CARSNEWS
AUTONEWS

Στον «Δημόκριτο» ο πρώτος σταθμός υδρογόνου

Τον πρώτο στη χώρα μας σταθμό ανεφοδιασμού ελαφρών οχημάτων με υδρογόνο επισκέφτηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κατά την οποία είχε μια εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο του μεγάλου ερευνητικού κέντρου, Γιώργο Νούνεση.

Πολλά είναι τα πεδία πάνω στα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για συνεργασία μεταξύ του μεγάλου εθνικού ερευνητικού μας φορέα ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και των γειτονικών προς τις εγκαταστάσεις του δήμων. Αυτό το δεδομένο προκάλεσε και την επίσκεψη του Δημάρχου στον «Δημόκριτο», όπου ενημερώθηκε για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τα ινστιτούτα του ΕΚΕΦΕ και τις startup εταιρίες τεχνολογίας που έχουν εκεί την έδρα τους.

Αντικείμενο της επίσκεψης και ο πρώτος στην Ελλάδα, πρότυπος σταθμός ανεφοδιασμού ελαφρών οχημάτων με υδρογόνο που έχει δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργία στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος η CYRUSS.A, εταιρία-τεχνοβλαστός του Κέντρου. Ο εν λόγω σταθμός μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, παράγοντας, συμπιέζοντας και αποθηκεύοντας υπό υψηλή πίεση υδρογόνο, ώστε αυτό να μπορεί να αξιοποιηθεί για χρήση από διάφορα οχήματα.

Σταθμός ανεφοδιασμού Υδρογόνου στον Δημόκριτο

Η CYRUS ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχοντας δημιουργήσει μια καινοτόμο λύση θερμικής συμπίεσης του υδρογόνου, η οποία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της υποδομής που απαιτείται για τη διάδοση της χρήσης του καθαρού αυτού καυσίμου. Ο πρωτοποριακός συμπιεστής υδρογόνου της CYRUS αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μεταλλικά υδρίδια επιτυγχάνοντας τις υψηλές πιέσεις (άνω των 200 bar) που απαιτούνται για τη συμπίεση του υδρογόνου, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας στη μορφή εύκολα διαθέσιμης / προσβάσιμης θερμότητας (lowgradeheat) και μηδενικό θόρυβο. Χειροπιαστό δείγμα των δυνατοτήτων της τεχνολογίας αυτής αποτελεί ο πρώτος στην Ελλάδα, πρότυπος σταθμός ανεφοδιασμού ελαφρών οχημάτων με υδρογόνο που λειτουργεί στο χώρο των εγκαταστάσεων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Σταθμός ανεφοδιασμού Υδρογόνου στον Δημόκριτο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η CYRUS βασίζεται στα περισσότερα από 52 ανθρωπο-έτη τεχνογνωσίας που συγκεντρώνουν οι ιδρυτές και οι συνεργάτες της – όλοι τους διακεκριμένοι επιστήμονες και μηχανικοί, ενώ ήδη η εταιρία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Ο Cyrus Harding είναι ο ήρωας του μυθιστορήματος «Η μυστηριώδης νήσος» του Ιουλίου Βερν που το 1874 είχε κάνει την πρόβλεψη ότι: «Το νερό θα είναι ο άνθρακας του μέλλοντος».

TAGS

Related Articles

MAXSYM 400 ABS. Όλα στο maximum

cars

Το ριάλιτι των ’00s που ρίχνει στην αρένα της τηλεθέασης το Open

cars

Αισιόδοξη αλλά επιφυλακτική η Toyota για το 2023

cars

Ford Kuga plug-in hybrid. Εξηλεκτρισμένο μεν, Ford δε

cars

Προσπάθησε να βγάλει selfie και έπεσε στον φωταγωγό ο 15χρονος Γιάννης στην Αλεξανδρούπολη

cars

BMW X5 M & X6 M. Η 3η γενιά ανεβάζει κι άλλο τον πήχη!

cars

Volvo. Βάζει κόφτη στα 180 χλμ./ώρα στα μοντέλα της  

cars

Formula 1: Το φινάλε του πρωταθλήματος με το 23ο Grand Prix στο Αμπού Ντάμπι ζωντανά σε Ant1 και Ant1+

cars

Η ABT Sportsline ανεβάζει την απόδοση του Audi RS5

cars