CARSNEWS
AUTONEWS

Νέο Renault Arkana με υβριδικούς κινητήρες – Συνδυάζει την εμφάνιση με την ευρυχωρία

Το Renault Arkana αποτελεί ένα δείγμα της επιτυχίας του στρατηγικού πλάνου Renaulution, καθώς έχει μέχρι στιγμής πουλήσει στην Ευρώπη 163.000 μονάδες. Το Arkana με αμάξωμα coupe SUV συνδυάζει την εμφάνιση με την ευρυχωρία, ενώ το κινητήριο σύνολο με τις περισσότερες πωλήσεις είναι το full hybrid E-tech των 145 ίππων.

Το νέο Arkana συνδυάζει όμορφη σχεδίαση με άψογη οδική συμπεριφορά και στιβαρή κατασκευή, μαζί με τη νέα ταυτότητα της Renault, το σήμα της οποίας είναι ενσωματωμένο στη μάσκα, στο κέντρο της μαύρης γυαλιστερής λωρίδας που ενώνει αισθητικά τα φωτιστικά σώματα. Ο σχεδιασμός του σήματος βρίσκεται στη βάση του νέου μοτίβου στη μάσκα – μια σειρά διαμαντιών που «λάμπει» γύρω από το σήμα στο κέντρο της. Ένα τρισδιάστατο εφέ στις άκρες των διαμαντιών τα κάνει να μοιάζουν σα χαραγμένα και τους προσθέτει βάθος. Ανάλογα την έκδοση, ο χρωματισμός της επιφάνειας αυτής είναι είτε σε απόχρωση μαύρου, ή σατινέ χρωμίου ή σκούρου χρωμίου, ώστε να τονίζεται η ποιοτική αναβάθμιση του μοντέλου.

Το αεροδυναμικό spoiler είναι, πλέον, ενσωματωμένο στον προφυλακτήρα των εκδόσεων Techno και esprit Alpine, ενώ είναι βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος στην έκδοση Techno, και σε γκρι σατινέ στην έκδοση esprit Alpine.

Το σήμα στο κέντρο του πορτμπαγκάζ είναι βαμμένο σε χρώμα σκούρου χρωμίου, όπως και το μπροστινό, το ίδιο και το λογότυπο και οι απολήξεις των εξατμίσεων. Τα πίσω φωτιστικά σώματα διαθέτουν σκουρόχρωμο κάλυμμα που μοιάζει με κρύσταλλο, χαρίζοντας στο αυτοκίνητο ακόμα πιο μοντέρνα αισθητική. Το χρώμιο στα περιφερειακά διακοσμητικά (γρίλια, πλαίσια παραθύρων κ.λπ.) έχει αντικατασταθεί από μαύρο, ή σατινέ μαύρο ή γυαλιστερό μαύρο, ανάλογα την έκδοση.

Νέα έκδοση Esprit Alpine

Το νέο Arkana προσφέρεται στη σπορ έκδοση esprit Alpine, που βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας του μοντέλου.

Ένα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της είναι η λεπίδα/πτέρυγα στον μπροστινό προφυλακτήρα σε γκρι σατινέ απόχρωση. Ένα άλλο είναι το σήμα σε απόχρωση shadegrey στα εμπρός φτερά.

Το μοντέλο διατίθεται επίσης με νέες ζάντες 19 ιντσών που τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του, ενώ μία νέα αεροτομή στην κορυφή του πορτμπαγκάζ αποτελεί συνέχεια της οροφής και τονίζει το αεροδυναμικό σχήμα της πίσω πόρτας.

Στο εσωτερικό, τα καθίσματα είναι ένα μείγμα από EcoTep (10% υλικά βιολογικής προέλευσης) και συνθετικό σουέντ. Τα καθίσματα διαθέτουν πλέον μπλε οριζόντιες ραφές και το λογότυπο Alpine στην πλάτη, όπως και οι ζώνες ασφαλείας με τις δύο μπλε ρίγες.

Τα πάνελ των θυρών και το τιμόνι έχουν κόκκινες, λευκές και μπλε ραφές, ενώ η επένδυση στην περιοχή του ταμπλό μπροστά από τη θέση του συνοδηγού είναι διακοσμημένη σε μοτίβο σχιστόλιθου.

