια είναι παντοτινά

cars

Το πρώτο plug-in υβριδικό Audi παρουσιάστηκε πριν από 30 ολόκληρα χρόνια

cars

Αποκαλύφθηκε η νέα Mercedes-Benz GLA (Video)

cars

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Yamaha

cars

Κλέβει την παράσταση το ηλεκτροκίνητο Nissan Ariya

cars