CARSNEWS
F1 & RACES

Μίκαελ Σουμάχερ: 10 χρόνια από το ατύχημα του Γερμανού «πιλότου» στις Γαλλικές Άλπεις – Η τελευταία ελπίδα και τα νέα στοιχεία που σοκάρουν

Ακριβώς δέκα χρόνια πριν, στις 29 Δεκεμβρίου 2013, η πορεία της ζωής του Μίκαελ Σουμάχερ, άλλαξε για πάντα στο Μεριμπέλ.

Ο Γερμανός Μίκαελ Σουμάχερ, ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς στην ιστορία της Φόρμουλα Ένα, κάτοχος 7 παγκοσμίων πρωταθλημάτων στην Φόρμουλα Ένα, 5 εκ των οποίων με Ferrari… ανατράπηκε από πτώση ενώ έκανε σκι μαζί με το γιο του Μάικ -τότε 14 ετών-, και μια παρέα φίλων, με συνέπεια να τραυματιστεί με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Ο Σούμι ήξερε πολύ καλά αυτές τις πλαγιές, έχει ένα σαλέ όπου πήγαινε πολύ συχνά, και οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, αλλά στις 12/07 το πεπρωμένο παρουσιάζει το… λογαριασμό του. Ο Σουμάχερ βγήκε εκτός πίστας, εκεί όπου υπάρχει φρέσκο χιόνι και η διαδρομή οριοθετείται από απλά μπαστούνια, με ταχύτητα που ορίζεται ως «κατάλληλη» από τους Γάλλους ερευνητές.

Η πρόσκρουση τον έκανε να εκτοξευτεί προς τα εμπρός, μέχρι να χτυπήσει με το κεφάλι του σε έναν άλλο βράχο. Ηταν και το μοιραίο χτύπημα. Ο Μίκαελ Σουμάχερ φορούσε κράνος, με μια κάμερα τοποθετημένη πάνω του, αλλά η προστασία του ήταν ελάχιστη για το εύρος της πρόσκρουσης.

Η υπηρεσία διάσωσης με ελικόπτερο έφτασε και τον μετέφερε, πρώτα στο νοσοκομείο Moutiers και μετά, στις 12.40, σε αυτό της Γκρενόμπλ, πιο δομημένο για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάσταση εμφανίστηκε δραματική. Χειρουργήθηκε δύο φορές για να μειωθεί η ενδοκρανιακή πίεση και να κρατηθεί στη ζωή, ενώ θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν γύρω από το νοσοκομείο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους με πανό και σημαίες, ειδικά στις 3 Ιανουαρίου, στα γενέθλια του πρωταθλητή.

Έκτοτε υψώνεται ένας τοίχος απόλυτης σιωπής για τις συνθήκες της υγείας του. Η μόνη επίσημη είδηση προέρχεται από τις συνεντεύξεις Τύπου των γιατρών που σε συμφωνία με την οικογένεια επιβάλλουν πολύ στενό κλοιό εμπιστευτικότητας για την προστασία του απορρήτου. Στη συνέχεια ξεπερνά μια πνευμονική λοίμωξη, παραμένει σε τεχνητό κώμα για τέσσερις εβδομάδες, από το οποίο βγαίνει σταδιακά και μετά περνά μερικούς μήνες στην εντατική και μεταφέρεται, τον Ιούνιο του 2014, σε πανεπιστημιακό κέντρο στο Vaud της Ελβετίας, με εξειδίκευση στη νευρολογική ανάρρωση.

Η κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ παραμένει σοβαρή, η μυστικότητα κυριαρχεί, επίσης τροφοδοτεί εικασίες κάθε είδους, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2014 μπορεί κανείς να δει μια αχτίδα αισιοδοξίας: ο πρωταθλητής μεταφέρεται στη βίλα του στο Gland, που μετατράπηκε σε νοσοκομείο και με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, να του παρέχει την απαραίτητη φροντίδα. Δίπλα στον Σούμι, η ακούραστη σύζυγός του Κορίνα, η ιστορική εκπρόσωπος Σαμπίνε Κεμ και ο Ζαν Τοντ, ο πρώην πρόεδρος της FIA και πολύ στενός φίλος του οδηγού.

