CARSNEWS
F1 & RACES

Ο Μπινότο φέρεται να αναλαμβάνει την Alpine από το Σεπτέμβριο

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

H Alpine αρχίζει να βάζει στη θέση τους τα κομμάτια του νέου παζλ της ομάδας της στη Formula 1, και όπως όλα δείχνουν ο πρώην διευθυντής της Scuderia Ferrari Ματία Μπινότο θα είναι ο επόμενος ηγέτης της γαλλικής ομάδας.

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Ματία Μπινότο έχει ήδη συμφωνήσει με τη διοίκηση της Alpine να αναλάβει την πλήρη διεύθυνση της ομάδας, με αρμοδιότητες ευρύτερες από αυτές που είχε στη Scuderia, και πως ο Ιταλός θα ξεκινήσει να εργάζεται στο Ένστοουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι ο Μπινότο δεσμεύεται από το συμβόλαιό του με τη Ferrari για υποχρεωτική αργία σε όλη τη διάρκεια του 2023 (μετά την παραίτησή του από το Μαρανέλο στο τέλος του 2022), και ότι το επόμενό του βήμα στη Formula 1 δεν θα μπορούσε να γίνει πριν την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της Alpine και της Ferrari ώστε ο μηχανικός από τη Ρέτζιο Εμίλια να ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο με τη γαλλική εταιρεία τέσσερις μήνες νωρίτερα, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023. Τουλάχιστον έτσι γράφουν αξιόπιστα μέσα του γαλλικού Τύπου.

Η συγκεκριμένη φημολογία κέρδισε έδαφος από τις πρόσφατες επισκέψεις του Μπινότο στο πάντοκ της F1 τόσο στο πρόσφατο GP Βρετανίας, όσο και στις δοκιμές ελαστικών της Pirelli στο Σπα του Βελγίου την περασμένη εβδομάδα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Alpine είχε προχωρήσει στην αμείληκτη εκκαθάριση της κορυφής της διοίκησης της ομάδας της, ανακοινώνοντας την αποδέσμευση τόσο του διευθυντή της Alpine F1 Οτμάρ Ζαφνάουερ όσο και του αγωνιστικού διευθυντή Άλεν Περμέιν, καθώς και την αποχώρηση του κορυφαίου τεχνικού Πατ Φράι για τη Williams. Αυτά ακολούθησαν την αντικατάσταση του Λορέν Ροσί από τον Φιλίπ Κριέφ στη διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Alpine.

Ο Μπινότο φέρεται να αναλαμβάνει την Alpine από το Σεπτέμβριο

Ως προσωρινός διοικητής της Alpine F1 τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του αγωνιστικού τμήματος της Renault, Μπρούνο Φαμέν, όμως -όπως γράφει το γαλλικό f1i.autojournal.fr- πολύ σύντομα θα γίνει η μετάβαση στη νέα σελίδα της ομάδας, υπό την ηγεσία του Μπινότο.

Η αρμοδιότητα του Ιταλού θα είναι να αναδομήσει την Alpine F1 εν λευκώ, ώστε -σύμφωνα με τη φιλοδοξία του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Renault, Λούκα ντε Μέο- να κάνει την Alpine στη Γαλλία αντίστοιχη με ό,τι συμβολίζει η Ferrari για τους Ιταλούς.

«Οι Γάλλοι δεν έχουν ένα σύμβολο να υποστηρίζουν, όπως είναι η Ferrari για την Ιταλία. Και παρότι ο όμιλος Renault βρίσκεται στη F1 για πάνω από 40 χρόνια, η Γαλλία δεν μπορεί να παθιαστεί με αυτό το σπορ», είπε συγκεκριμένα ο Ντε Μέο.

Οι Ιταλοί θεωρούν ότι αυτά τα λόγια του Ντε Μέο διαμορφώνουν στην Alpine το τέλειο περιβάλλον για τον Μπινότο, ώστε ο Ιταλός να «πάρει την εκδίκησή του» για την αποχώρησή του από τη Ferrari. Όμως, είναι μάλλον αμφίβολο ότι σε τέτοιο επίπεδο υφίστανται εκδικητικές τάσεις.

Όμως, αν σε κάτι έχει δίκιο ο ιταλικός Τύπος, είναι ότι το έργο του Φρεντ Βασέρ για την ανοικοδόμηση της Ferrari θα είναι, πλέον, διαρκώς συγκεκριμένο με το αντίστοιχο του Μπινότο στην Alpine.

Βεβαίως, στην πτυχή αυτή πρέπει να σκεφτούμε ότι ο Μπινότο θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια προσέλκυσης κορυφαίων τεχνικών -που είναι στην πλειοψηφία τους Βρετανοί- στο Ένστοουν -εργοστάσιο των σασί της Alpine F1-, ενώ ο Βασέρ θα πρέπει να τους πείθει να μετακομίσουν στην Ιταλία.

Τέλος, αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω γαλλικά δημοσιεύματα, ο Μπινότο θα βρεθεί εμπρός σε μια μεγάλη πρόκληση από το Σεπτέμβριο: μια πρόκληση σε πολιτικό επίπεδο, που αφορά στην προσπάθεια της Renault να πετύχει την εξισορρόπηση της απόδοσης όλων των κινητήρων του σπορ μέχρι το τέλος του 2025 – καθώς φαίνεται ότι η γαλλική μονάδα υστερεί κατά 20 hp από εκείνες των Ferrari, Honda και Mercedes.

Related Articles

F1 GP Πορτογαλίας: Pole στο νήμα για τον Hamilton!

cars

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Ταχύτερος ο Verstappen στο FP1

cars

DHL reduces Formula 1 cargo carbon emissions by 83%

cars

Η Τουρκία στη θέση του Καναδά στο καλεντάρι της F1

cars

USA F1 fans treated to brand new way of watching Formula 1 for free

Bury

Τα ελαστικά έβαλαν… φωτιά στο Grand Prix Μ. Βρετανίας

cars

Formula 1: Αλλαγή ελαστικών σε 1,8 δλ. – Nέο ρεκόρ ταχύτερου pit stop (+video)

cars

Ex-F1 star who rivalled Michael Schumacher looks unrecognisable with new look

cars

Η επιστροφή του Mick Schumacher στο Φιοράνο (video)

cars