CARSNEWS
F1 & RACES

Σπάνιες Mercedes SLR McLaren γιορτάζουν το ορόσημο του γερμανικού supercar

Στο εντυπωσιακό McLaren Technology Center (MTC), εργοστάσιο της βρετανικής εταιρείας, συγκεντρώθηκαν ορισμένες από τις σπανιότερες Mercedes SLR του κόσμου.

Η Mercedes SLR McLaren ήταν καρπός της συνεργασίας που είχαν στη Formula 1 η βρετανική αγωνιστική ομάδα και η γερμανική εταιρεία που της παρείχε τους κινητήρες. Συνεργασία που έφερε δύο πρωταθλήματα οδηγών για τον Mika Hakkinen (1998-’99) και ένα για τον Lewis Hamilton (2008).

-

H Mercedes SLR παρουσιάστηκε το 1999 στο πλαίσιο του GP Βρετανίας για να τιμήσει τη συνεργασία αυτή. Η αρχική ονομασία του super GT αυτού ήταν Project 7, και βασίστηκε στο πρωτότυπο Mercedes-Benz SLR Vision που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα εκείνη τη χρονιά.

Το Σεπτέμβριο του 2000 βγήκαν στην παραγωγή τα πρώτα αντίτυπα της Mercedes SLR McLaren. Ήταν τα πρώτα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στο νεότευκτο, τότε, εργοστάσιο McLaren Technology Center (MTC), που παραμένει πρωτοποριακό και φουτουριστικό μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, ήταν και τα πρώτα που έφεραν στο δρόμο την τεχνογνωσία της McLaren στην κατασκευή ανθρακονημάτων.

-

Το 2020 έκλεισαν 20 χρόνια του αγγλο-γερμανικού αυτού εμβληματικού μοντέλου, και στο πλαίσιο των εορτασμών αυτών συγκεντρώθηκαν στο Woking ορισμένα από τα πιο σπάνια και άρτια διατηρημένα αντίτυπα του super GT για να τιμήσουν όχι μόνο την ιστορία του αυτοκινήτου, αλλά και τους ανθρώπους που το δημιούργησαν. Πολλοί εκ των οποίων εργάζονται ακόμη σήμερα στη βρετανική εταιρεία.

Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα αυτά ανήκουν στα μέλη του SLR Club, της διεθνούς λέσχης των ιδιοκτητών της Mercedes-Benz SLR McLaren, που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους σχεδιαστές και μηχανικούς που φιλοτέχνησαν αυτό το τετράτροχο έργο τέχνης και να δουν από κοντά ντοκουμέντα από το σχεδιασμό και την εξέλιξη του αυτοκινήτου.

-

Μεταξύ των μοντέλων που παρέλασαν στο εργοστάσιο του Woking και στην περίφημη MTC Boulevard ήταν μία SLR Stirling Moss, μία SLR by MSO, μία SLR HDK και μία SLR 722 GT Prototype.

Θυμίζουμε ότι η ανθρακονημάτινη Mercedes SLR McLaren διαθέτει κινητήρα V8 χωρητικότητας 5.5 λίτρων εξελιγμένο από τη Mercedes-AMG, που αποδίδει 626 ίππους. Η επιτάχυνση 0-100 km/h έρχεται σε 3,7 δευτερόλεπτα, και η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 336 km/h.

-

Η παραγωγή της ολοκληρώθηκε το 2009, αλλά η McLaren εξακολούθησε να ασχολείται ενεργά με την SLR μέσω του τμήματος McLaren Special Operations (MSO). Το τελευταίο παρουσίασε τη McLaren Edition SLR το 2010 με μια σειρά από σχεδιαστικές επεμβάσεις, την SLR by MSO το 2019 και τέλος το SLR High Downforce Kit φέτος – παρά το γεγονός ότι η συνεργασία της αγγλικής ομάδας με τη Mercedes στη Formula 1 έληξε στο τέλος του 2014 – πριν ανασυσταθεί το 2021.

Related Articles

Formula 1 – Teammate Wars 2023: Red Bull Racing

cars

Σε δημοπρασία η ιστορική αγωνιστική Mercedes-Benz 190E του Niki Lauda

cars

Formula 1: Το καλεντάρι του 2025

Bury

‘Pirelli to quit Formula 1 as tyre supplier after new contract’

cars

Verstappen’s dominance looms large for F1 in battle to keep audience engaged

Bury

Αίγιο: Viral οι καρναβαλιστές που έκαναν σε οχήματα περαστικών pit stop αλα Formula 1 ως μηχανικοί… της Ferrari

cars

F1 GP Μεξικού: Ταχύτερος ο Vettel στο FP2

cars

Verstappen: Οδηγός της χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία

cars

Formula 1: Η Aston Martin πήγε να χρεωκοπήσει εξαιτίας του Newey

cars