Εννιά χρόνια αργότερα, το μυστήριο των πραγματικών συνθηκών του Μίκαελ Σουμάχερ παραμένει. Φαίνεται ότι πλέον η ζωή του δεν κινδυνεύει, αλλά πολύ αδύνατος, με εγκεφαλική βλάβη που θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της συνείδησης και της κίνησης. Παρακολουθείται από μια ομάδα πολλών ανθρώπων που τον βοηθούν με καθημερινές φυσιοθεραπείες και θεραπείες με στόχο τη βελτίωση του τοπίου και τη δημιουργία ελπίδας. Όμως η σιωπή είναι εκείνη που εξακολουθεί να κυριαρχεί, τροφοδοτώντας περισσότερο το μυστήριο παρά την ελπίδα.

Άσχημα νέα για τον Μίκαελ Σουμάχερ – «Δεν έχω καμία ελπίδα να τον ξαναδώ»

Με αφορμή την επέτειο των δέκα ετών από το ατύχημα του πολυπρωταθλητή της Formula 1, τα στόματα ανοίγουν και η αλήθεια αποκαλύπτεται. Μία από τις λίγες πηγές πληροφοριών που διέρρευσαν πρόσφατα είναι και ο πρώην μάνατζερ του Σουμάχερ, Βίλι Βέμπερ. Ο Βέμπερ, ο οποίος συνέβαλε στην είσοδο του Σουμάχερ στον κόσμο της Formula 1 και στην καταξίωσή του ως θρύλος του αθλήματος, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι έχει χάσει την ελπίδα για θετικά νέα αναφορικά με την κατάσταση του Σουμάχερ.

Ο Βέμπερ, παρά τον ισχυρό δεσμό που ανέπτυξε με τον επτά φορές πρωταθλητή, εκφράζει και τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν επισκέφτηκε τον Σουμάχερ στο νοσοκομείο αμέσως μετά το ατύχημα. Παρά την απομάκρυνση από την προσωπική ζωή του Σουμάχερ, ο Βέμπερ συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του φίλο του πρωταθλητή. «Δυστυχώς, όταν σκέφτομαι τον Μίκαελ τώρα, δεν έχω καμία ελπίδα να τον ξαναδώ… δεν υπάρχουν θετικά νέα μετά από δέκα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Express», μεταφέροντας παράλληλα και τις πληροφορίες που έχει. «…λυπάμαι πολύ και κατηγορώ τον εαυτό μου. Έπρεπε να επισκεφτώ τον Μίκαελ στο νοσοκομείο. Το ατύχημα του με επηρέασε πολύ. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να απελευθερωθώ από τον Μίκαελ, να τον αποχωριστώ…» τονίζει κλείνοντας την αναφορά του για τον Σουμάχερ.

Τι αποκαλύπτει στενός φίλος του Σουμάχερ – Στο φως νέα στοιχεία

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση των δέκα ετών από το τρομακτικό ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις, ο στενός του φίλος Jean Todt έδωσε νέα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του. Ο πρώην επικεφαλής της Ferrari και της FIA, Jean Todt, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την υγεία του πρώην συναδέλφου και στενού του φίλου Μίκαελ Σουμάχερ. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 είχε ένα τραγικό ατύχημα στο σκι τον Δεκέμβριο του 2013 και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

Μια ομάδα ιατρικού προσωπικού και η σύζυγός του Κορίνα φροντίζουν τον Μίκαελ Σουμάχερ στο σπίτι τους στη λίμνη της Γενεύης, αλλά ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για την κατάσταση της υγείας του. Ο Jean Todt, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας της Ferrari όταν ο Μίκαελ Σουμάχερ κέρδισε πέντε συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους μεταξύ 2000 και 2004, προτού υπηρετήσει ως διευθύνων σύμβουλος από το 2004 έως το 2008, έδωσε μια σπάνια εικόνα για το πώς είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ.

