CARSNEWS
MOTONEWS

CFMOTO 450MT 2024 – Πρώτη επαφή από κοντά

Το CFMOTO 450MT συστήνεται σε όλη την Ελλάδα και η αρχή έγινε για την Αθήνα, όπου και είδαμε από κοντά, φωτογραφίσαμε και ακούσαμε το νέο μεσαίο Adventure της CFMOTO, εν αναμονή του εμπορικού του λανσαρίσματος.

Το CFMOTO 450MT είναι μία από τις μοτοσυκλέτες που απασχολούν τον κόσμο της μοτοσυκλέτας όσο ελάχιστα άλλα μοντέλα, καθώς ήδη πριν από την παρουσίαση της, είχε μετατρέψει ακόμα και το… κοινό, σε ντετέκτιβ που έψαχναν στοιχεία και εικόνες της μοτοσυκλέτας μαζί με εμάς! Μετά από την παρουσίαση του , τα άρθρα της οποίας είχαν αναγνωσιμότητα-φαινόμενο, τώρα ήρθε η ώρα τηις πρώτης θέασης της «με σάρκα και οστά».

Η αρχή έγινε στην Αθήνα, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η CFMOTO για τους δημοσιογράφους αλλά και το κοινό, εχθές Τετάρτη21 Φεβρουαρίου. Μία -και μοναδική προς το παρόν στην Ελλάδα- CFMOTO 450MT σε γκρίζα απόχρωση έτοιμη για εξονυχιστική εξέταση στο κέντρο της αίθουσας.

Από κοντά, η εμφάνιση του 450MT είναι πιο «ήπια» και «φυσιολογική» μπορεί να πει κανείς, από τις όποιες εντυπώσεις δημιουργούσαν μέχρι τώρα οι φωτογραφίες, κάνοντας την να φανεί πιο «extreme» από ότι είναι. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι την σχεδίαση της έχει επιμεληθεί ο οίκος Kiska, φυσικά γνωστός από την συνεργασία του με την KTM.

Δεν γίνεται να μην προσέξεις, το πόσο «κανονική μοτοσυκλέτα» φαίνεται η 450MT για τα κυβικά της, όντας ίσως μεγαλύτερη από ότι θα την περίμενε κανείς. Πράγματι, συγκρίναμε τις διαστάσεις της με 3 από τις πιο επιτυχημένες μεσαίες Adventure της αγοράς (Honda CB500X, Yamaha Tenere 700, Aprilia Tuareg 660) και η 450MT είναι παραπλήσια σε όγκο, ωστόσο έχει και το χαμηλότερο ύψος σέλας από όλες τις προαναφερθείσες, στα 820 χιλιοστά -με τα σαφή οφέλη ως προς την ευχρηστία. To βάρος της ανακοινώνεται στα 175 κιλά (χωρίς υγρά), υπολογίστε σε αυτή την τιμή και 17,5 λίτρα καυσίμου (13 κιλά ακόμα) αλλά και τα απαραίτητα… ζωτικά ζουμιά βλ. λάδια και παραφλού, και ίσως βρεθούμε κοντά στα 190-195 κιλά γεμάτη, στα χαρτιά πάντα.

Η CFMOTO έχει κάνει κανόνα της την υψηλή ποιότητα κατασκευής, ειδικά από την παρουσίαση των μοντέλων της σειράς 800 και έπειτα. Το 450MT δεν κάνει την εξαίρεση, εννοείται, δίνοντας την εντύπωση μίας πολύ καλής κατασκευής και μάλιστα με επιπλέον διαπιστευτήρια: Ακτινωτοί τροχοί tubeless, αναρτήσεις της KYB, τα γνωστά φρένα της J. Juan και ρυθμισιμότητα που μπορεί να σε εκπλήξει. Η ζελατίνα ρυθμίζεται σε ύψος, θα υπάρξει επιλογή ψηλότερης σέλας κατά 20 χιλιοστά, ενώ οι αναρτήσεις ρυθμίζονται ως προς τα υδραυλικά, αλλά και ως προς το ύψος (!) και δεν εννοούμε «μπακάλικα», βλ. κατέβασα το πιρούνι και τέλος. Το μοχλικό της πίσω ανάρτησης, προσφέρει διαφορετικές θέσεις λειτουργίας, για την προσαρμογή της μοτοσυκλέτας στα μέτρα του πιο απαιτητικού αναβάτη.

