CARSNEWS
AUTONEWS

Η Zeekr ετοιμάζεται να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά

Η Zeekr, μία εταιρία που ιδρύθηκε το 2021 για να προστεθεί στην ευρύτερη premium οικογένεια αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της Geely, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση της να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά ήδη από το 2023. Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο της παρουσίασης του δεύτερου μοντέλου της εταιρίας – ενός εντυπωσιακού 6-θέσιου MPV με όνομα “009” που βασίζεται στην SEA αρχιτεκτονική και εφοδιάζεται με την 3η γενιά της Qilin μπαταρίας της CATL, με χωρητικότητα 140 kWh που εξασφαλίζει εμβέλεια της τάξης των 820 χιλιομέτρων καθώς και δύο ηλεκτροκινητήρες συνδυαστικής απόδοσης 543 ίππων! Πρόκειται για ένα τεχνολογικό tour de force με τη μορφή ενός φουτουριστικού minivan μήκους 5.2 μέτρων και βάρους 2.830 κιλών, με διπλά ψαλίδια εμπρός και μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω, συντελεστή οπισθέλκουσας Cd της τάξης του 0.27 και μία πολυτελή καμπίνα με διαμόρφωση 2 2 2.

Το πρώτο μοντέλο της κινεζικής μάρκας είναι το “001” που για πρώτη φορά τον Οκτώβριο πούλησε περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα σε έναν μήνα, 10.109 για την ακρίβεια, ένα επίτευγμα που δεν πρέπει να μειωθεί καθώς μιλάμε για μία νεοσύστατη εταιρία και ένα premium μοντέλο με premium τιμή σε μία όχι πάρα πολύ δημοφιλή κατηγορία όπως αυτή των liftbacks. Αυτά τα δύο μοντέλα θα αποτελούν την γκάμα της Zeekr στην Ευρώπη λοιπόν αλλά όχι για πολύ αφού όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της εταιρίας, An Conghui που είναι επίσης πρόεδρος της Geely Holding και της Geely Auto, το 2023 αναμένεται να προστεθούν σε αυτήν άλλα δύο μοντέλα – ένα σεντάν και ένα μεσαίο SUV, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί ώστε να πληρούν τους κανονισμούς ασφαλείας της Ε.Ε. Το 2024, θα προστεθούν άλλα δύο μοντέλα για τα οποία όμως δεν έχουμε καμία ένδειξη ακόμα.

Όπως δεν γνωρίζουμε τις αγορές που έχει επιλέξει η Zeekr για να δραστηριοποιηθεί αν και άλλες εταιρίες που έχουν κάνει παρόμοια κίνηση στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δημιουργήσει ένα… δεδικασμένο που δεν απέχει ούτως ή άλλως από την κοινή λογική. Δεδομένης της τοποθέτησης της Zeekr στο άνω άκρο της αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι αγορές που έχουν προτεραιότητα είναι οι προηγμένες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ενώ δεν αποκλείεται να παίξει ρόλο και το δίκτυο των άλλων εταιριών της Geely (βλ. Volvo, Polestar κλπ). Στόχος για την Zeekr πάντως είναι να πουλήσει 70.000 αυτοκίνητα εντός του 2022, ενώ μέχρι το 2025 θέλει να πουλάει παγκοσμίως περί τα 650.000 αυτοκίνητα.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Audi: Πρόοδος δεν είναι μόνο η ιπποδύναμη ή η ταχύτητα.

cars

Η απάντηση της Μαρίας Κορινθίου στον Γιώργο Λιάγκα και οι υπόνοιες για εργασιακό bullying

cars

Οκτώ νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Πακιστάν σε αφγανικό έδαφος

cars

Το Audi A8 L Security είναι ένα θωρηκτό σχεδόν 4 τόνων!

cars

EuroNCAP: Audi A3 Sportback, Defender, Kia Sorento, ένα Isuzu κ.ά.

cars

Κώστας Τσουρός για χωρισμό Οικονομάκου – Μιχόπουλου: «Δεν χρειάζεται να βγάλεις δελτίο Τύπου – Δεν είμαστε το Μπάκινγχαμ»

Bury

Και υβριδικό και τετρακίνητο το νέο, μικρό SUV της Toyota!

cars

Εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Μπάιντεν

Bury

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ακύρωσε τη συναυλία του στο Κολούμπια λόγω Γάζας

cars