«Ο Μίκαελ είναι εδώ οπότε δεν μου λείπει»

«Ο Μίκαελ είναι εδώ οπότε δεν μου λείπει» δήλωσε χαρακτηριστικά στην L’ Equipe ο Jean Todt, ο οποίος συνεχίζει να επισκέπτεται τον πιλότο της Φόρμουλα 1 στο σπίτι του στην Ελβετία. «Αλλά αυτός απλά δεν είναι ο Μίκαελ που ήταν. Είναι διαφορετικός και καθοδηγείται υπέροχα από τη γυναίκα και τα παιδιά του που τον προστατεύουν. Η ζωή του είναι διαφορετική τώρα και έχω το προνόμιο να μοιράζομαι στιγμές μαζί του. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να πούμε. Δυστυχώς η μοίρα τον χτύπησε πριν από δέκα χρόνια. Δεν είναι πλέον ο Μίκαελ Σουμάχερ που ξέραμε στη Φόρμουλα 1», υπογράμμισε ο Jean Todt.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πιλότους της Φόρμουλα 1 όλων των εποχών. Έχει κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο το 1994, το 1995, το 2000, το 2001, το 2002, το 2003 και το 2004. Στη διάρκεια της εμβληματικής καριέρας του είχε επίσης 71 ταχύτερους γύρους και 155 βάθρα στο όνομά του. Η οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ παραμένει πολύ προστατευτική για την ιδιωτική του ζωή και είναι κατανοητό ότι πολλοί από τους στενούς φίλους του δεν είναι βέβαιοι για την κατάσταση της υγείας του.

Ήταν στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Schumacher» του 2021 που η σύζυγός του Κορίνα παρείχε μια σπάνια ενημέρωση για την υγεία του. Αποκάλυψε ότι συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπείες αποκατάστασης για τα τραύματα που του άλλαξαν τη ζωή και πως τώρα είναι διαφορετικός αλλά εδώ. Οι θαυμαστές του θα έχουν μια σπάνια ματιά στη ζωή του θρύλου της Φόρμουλα 1 με ένα νέο ντοκιμαντέρ πέντε μερών από το γερμανικό δίκτυο ARD, που θα προβληθεί στις 28 Δεκεμβρίου για τα 10 χρόνια από το τρομακτικό ατύχημά του.

Δέκα χρόνια από το τρομερό ατύχημα του Σουμάχερ – Τα 3 κρίσιμα λεπτά

Συγκλονιστικά είναι τα γεγονότα που αποκαλύπτονται για τις κρίσιμες στιγμές μετά τον τραυματισμό του. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Jens Gideon επισκέφτηκε, σύμφωνα με το Grandpx.news, ξανά το σημείο στις γαλλικές Άλπεις για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD και μίλησε με τον τοπικό εκπαιδευτή σκι Andre ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έφτασε στο σημείο του ατυχήματος του Μίκαελ Σουμάχερ το 2013. Ο Μίκαελ Σουμάχερ είχε αρχικά τις αισθήσεις του αφού χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο. Αυτό το στοιχείο μπορεί να οδήγησε τους πρώτους διασώστες να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα του τραυματισμού του.

Ο Andre θυμάται έντονα την κατάσταση στην οποία βρήκε τον Μίκαελ Σουμάχερ. «Το κράνος είχε διαλυθεί. Η κάμερα ήταν ακόμα πάνω στο κράνος». Αυτή η λεπτομέρεια δίνει μια σκληρή εικόνα της σοβαρότητας του ατυχήματος για τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα 1. Τα πλάνα της κάμερας του κράνους, τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ δημόσια, θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις μοιραίες στιγμές. Ο Jens Gideon και ο Andre αναφέρουν ότι ο Μίκαελ Σουμάχερ, 54 ετών σήμερα, είχε αρχικά τις αισθήσεις του αφού χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο. Αυτό το στοιχείο μπορεί να οδήγησε τους πρώτους διασώστες να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα του τραυματισμού του.