Παράλληλα, με όλους τους κινητήρες το cockpit του νέου Arkana esprit Alpine διαθέτει μοχλό ταχυτήτων e-shifter (shift by wire).

Κινητήρας E-Tech Full Hybrid 145 ίππων

Το κινητήριο σύνολο E-Tech Full Hybrid συνδυάζει τη λειτουργία δύο ηλεκτροκινητήρων (ένας κύριος κινητήρας 36kW και μια γεννήτρια/μίζα υψηλής τάσεως 18kW), με έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων 69 kW (94 ίππων), ένα «έξυπνο» κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών, χωρίς συμπλέκτη, και μία μπαταρία 1,2 kWh.

Το κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει 4 σχέσεις για τον βενζινοκινητήρα και 2 σχέσεις για τον κύριο ηλεκτροκινητήρα. Με άλλα λόγια, με το full hybrid σύστημα κίνησης E-Tech, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του έως και 14 πιθανούς συνδυασμούς μεταξύ κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα, για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης.

Το αυτοκίνητο ξεκινά πάντα σε ηλεκτρική λειτουργία, ενώ μπορεί να κινηθεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα για έως και στο 80% του χρόνου στην πόλη, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση έως και 40% σε σύγκριση με έναν κλασσικό βενζινοκινητήρα. Οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνούν τα 105 γρ/χλμ.

Το fullhybrid σύστημα E-Tech 145 ίππων του νέου Arkana περιλαμβάνει τη λειτουργία e-save. Η συγκεκριμένη επιλογή διατηρεί τη φόρτιση της μπαταρίας στο 40% τουλάχιστον, ώστε να υπάρχει αυτή η επιπλέον εφεδρική ενέργεια στην οδήγηση με ηλεκτροκίνηση, για πρόσθετη δύναμη.

Το νέο Arkana βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B. Οι πίσω τροχοί του έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής ώστε να το κρατούν σταθερό στις στροφές με υψηλές ταχύτητες, ενώ οι πλευρικές κλίσεις είναι περιορισμένες.

Το ακριβές και άμεσο σύστημα διεύθυνσης ενισχύει την απόδοση του πλαισίου, ενώ η μικρή διάμετρος στροφής (11,2 μέτρα), προσθέτει στην μεγάλη ευελιξία του μοντέλου.

Το νέο Arkana είναι άμεσα διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με νέες μειωμένες τιμές κατά 4.000€ σε όλες τις εκδόσεις του και τιμή από 26.680€.Το νέο μοντέλο διατίθεται τόσο με τον full hybrid κινητήρα E-Tech των 145 ίππων, όσο και με τον mild hybrid κινητήρα turbo βενζίνης 1.3 με απόδοση 140 και 160 ίππων, που συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο EDC διπλού συμπλέκτη. Αυτός ο κινητήρας στη διαμόρφωση των 160 ίππων εξοπλίζει και την κορυφαία έκδοση esprit Alpine (τιμή 31.990 ευρώ).

Το νέο μοντέλο διαθέτει 5ετή εργοστασιακή εγγύηση και 3 έτη δωρεάν οδική βοήθεια.

Related Articles

Η Toyota πιστεύει ακόμα στο Aygo!

cars

Νέο Mini Countryman: Μεγαλύτερο, με πλήρη γκάμα θερμικών και ηλεκτρικών κινητήρων

cars

Mazda MX-30. Η Mazda μπαίνει δυνατά στην αγορά των ηλεκτρικών!

cars

Και υβριδικό και τετρακίνητο το νέο, μικρό SUV της Toyota!

cars

Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας.

cars

Νέα Subaru Forester και XV 2.0i e-Boxer. Εκσυγχρονισμός ναι, αλλοτρίωση όχι

cars

Citroen C3 facelift. Περισσότερη άνεση, τεχνολογία και… προσωπικότητα!

cars

Dunlop Mutant. Νέα πρόταση στα ελαστικά για μοτοσικλέτες

cars

Σε εξέλιξη οι προκριματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου

Bury