Το ενδιαφέρον για τους αγώνες ταχύτητας και τη Formula 1 παραμένει διαχρονικό, έχοντας κερδίσει εκατομμύρια φίλους. Σπουδαίοι οδηγοί στους δύο και στους τέσσερις τροχούς έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ιστορία, αν και κάθε ημέρα του έτους δεν έχει πάντα να προσφέρει κάτι εξίσου σημαντικό.
Στη σημερινή αναδρομή στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα θυμηθούμε την πρώτη και μοναδική νίκη οδηγού στη Formula 1 με πληγωμένο μονοθέσιο. Επιπλέον, πριν από 39 χρόνια, ο Αλέν Προστ έριξε γύρο σε ολόκληρο το grid, ενώ ο Νίκι Λάουντα προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση. Στο MotoGP θα αναφερθούμε επίσης σε τρεις συναρπαστικούς αγώνες στο Μπρνο της Τσεχίας.
Δείτε παρακάτω τι συνέβη σαν σήμερα, 17/8, στον κόσμο της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Σαν σήμερα, το 1966, έχασε τη ζωή του ο θρυλικός οδηγός Κεν Μάιλς, έπειτα από σοβαρή έξοδο με ένα αγωνιστικό Ford J-car, διάδοχο του GT40 Mark II, στην πίστα του Ρίβερσαϊντ, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έμεινε γνωστός για τον τερματισμό του στον 24ωρο αγώνα του Λε Μαν την ίδια χρονιά, μια ιστορία που αποτυπώθηκε και στην επιτυχημένη ταινία «Ford v Ferrari».
Σαν σήμερα, το 1975, ο Βιτόριο Μπραμπίγια πανηγύρισε τη μοναδική νίκη της καριέρας του στη Formula 1, επικρατώντας στο GP Αυστρίας υπό καταρρακτώδη βροχή. Οι ακραίες συνθήκες ανάγκασαν τους διοργανωτές να διακόψουν πρόωρα τον αγώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε μόλις στους 29 γύρους, με τους οδηγούς να λαμβάνουν τους μισούς βαθμούς.
Ο Ιταλός κατάφερε να φτάσει στον τερματισμό με τραυματισμένο μονοθέσιο. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Τζέιμς Χαντ της Hesketh, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Τομ Πράις της Shadow.
Σαν σήμερα, το 1980, στο GP Αυστρίας, έκανε το ντεμπούτο του στη F1 ο τότε αναπληρωματικός οδηγός της Lotus, Νάιτζελ Μάνσελ. Ο μελλοντικός παγκόσμιος πρωταθλητής δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα, καθώς εγκατέλειψε στον 40ό γύρο από σπασμένο κινητήρα. Μάλιστα, υπέστη μερικά εγκαύματα, αφού η φόρμα του είχε βραχεί με βενζίνη από διαρροή λίγο πριν από την εκκίνηση.
Τη νίκη κατέκτησε ο Ζαν-Πιέρ Ζαμπουίγ με τη Renault RE20. Αυτή ήταν η δεύτερη και τελευταία νίκη του στη F1, αλλά και η τελευταία φορά που κατάφερε να βαθμολογηθεί. Στο βάθρο τον πλαισίωσαν οι Άλαν Τζόουνς και Κάρλος Ρόιτμαν, αμφότεροι οδηγώντας για τη Williams.
Σαν σήμερα, το 1985, ο Νίκι Λάουντα ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από τη Formula 1. Ο αείμνηστος Αυστριακός παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του σπορ, έχοντας κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, το 1975, το 1977 και το 1984, με τη Ferrari και τη McLaren. Μέχρι σήμερα, είναι ο μοναδικός οδηγός που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής και με τις δύο ομάδες.
Η πορεία του, ωστόσο, συνδέθηκε και με μία εξαιρετικά σκληρή δοκιμασία. Το 1976 υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε ένα άσχημο ατύχημα στο Νίρμπουργκρινγκ, αλλά επέστρεψε στους αγώνες μόλις έξι εβδομάδες αργότερα, προκειμένου να διεκδικήσει το πρωτάθλημα απέναντι στον Τζέιμς Χαντ.
Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, ανέλαβε υψηλές θέσεις σε ομάδες όπως η Ferrari, η Jaguar και η Mercedes. Ο Νίκι Λάουντα απεβίωσε στις 20 Μαΐου 2019, σε ηλικία 70 ετών.
Σαν σήμερα, το 1986, ο πρωταθλητής Αλέν Προστ κυριάρχησε στο παλιό Οστεράιχρινγκ, ρίχνοντας γύρο σε ολόκληρο το grid με τη McLaren-TAG MP4/2C και παίρνοντας τη νίκη στο GP Αυστρίας. Ο Γάλλος ανέβηκε στο βάθρο μαζί με τους Μικέλε Αλμπορέτο και Στεφάν Γιοχάνσον της Ferrari, ενώ στάθηκε και τυχερός, καθώς όλοι οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου —οι Νάιτζελ Μάνσελ, Νέλσον Πικέ και Άιρτον Σένα— εγκατέλειψαν.
Σαν σήμερα, το 2003, το GP Τσεχίας στο Μπρνο εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς —και οριακούς— αγώνες της σεζόν στο MotoGP. Πρωταγωνιστές ήταν οι Βαλεντίνο Ρόσι και Σέτε Ζιμπερνάου της Honda, καθώς και οι Τρόι Μπέιλις και Λόρις Καπιρόσι της Ducati.
Η τετράδα αντάλλασσε συνεχώς θέσεις, με αλλεπάλληλα προσπεράσματα, μέχρι την εγκατάλειψη του Καπιρόσι στον 13ο γύρο εξαιτίας μηχανικού προβλήματος. Τελικά, ο «Γιατρός» επικράτησε του Ζιμπερνάου με διαφορά μόλις 0,042 δευτερολέπτων, ενώ ο Μπέιλις περιορίστηκε στην τρίτη θέση.
Σαν σήμερα, το 2008, ο Βαλεντίνο Ρόσι εκμεταλλεύτηκε την ατυχία του Κέισι Στόνερ και πανηγύρισε τη νίκη στο GP Τσεχίας. Έτσι, διεύρυνε στους 50 βαθμούς το προβάδισμά του στη βαθμολογία απέναντι στον Αυστραλό πρωταθλητή. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Τόνι Ελίας, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Λόρις Καπιρόσι.
Σαν σήμερα, το 2014, τερματίστηκε το εντυπωσιακό, αλλά πλέον μη συνεχές, νικηφόρο σερί 10 αγώνων του Μαρκ Μάρκεθ από την έναρξη της σεζόν. Νικητής στον αγώνα της Τσεχίας αναδείχθηκε ο Ντάνι Πεντρόσα, ο οποίος ξεπέρασε κατά 0,410 δευτερόλεπτα τη Yamaha του Χόρχε Λορένθο. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Βαλεντίνο Ρόσι.
Φωτογραφίες: legendarysf1/Χ
