CARSNEWS
AUTONEWS

Audi – Η τεχνητή νοημοσύνη εμπνέει τους σχεδιαστές

Η ψηφιοποίηση και η μεταμόρφωση των εταιριών σε “μηχανές δεδομένων” δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση των φυσικών χειριστηρίων με αφής ή την χρήση ψηφιακών μέσων για την βελτίωση της εμπειρίας οδήγησης για τον πελάτη αλλά περιλαμβάνει ακόμα και το πιο… ανθρώπινο κομμάτι της παραγωγής: τον σχεδιασμό. Η Audi πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα βρίσκοντας τρόπους να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα τμήματα και με το FelGAN, η γερμανική μάρκα χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ως πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές της. Ειδικότερα, για τους ανθρώπους που σχεδιάζουν νέες ζάντες στο Audi Design Studio στο Ingolstadt.

Το όνομα “FelGAN” είναι μία σύμπτυξη της γερμανικής λέξης για την ζάντα, “felge” και του ακρωνύμιου “GAN” που μεταφράζεται ως παραγωγικό αντιπαραθετικό δίκτυο. