CARSNEWS
NEW MODELS

Ολυμπιακοί Αγώνες & Motorsport – Ένα σίριαλ που πλησιάζει στο happy end

Η εμπλοκή της Liberty Media στην Formula 1 ενίσχυσε το ενδιαφέρον των φίλων του motorsport στις ΗΠΑ για την F1, η οποία (εξακολουθεί να) υπολείπεται σε δημοφιλία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε σχέση με το NASCAR και τους αγώνες Indy.

Ωστόσο, φέτος προστέθηκε το GP του Μαϊάμι στο καλεντάρι του πρωταθλήματος, που φιλοξενεί από το 2012 και αγώνα στο Austin του Τέξας, ενώ το 2023 θα προστεθεί και το Grand Prix του Las Vegas. Τι θα λέγατε και για έναν 4ο αγώνα, στο Los Angeles; Και μάλιστα όχι άμεσα, αλλά το 2028;

Μοιάζει υπερβολικό, ίσως πολύ μακρινό και σίγουρα απίστευτο, ιδίως αν προσθέσουμε και την παράμετρο, ότι ένα Grand Prix στο LA θα μπορούσε να διεξαχθεί όχι στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της F1, αλλά ως… «Ολυμπιακό Grand Prix»! Πώς; Ως μέρος των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2028, που θα διεξαχθούν στην Πόλη των Αγγέλων.

Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ασφαλώς μοιάζει αδύνατο να πραγματοποιηθεί για πολλούς λόγους, οικονομικούς, ημερολογιακούς και «κανονιστικούς». Άλλωστε, ο Ολυμπιακός Χάρτης, το σύνολο κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και για τη διοίκηση του Ολυμπιακού κινήματος, είναι ξεκάθαρος και απαγορεύει τη συμμετοχή οποιουδήποτε sport στο πρόγραμμα των Αγώνων, όταν η απόδοση των αθλητών σε αυτό εξαρτάται ουσιαστικά από τη μηχανική πρόωση.

Ωστόσο, το motorsport συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 1900 στο Παρίσι. Μάλιστα, απονεμήθηκαν και μετάλλια, έστω και αν τυπικά, δεν προσμετρήθηκε ως επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε, πρωταγωνιστές δεν ήταν οι οδηγοί, αλλά οι κατασκευαστές και αυτοί πήραν τη δόξα. Μάλιστα, τα ονόματα των οδηγών ουδέποτε απέκτησαν δημοσιότητα.

Οι πλειοψηφία των κατασκευαστών προέρχονταν από την Γαλλία, και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τις Renault, Peugeot, Delahaye, Serpollet, Panhard-Levassor και Huru. Οι αγώνες χωρίστηκαν σε 14 κατηγορίες και ως επί το πλείστον αφορούσαν τεστ αντοχής και αξιοπιστίας.

Έκτοτε, οι δρόμοι του motorsport και των Ολυμπιακών Αγώνων χώρισαν οριστικά. Όμως, το 2012 τα πράγματα άλλαξαν. Η FIA αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ως μέλος της Ένωσης Αναγνωρισμένων Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών της ΔΟΕ (ARISF), αποτελεί μέρος του Ολυμπιακού Χάρτη και έτσι αγκαλιάζει το Ολυμπιακό πνεύμα.

Το πρώτο σημαντικό βήμα αυτής της αναγνώρισης ήρθε έξι χρόνια αργότερα. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2018 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ένας αγώνας e-karting προστέθηκε στο πρόγραμμα ως εκδήλωση επίδειξης. Ωστόσο, δεν απονεμήθηκαν μετάλλια. Ο αγώνας e-karting στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων ήταν μέρος των προσπαθειών του Felipe Massa, που ηγείται του τμήματος kart της FIA, να συμπεριληφθεί το καρτ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Το 2021 ήρθε η επόμενη συνεργασία ανάμεσα σε ΔΟΕ και FIA, στο πλαίσιο των Olympic Virtual Series που ξεκίνησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να ενθαρρύνει τα esports και να προσελκύσει καινούριο αλλά και νεότερο κοινό. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ήταν ένα από τα πέντε event της σειράς, με το Πρωτάθλημα Gran Turismo της FIA. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν 1,4 εκατ. συμμετοχές από περισσότερους από 45.000 διαφορετικούς παίκτες.

