CARSNEWS
MOTONEWS

Μπορώ να αποζημιωθώ αν πάθω ζημιά από λακκούβα στο δρόμο;

Μπορώ να αποζημιωθώ αν πάθω ζημιά από λακκούβα στο δρόμο;
  • Διαβάστηκε από 1.737 αναγνώστες
  • Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/5/2023

Πέσατε σε μια λακκούβα και η μοτοσυκλέτα σας έπαθε μεγάλες ζημιές; Ποιος ευθύνεται για τις καταστροφές στην περιουσία σας; Μπορείτε να πάρετε αποζημίωση ή «τρέχα γύρευε»; Τι συμβαίνει εάν κάποιος τραυματιστεί; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο παρακάτω άρθρο.

Ένα από τα βασικά κομμάτια στις δοκιμές μας είναι η συμπεριφορά των αναρτήσεων, μιας και ειδικά η ελληνική άσφαλτο δεν είναι και η πιο καλοδιατηρημένη. Οι δρόμοι της χώρας μας είναι γεμάτοι από λακκούβες και μπαλώματα, αναγκάζοντας τους αναβάτες να μπαίνουν καθημερινά σε mode «ράλυ Ντακάρ» για να τις αποφύγουν και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν ξαπλωμένοι στην άσφαλτο.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Μπορείς να αποζημιωθείς από τον κατάλληλο φορέα

Τα καλά νέα είναι ότι εάν τα οχήματά μας ή οι ίδιοι γίνουμε «θύματα» των λακκουβών μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημίωση από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του οδοστρώματος. Το ποιος ευθύνεται βέβαια είναι μεγάλη ιστορία, καθώς πολλές φορές η ευθύνη μετατίθεται από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το δημόσιο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των εθνικών οδών, οι επαρχιακές οδοί ανήκουν στην εκάστοτε Νομαρχία, ενώ οι δήμοι και οι κοινότητες είναι αρμόδιοι  για τις δημοτικές και κοινοτικές οδούς. Σύμφωνα λοιπόν με το οδικό τμήμα που σημειώθηκε το ατύχημα πρέπει να «κυνηγηθεί» και ο ανάλογος υπεύθυνος.

Αν η κακοτεχνία οφείλεται σε ιδιώτη εργολάβο είσαι τυχερός

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νόμους οι δήμοι και το κράτος είναι νομικά υπεύθυνοι για την ορθή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επίβλεψη των δρόμων ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους από τους πολίτες. Σε αυτό έχει να προστεθεί το άρθρο 105 του Αστικού Κώδικα που  μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, …».

Εάν η ζημία προκληθεί από κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ο ανάδοχος ή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο ευθύνεται μαζί με το Δημόσιο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα λάβετε αποζημίωση πιο γρήγορα, επειδή ο εργοβάλος-εταιρεία συνήθως έχει ασφάλεια αστικής ευθύνης και η δίκη πραγματοποιείται σε τακτικό αστικό δικαστήριο.

Τι να κάνετε για να μπορέσετε να πάρετε τα χρήματα σας

Για να είστε καλυμμένοι και να μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση, κάντε τα εξής:

1. Καλέστε την τροχαία να καταγράψει επίσημα το περιστατικό.

2. Φωτογραφίστε την κακοτεχνία του οδοστρώματος και τη ζημιά που έχετε υποστεί με κάθε δυνατό τρόπο. Καλό είναι μέσα στις φωτογραφίες που τραβάτε να έχετε μερικές όπου στο πλάνο θα υπάρχει μια εφημερίδα της ίδιας ημέρας, ώστε να έχετε στοιχεία για την ημερομηνία του ατυχήματος.

3. Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή).

4. Καλέστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία για να στείλει κάποιον να τεκμηριώσει τη ζημιά στο όχημά σας και να τραβήξει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε και εάν έχετε καταβάλει ασφάλιστρα για νομική κάλυψη, η εταιρεία σας μπορεί να συμφωνήσει να αναλάβει τη νομική διαδικασία και να σας υποστηρίξει.

5. Σε περίπτωση τραυματισμού ειδοποιήστε το ΕΚΑΒ για καταγραφή του συμβάντος. Πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να λάβετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.

6. Στείλτε εξώδικη επιστολή στην αρμόδια αρχή μέσω δικηγόρου εντός 24 ωρών, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεστε όλων των νόμιμων δικαιωμάτων.

7. Εάν η αρμόδια αρχή δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα, υποβάλετε μήνυση για ζητήστε αποζημίωση 8. Εάν υπήρχαν μάρτυρες τη στιγμή του ατυχήματος, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που οι αρχές δεν αποδεχτούν τον ισχυρισμό σας.

Αποζημίωση και για ψυχική οδύνη

Σίγουρα θα αποζημιωθείτε για τυχόν θετικές ή αποθετικές ζημιές (νοσοκομειακή περίθαλψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υλικές ζημιές κ.λπ.), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρηματικής αποζημίωσης για ηθική βλάβη ή ταλαιπωρία. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να δείτε την αποζημίωση στον τραπεζικό σας λογαριασμό, θα πρέπει να περάσετε από μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία και καλύτερα να εμπιστευτείτε έναν καλό δικηγόρο.

Πάθατε ζημία ή χτυπήσατε λόγω λακκούβας; Μπορείτε να αποζημιωθείτε!

Βρείτε ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και ξεκινήστε διαδικασίες

Τα 8 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποζημιωθείτε σίγουρα.

Εξοπλιστείτε με υπομονή γιατί κρατάει πολύ!

Σας έχει τύχει να πάθετε ζημία από λακκούβα; Αν ναι, τι κάνατε στη συνέχεια;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Related Articles

Dunlop: 40 ευρώ επιστροφή χρημάτων με αγορά ελαστικών

cars

Νεκρός 55χρονος σε ατύχημα με ιστορική, τρίκυκλη μοτοσυκλέτα

cars

“SYM SIBERIA”: Ως την άκρη του κόσμου και πίσω με μοτοσυκλέτα

cars

Νέος τιμοκατάλογος SWM 2024

cars

Στα κόκκινα η κίνηση στη λεωφόρο Κηφισού, λόγω τροχαίου στα ΚΤΕΛ

cars

Η Ducati των 55.000 ευρώ αντλεί την έμπνευσή της από τη Bentley Batur

cars

Δύο τραυματίες από τροχαίο στη Ν. Ερυθραία – Σύγκρουση δύο οχημάτων με μοτοσυκλέτα στην Τατοΐου

cars

Τι θα δείτε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023

cars

CFMOTO 450MT 2024 – Πρώτη επαφή από κοντά

cars