CARSNEWS
AUTONEWS

Η Lexus εξελίσσει χειροκίνητο κιβώτιο για ηλεκτρικά

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών βλέπουν την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταργήσουν τα χειροκίνητα κιβώτια ή τα κιβώτια ταχυτήτων γενικότερα (όσον αφορά στα αμιγώς ηλεκτρικά), η Lexus απευθυνόμενη στους φανατικούς της αναλογικότητας, όσο αυτή είναι ακόμα εφικτή, εξελίσσει ένα μηχανικό κιβώτιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί ώστε να αναπαράγει την αίσθηση ενός παραδοσιακού κιβωτίου ταχυτήτων με συμπλέκτη σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα κατόπιν μίας συζήτησης ανάμεσα στους μηχανικούς της Lexus σχετικά με τι τους αρέσει στα “συμβατικά” αυτοκίνητα με Μ.Ε.Κ.

Είναι προφανές ότι ένας ηλεκτροκινητήρας, με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του και την άμεση, σταθερή ροπή ανεξαρτήτως ρυθμού περιστροφής δεν έχει ανάγκη ένα παραδοσιακό κιβώτιο με πολλές σχέσεις, πόσο μάλλον χειροκίνητο αλλά ο μηχανικός επικεφαλής του τμήματος Lexus Electrified, Takashi Watanabe, δηλώνει σχετικά πως το όλο project ήταν “πολύ διασκεδαστικό” που η εξέλιξη του διήρκησε 3 ολόκληρα χρόνια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν είναι αποκλειστικά για το θεαθήναι αφού ο Watanabe-san ανέφερε πως “μπορεί όντως να μπει σε κάποιο από τα μελλοντικά ηλεκτρικά μας”.

Προς το παρόν, το σύστημα έχει ενσωματωθεί σε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό UX300e και όπως αποδεικνύει το σχετικό video, είναι πλήρως λειτουργικό. Αποτελείται από τον λεβιέ φυσικά, το πεντάλ του συμπλέκτη και ένα στροφόμετρο το οποίο όπως είναι λογικό, δεν αντιστοιχεί στον ρυθμό περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα αλλά βρίσκεται εκεί καθαρά για λόγους αίσθησης και αισθητικής. Όλο το σύστημα αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί άλλωστε, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως στο πρωτότυπο Lexus έχει τροποποιηθεί η χαρτογράφηση του ηλεκτροκινητήρα ώστε να θυμίζει τον τρόπο λειτουργίας μίας Μ.Ε.Κ. και από τα ηχεία “παίζει” η προσομοίωση ενός κλασικού βενζινοκινητήρα για την ακουστική συνοδεία της εμπειρίας. Το μόνο που λείπει, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Watanabe-san, είναι η “μυρωδιά της βενζίνης”.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Νέα BMW 4 Series! Χαράζει τον δικό της δρόμο!

cars

Τραγωδία στη Δάφνη: Νεκρή 17χρονη – Πήδηξε από την ταράτσα του σπιτιού της

cars

Γυναίκες στην αυτοκίνηση. Εφευρέσεις και δρώμενα

cars

Παναθηναϊκός – Περιστέρι 93 – 88: «Καθάρισε» στο φινάλε

cars

Μαρινάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με μετρήσιμα αποτελέσματα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε

cars

Ο Carlos Ghosn “δραπέτευσε” στον Λίβανο;

cars

Jeep Wrangler Rubicon 392. Όχι απλά ένα Wrangler με V8!

cars

Kia XCeed 1.6D 136 PS 7DCT 48V Hybrid. H πλέον ολοκληρωμένη έκδοση

cars

Περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα σε 4 μήνες παρά σε 4 χρόνια συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο

cars