CARSNEWS
AUTONEWS

Η Ελβετία γίνεται η πρώτη μεγάλη οικονομία που μειώνει τα επιτόκια σε μια αιφνιδιαστική κίνηση

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αιφνιδίασε την αγορά σήμερα με την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια της κατά 0,25% στο 1,5% και γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει μειώσεις έπειτα από 9 χρόνια νομισματικής «σύσφιξης».

«Εδώ και κάποιους μήνες, ο πληθωρισμός έχει διατηρηθεί σταθερά κάτω από 2%, γεγονός που η Τράπεζα μεταφράζει ως σταθερότητα στις τιμές. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο πληθωρισμός πρόκειται να μείνει σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια», σημειώνεται εκ της Τράπεζας.

Μετά την ανακοίνωση, το ελβετικό φράγκο «αντέδρασε», σημειώνοντας πτώση 1,1%, διαμορφούμενο στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το ευρώ από τον Ιούλιο. Στον αντίποδα, το ευρώ σημειώνει άνοδο 1,2%.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε, επίσης, τις ετήσιες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Η τράπεζα βλέπει τώρα ότι ο μέσος πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,4% το 2024, από την εκτίμησή της για 1,9% τον Δεκέμβριο, και στο 1,2% για το 2025, μειωμένος από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,6%. Η πρώτη της πρόβλεψη για το 2026 τοποθετεί τον μέσο πληθωρισμό στο 1,1% για την περίοδο αυτή.

Μετά την ανακοίνωση, οι αναλυτές της Capital Economics δήλωσαν ότι αναμένουν άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Related Articles

Σαν σήμερα 7 Απριλίου: Η AEK αψηφά τον πόλεμο και δίνει έναν φιλειρηνικό αγώνα συμπαράστασης στο σερβικό λαό

Bury

Abarth 595/695 – Διαθέσιμα και στη χώρα μας

cars

Σύντομη γνωριμία με το νέο Hyundai Kona

cars

Daimler και Volvo εξετάζουν συνεργασία στις Μ.Ε.Κ.

cars

Τα τρία μηνύματα από το «χτύπημα του Ισραήλ» στο Ιράν – Μια πρώτη ανάλυση του Sky News

Bury

 Renault Clio 1.0 TCe LPG. Για πολλά και οικονομικά χιλιόμετρα

cars

Skoda: Στα σκαριά το Karoq RS

cars

Συνελήφθησαν στον Πύργο ένας πατέρας και οι δύο ανήλικοι γιοι του για κλοπή

cars

BMW M5 facelift. Έφτασε η ώρα για την κορυφαία!

cars