CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1: Μεγάλο σκάνδαλο – Ο πρόεδρος της FIA ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα!

Σοκ στην Formula 1, καθώς ο πρόεδρος της FIA ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα!

Στον αγώνα της Σαουδικής Αραβίας πέρσι, ο Φερνάντο Αλόνσο είχε περάσει τρίτος την γραμμή τερματισμού. Ωστόσο λίγες στιγμές μετά την καρό σημαία η 3η θέση του Ισπανού τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τους κριτές.

Τι ακριβώς συνέβη τότε; Ο Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin είχε δεχθεί ποινή 5 δευτερολέπτων για λάθος τοποθέτηση του μονοθεσίου του στην εκκίνηση του γκραν πρι της Σαουδικής Αραβίας. Δεν εξέτισε σωστά όμως την ποινή κατά τη διάρκεια ενός pit stop. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια νέα ποινή 10 δευτερολέπτων, η οποία του στέρησε στο φινάλε του αγώνα την τρίτη θέση.

Ωστόσο, η Aston Martin έκανε άμεσα ένσταση και αγωνοδίκες δικαίωσαν την ομάδα, δίνοντας εκ νέου την τρίτη θέση στον Αλόνσο. Στη σχετική απόφασή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Έχοντας εξετάσει νέα αποδεικτικά στοιχεία, καταλήξαμε στο ότι δεν υπήρχε σαφής συμφωνία, όπως προτάθηκε στους αγωνοδίκες νωρίτερα, πως είχε συμφωνηθεί ότι το να ακουμπήσει ένας γρύλος ένα μονοθέσιο, θα ισοδυναμεί με εργασία σε αυτό. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρήσαμε ότι η αρχική μας απόφαση να επιβάλουμε ποινή στο Μονοθέσιο #14 έπρεπε να ανατραπεί και αυτό πράξαμε».

Ο οδηγός της Aston Martin είχε λάβει στη διάρκεια του αγώνα ποινή 5 δευτερολέπτων λόγω του ότι είχε τοποθετήσει λάθος το μονοθέσιο του στο grid πριν την εκκίνηση. Ο Αλόνσο εξέτισε την ποινή αυτή κατά τη διάρκεια του pit-stop του, με τους μηχανικούς να περιμένουν 5 δευτερόλεπτα -όπως προβλέπουν οι κανονισμοί- πριν προχωρήσουν στην αλλαγή ελαστικών.

Ωστόσο η Mercedes κατέθεσε ένσταση στους κριτές καθώς ο μηχανικός της Aston Martin που είχε τον γρύλο για το πίσω μέρος του μονοθέσιου, ακουμπούσε με εκείνον την Aston Martin. Αρχικά οι αγωνοδίκες θεώρησαν ότι αυτό παραβίαζε τους κανονισμούς οι οποίοι προβλέπουν ότι «κατά το χρονικό διάστημα εξέτισης ποινής στα pits απαγορεύεται οποιουδήποτε είδους εργασία επάνω στο αυτοκίνητο».

Έτσι οι αγωνοδίκες, της Formula 1,  είχαν δώσει νέα ποινή 10 δευτερολέπτων στον Αλόνσο, πράγμα που είχε ρίξει τον Ισπανό από την 3η στην 4η θέση. Όμως η Aston Martin ζήτησε επανεξέταση του περιστατικού. Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, Άντι Στίβενσον, παρουσίασε στοιχεία από προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, στις οποίες υπήρξε έστω και ελάχιστη επαφή γρύλων με μονοθέσια.

Ο Στίβενσον, επίσης, είχε ισχυριστεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της FIA για αγωνιστικά θέματα, δεν υπήρξε ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα, παρά το ότι εκείνο είχε συζητηθεί. Έτσι, οι αγωνοδίκες -θεωρώντας όλα τα παραπάνω ως νέα στοιχεία- πήραν πίσω την ποινή των 10 δευτερολέπτων στον Αλόνσο και ο Ισπανός πήρε πίσω την 3η του θέση.

ότε είχε ασκηθεί έντονη κριτική στην FIA για το όλο μπέρδεμα. Ωστόσο έπειτα από την καταγγελία εναντίον του Σουλαγιέμ το πράγμα αλλάζει. Σύμφωνα με αυτήν ο πρόεδρος της FIA είχε επικοινωνήσει με τον σύμμαχό του και αντιπρόεδρο της FIA για τις περιοχές Μέσης Ανατολή και Βόρειας Αφρικής, Αμπντουλάχ μπιν Χαμάς μπιν Ίσα αλ Καλίφα ώστε να πείσει τους αγωνοδίκες να επιστρέψουν την 3η θέση στον Αλόνσο.

Το θέμα διερευνάται από την επιτροπή δεοντολογίας της FIA.

  • Formula 1

Related Articles

Red Bull makes it two wins in a row in the new Formula 1 season

cars

Ένα ηλεκτρικό supercar αφιερωμένο στον Τζένσον Μπάτον

cars

Ο πραγματικός λόγος απόρριψης της Andretti Cadillac από την F1

cars

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Νίκη για τον ασταμάτητο Φερστάπεν

cars

Dinner Recipe | Vegan Buddha Bowl

cars

Formula 1: “Περίπατος” Φερστάπεν στην Κίνα

cars

F1 2024: Πότε παρουσιάζουν Williams και Sauber τα νέα τους μονοθέσια

cars

Alpine reveal they are talking with Mick Schumacher over a potential endurance racing programme

cars

Επίσημο: Αυτό είναι το καλεντάρι της F1 για το 2022

cars