Το event περιελάμβανε ένα στάδιο προκριματικών με τη μορφή 10ήμερων «δοκιμαστικών». Οι κορυφαίοι 16 παίκτες από καθορισμένες περιοχές έφτασαν στη συνέχεια στους Παγκόσμιους Τελικούς, οι οποίοι περιλάμβαναν τρεις αγώνες. Ο αγωνιζόμενος που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους αθροιστικά στους τρεις αγώνες ανακηρύχθηκε νικητής. Ο Valerio Gallo από την Ιταλία κέρδισε τη διοργάνωση.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, πώς μπορεί να εμπλακεί ο μηχανοκίνητος αθλητισμός (ξανά) με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Το πιο πιθανό είναι μέσω του karting, ιδίως στην ηλεκτρονική του μορφή. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2022, η ΔΟΕ ανακοίνωσε τη λίστα των 28 αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του Los Angeles, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 14 ως τις 30 Ιουλίου του 2028.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση, η Οργανωτική Επιτροπή του Los Angeles έχει την ευχέρεια – όχι την υποχρέωση – να προτείνει επιπλέον αθλήματα για τους Αγώνες.

Στις 19 Μαϊου του 2022, η ΔΟΕ ενέκρινε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν τα αθλήματα που θα προστεθούν και εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην υποστήριξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, στην ισότητα των φύλων, την τήρηση της ακεραιότητας, τη συμμετοχή νέων αλλά και κορυφαίων αθλητών και, ασφαλώς, τη μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο στόχος ήταν, τους επόμενους μήνες, να υπάρξει συνεργασία με διεθνείς ομοσπονδίες προκειμένου να βρεθούν τα αθλήματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στις αρχές Αυγούστου του 2022, σύμφωνα με το site Inside the Games – το οποίο έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις – οι Αμερικανοί διοργανωτές κάλεσαν 9 διεθνείς ομοσπονδίες να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα των Αγώνων. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η FIA. Η λίστα των sport περιλαμβάνει το motorsport, το καράτε (έκανε ντεμπούτο στο Τόκιο αλλά δε θα είναι στο Παρίσι), το breaking (break dance – θα κάνει ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 στο Παρίσι), το baseball/softball, το cricket, το lacrosse, το squash, το kickboxing και το flag football (5-on-5, με την υποστήριξη του NFL).

Η τελική έγκριση των επιπλέον αθλημάτων που θα προτείνει η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Los Angeles αναμένεται να γίνει στη σύνοδο της ΔΟΕ, που θα διεξαχθεί στη Βομβάη της Ινδίας τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2023 (δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι ημερομηνίες).

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Αυτό είναι το νέο διπλοκάμπινο τσέπης της Fiat

cars

Η σχεδιαστική φιλοσοφία του Pininfarina (βίντεο)

cars

Ρώσοι κατασκεύασαν ένα Lada που… περπατάει (Video)

cars

Επαναστατικό soapbox car από τη Hyundai

cars

Ρεκόρ κλήσεων για παράνομη στάθμευση στη Θεσσαλονίκη

cars

Toyota Yaris Hybrid: Με 116 PS και κατανάλωση 2,9 λίτρα

cars

Ακυρώθηκε πώληση Ferrari Purosangue σε 47χρονο, επειδή δεν είναι VIP ή top πελάτης

cars

O Bottas στη Mercedes-AMG Petronas F1 και το 2021

cars

Στις 20 «Most Admired Companies» η Mercedes-Benz Hellas

cars