Φυσικά, για την πιθανότατα μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών της 450MT, αυτό που απασχολεί είναι η δυνατότητα χρήσης εντός και εκτός δρόμου, σε ποικιλία συνθηκών και διαδρομών, χωρίς να θυσιάζεις κάτι από την μία πλευρά, για να τονίσεις την άλλη. Σαφώς, όταν δοκιμάσουμε την μοτοσυκλέτα, θα είμαστε σε θέση να πούμε ακριβέστατα, αλλά πιστεύουμε ότι η 450MT είναι κατάλληλα προετοιμασμένη.

Όπως ενημερωθήκαμε, θα υπάρξουν και αξεσουάρ ανάλογα με τις ορέξεις του αναβάτη, όπως π.χ. ψηλό εμπρός φτερό, διαφορετική ποδιά και διαφορετική ζελατίνα, για χρήση εκτός δρόμου (όπως και την ψηλότερη σέλα που προαναφέραμε), αλλά και βαλίτσες για τους εντός δρόμου ταιδιώτες -οι οποίες προέρχονται από την σειρά βαλιτσών του 800MT.

Στα ηλεκτρονικά, συναντάς την επόμενη ευχάριστη έκπληξη της μοτοσυκλέτας, καθώς μπορείς να απενεργοποιήσεις και το ABS, και το Traction Control, αλλά και το Quickshifter, ενώ υπάρχει επιλογή «Off-Road» στις ρυθμίσεις. Αυτές γίνονται φυσικά από οθόνη TFT, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο πλέον σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone.

O δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, που γνωρίσαμε από τα 450SR και 450NK, έρχεται με ελαφρώς μειωμένη ισχύ για την περίπτωση του 450MT, στους 43,4 ονομαστικούς ίππους αντί για 46, όμως η ροπή είναι αυξημένη, στα 4,5 kgm αντί για τα 4 – μαρτυρώντας αλλαγές στον τρόπο απόδοσης που περιμένουμε να τις δούμε και στο δυναμόμετρο. Σαφής είναι η επιδίωξη μίας πιο ελαστικής λειτουργίας, σε συνθήκες χώματος και πόλης.

Και εννοείται, ότι η μοτοσυκλέτα έχει κάνει τόσο ντόρο, διότι σου δίνει τα παραπάνω σε τιμή μόλις 5.990 ευρώ. Ουσιαστικά, το 450MT προσπαθεί να σταθεί «μόνο του» στην αγορά, αφού απευθείας αντίπαλο έχει μόνο το Royal Enfield Himalayan 450 (το οποίο είναι ωστόσο μονοκύλινδρο), σε κυβισμό αλλά και σε «δυαδικότητα» ρόλων. Σύμφωνα με όσα μάθαμε από κοντά, η μοτοσυκλέτα θα φτάσει στις εκθέσεις περίπου τον Απρίλιο, όταν και θα ξεκινήσουν και τα Test Rides για το κοινό.

Related Articles

Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι μας κλέβουν κατά το γέμισμα της βενζίνης! Δεν έχεις άδικο, σε κλέβουν…

cars

MotoGP – Για πρώτη φορά 5 Ducati στις 5 πρώτες θέσεις

cars

Αυτό είναι το σκούτερ της UM στα 125 κ.εκ. που έχει 2 χρόνια εγγύηση και το παίρνεις με 2 χιλιάρικα

cars

Νέο Zontes D350 ABS/TCS με 37 ίππους και τιμή 4.795 €

cars

H ηλεκτρική μηχανή με την αυθεντική αγριάδα του παρελθόντος

cars

Μια από τις πιο παράξενες μετατροπές που είδαμε ποτέ σε μοτοσυκλέτα

cars

Πώς κάνεις μια υπέροχη Yamaha ακόμα καλύτερη

cars

Voge 900DSX – Έτοιμη η νέα μεγάλη Adventure μοτοσυκλέτα της εταιρείας

cars

Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν μοτοσυκλέτα και εκβίαζαν τον ιδιοκτήτη για να την επιστρέψουν

cars