CARSNEWS
F1 & RACES

Ο Πρόεδρος της FIA δίνει νέα διάσταση στο μέλλον της Andretti

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, εξηγεί την δυσχερή κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί η Andretti Global αν οι άλλες ομάδες της «γυρίσουν» την πλάτη.

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει γνωστοποιηθεί πως η FIA έδωσε έγκριση στην Andretti ώστε να γίνει η 11η ομάδα της Formula 1. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλες αναταραχές στο παρασκήνιο, καθώς κάποιες από τις υπάρχουσες 10 ομάδες δεν θέλουν την ομάδα του Μάικλ Αντρέτι στο grid.

Πλέον το ζήτημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις και περνά στη δεύτερη και πιο κρίσιμη ίσως φάση του. Ο Αντρέτι πρέπει να πείσει τον CEO της Formula 1, Στέφανο Ντομενικάλι, και την FOM πως μπορεί να προσθέσει αξία στο σπορ με την είσοδό του στο σπορ, αρχής γενομένης από το 2025.

Τι θα συμβεί όμως αν δεν τα καταφέρει; Ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, πρόεδρος της FIA, μίλησε στο speedcafe.com για το σενάριο στο οποίο η FOM θα πει «όχι» στην Andretti: «Αυτό που έχω ακούσει από νομικής άποψης είναι πως η FOM μπορεί να πει όχι στην Andetti στον οικονομικό τομέα. Όμως η άδεια συμμετοχής στη Formula 1 ανήκει στην FIA. Αυτό σημαίνει πως η Andretti μπορεί να πάρει μέρος στο σπορ δίχως όμως να λαμβάνει χρηματικό έπαθλο. Αυτό δεν πιστεύω πως θα συμβεί. Είμαι αισιόδοξος πως η FOM δεν θα πει όχι, αλλά όλα μπορούν να συμβούν. Ευελπιστώ πως δεν θα πουν όχι, γιατί μια νέα ομάδα είναι καλή για την F1 ως επιχείρηση και για την υγεία του μηχανοκίνητου αθλητισμού».

Το σενάριο που αναφέρει ο Σουλαγέμ, πέρα από μη χρηματικές απολαβές, περιλαμβάνει και τη μηδενική προβολή της ομάδας στους τηλεοπτικούς δέκτες. Αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την Andretti.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Formula 1 προσπαθεί να ξεφορτωθεί τον Μάικλ Αντρέτι. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει, είναι να πείσει την General Motors να διακόψει τη συμφωνία συνεργασίας με την Andretti Global ώστε να μειωθεί η αξία της ομάδας που θέλει να εισέλθει στο grid.

Φωτογραφίες: Joe Skibinski/Penske Entertainment

Related Articles

Why F1’s 2026 rules have a new overtaking aid

cars

F1: Οι δέκα κορυφαίοι του 2022

cars

Formula 1: Και οι 10 ομάδες της στην F1 Academy

cars

Formula 1: O καιρός ανακατεύει την τράπουλα στο Grand Prix Ιαπωνίας

cars

F1: Οργισμένη απάντηση στον Sulayem!

cars

Formula 1: Μεγάλο σκάνδαλο – Ο πρόεδρος της FIA ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα!

cars

Πότε θα δούμε τη νέα Renault F1;

cars

F1 GP Ιταλίας: Leclerc και Ferrari πανηγύρισαν στη Μόντσα!

cars

To payroll της Formula 1

cars