CARSNEWS
F1 & RACES

Ηλεκτρικά «διαλύουν» μονοθέσιο F1 (+video)

Τα ηλεκτρικά hypercars δεν λογαριάζουν τίποτα όταν κατεβαίνουν σε κόντρα. Δεν πάνε να έχουν δίπλα τους Bugatti, Lamborghini, Ferrari, πολιτικά ή αγωνιστικά, ακόμα και μονοθέσια F1 που έχουν πάρει πρωταθλήματα. Άπαξ και πατηθεί τέρμα το γκάζι, διαγράφονται όλα.

Το video του carwow αποτυπώνει με την πιο γλαφυρή αναπαράσταση το πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στα τελευταία 10 χρόνια, όσα δηλαδή χωρίζουν την Red Bull RB8 από τα Rimac Nevera και McMurtry Speirling. Το 2012, το αυστριακό μονοθέσιο ήταν κυρίαρχο στην κορυφή του motorsport. Πήρε 7 νίκες σε 20 αγώνες, χαρίζοντας στον Sebastian Vettel τον τρίτο από τους 4 συνολικά τίτλους του και στη Reb Bull το πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Η RB8 ανήκει στην εποχή προ εξηλεκτρισμού της F1, με τον ατμοσφαιρικό 2.4 V8 της Renault να παράγει ουρλιάζοντας 800 ίππους. Το βάρος δεν ξεπερνά τα 700 κιλά, όμως αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι πλέον ένας πρωταθλητής Formula 1, έστω 10ετίας, φτάνει να έχει κάτω από το 1/3 της δύναμης ενός σύγχρονου EV hypercar.

Το Rimac Nevera δίνει συνολικά 1.914 ίππους και 2.360 Nm στον οδηγό του, χάρις στο εργοστάσιο παραγωγής ισχύος που συνθέτουν οι 4 ηλεκτροκινητήρες του. Ζυγίζει μεν 2.300 κιλά, αλλά με τέτοιο υπεραπόθεμα δύναμης πολύ που το ενδιαφέρει κιόλας. Το McMurtry Speirling τοποθετείται ανάμεσα στο Nevera και την RB8, συνδυάζοντας 1.000 άλογα με λιγότερο από 1 τόνο. Για την ακρίβεια, από πλευράς ειδικής σχέσης βάρους-ισχύος, δεν ασχολείται καν με το Rimac. Κι αυτό παίρνει άλλη διάσταση, καθότι μιλάμε για 1,2 κιλά ανά ίππο στο κροατικό hypercar. Ο βρετανικός «πύραυλος» όμως μετράει γραμμάρια, όχι κιλά, ανά ίππο και κοντράρει ευθέως τη Formula 1. Την ξεπερνάει, αν θέλουμε να δώσουμε παραδείγματα, καθώς στην ανάβαση του Goodwood αφήνει πίσω του κάθε μονοθέσιο F1 που έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ ταχύτητας. Μαζί του και ο ανεμιστήρας πίσω, που βοηθάει στην παραγωγή downforce μέχρι 2 τόνους!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η RB8 μένει να μετράει καρότσες τόσο από το McMurthy, όσο και από το Nevera. Το Rimac μάλιστα καταφέρνει να κερδίσει τις περισσότερες αναμετρήσεις, παρότι ζυγίζει κοντά στον 1 τόνο παραπάνω από όσο το Spierling και η RB8 μαζί. Το μονοθέσιο απαντάει πάντως στις ρεπρίζ, ενώ φροντίζει να δείξει πώς είναι το ακαριαίο φρενάρισμα στα δυο ηλεκτρικά.

Related Articles

Horner: Δεν με εκπλήσσει η αποχώρηση Binotto

cars

Ράιαν Ρέινολντς και Μάικλ Μπ. Τζόρνταν μπαίνουν στη Formula 1 επενδύοντας στην Alpine

cars

Μαθητής σε σχολή της Formula 1 ο Μπραντ Πιτ για τη νέα του ταινία

cars

Χορός εκατομμυρίων για το μονοθέσιο του Schumacher -Πόσο θα «πιάσει» η κατακόκκινη Ferrari

cars

F1: Οι Τούρκοι πούλησαν 40 χιλιάδες εισιτήρια σε 6 ώρες!

cars

Η νέα πίστα της Σαουδικής Αραβίας θα γίνει το «διαμάντι» στο στέμμα της F1

cars

F1 Academy finale to be broadcast live in over 100 international territories | Formula One World Championship Limited

cars

Video: Όταν ο νεαρός Hamilton ονειρευόταν τους τίτλους του Schumi

cars

Susie Wolff on F1 ACADEMY’s mission as it enters a new era

cars