Η κρίσιμη απόφαση

Ήταν στη διάρκεια της αερομεταφοράς του στο νοσοκομείο στην πόλη Moutiers που η κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ επιδεινώθηκε σημαντικά. Έχασε τις αισθήσεις του και χρειάστηκε διασωλήνωση. Μια κρίσιμη απόφαση λήφθηκε κατά την προσγείωση στο Moutiers. Αποφασίστηκε σχεδόν αμέσως η μεταφορά του θρυλικού πιλότου της Φόρμουλα 1 στο πιο εξειδικευμένο νοσοκομείο της Grenoble.

Ο Jens Gideon επισημαίνει μια συγκλονιστική λεπτομέρεια. «Ο Μίκαελ θα μπορούσε να ήταν στην Grenoble τρία λεπτά νωρίτερα», υποστηρίζει χαρακτηριστικά. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτά τα τρία κρίσιμα λεπτά μπορεί να ήταν κρίσιμα για την αρχική θεραπεία και ίσως για το συνολικό αποτέλεσμα της υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ.

Μίκαελ Σουμάχερ: Τελευταία ελπίδα το «πείραμα» με τη Mercedes

Η γερμανική έκδοση της BILD αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της φροντίδας και της αποκατάστασής του, ο Μίκαελ Σουμάχερ επιβιβάζεται σε ένα αυτοκίνητο Mercedes AMG και τον «κάνουν βόλτες». Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να διεγείρουν τον εγκέφαλό του με οικείους ήχους, αφού ο Σουμάχερ πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες σε αγώνες αυτοκινήτων είτε στη Formula 1 είτε σε άλλες κατηγορίες πριν από το ντεμπούτο του το 1991 στο Βελγικό Grand Prix.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι έως και 15 γιατροί, μασέρ και βοηθοί είναι μέλη της ομάδας φροντίδας του, προκειμένου να του προσφέρουν την καλύτερη φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο. Η σύζυγός του έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να επισκεφτεί τον θρύλο της Formula 1. Η μικρή λίστα περιλαμβάνει τους στενούς φίλους Jean Todt -πρώην πρόεδρο της ομάδας του Σουμάχερ στη Ferrari- και τον Luca Badoer – πρώην δοκιμαστή για τη Scuderia στα χρόνια της δόξας του Γερμανού.

Όλες οι ειδήσεις

Τα 10 καλύτερα αυτοκίνητα που οδηγήσαμε το 2023!

Δοκιμάζουμε την ακραία BMW XM με τους 653 ίππους

Διόδια: Αυτές είναι οι νέες τιμές – Πόσο θα πληρώνουμε με το νέο έτος [παραδείγματα]

Related Articles

Οι πιο επιτυχημένοι κινητήρες στην ιστορία της F1 (video)

cars

Ο Σάρτζεντ παραμένει στη Williams και το 2024

cars

Οι ατελείωτες σβούρες του Bottas στο GP Τουρκίας (video)

cars

Η ταβέρνα των πιλότων της Formula 1

cars

Michelle Yeoh: Παντρεύτηκε τον Jean Todt της Formula 1 έπειτα από 19 χρόνια αρραβώνα

cars

F1: Οι ημερομηνίες για τις πρεμιέρες των νέων μονοθέσιων

cars

Formula 1 στην Αυστρία: Ανώμαλη προσγείωση σε πτήση επίδειξης πριν την έναρξη

cars

Kiwi driver Liam Lawson on verge of fulltime F1 seat

cars

Formula 1: Μεγάλο σκάνδαλο – Ο πρόεδρος της FIA ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα!

cars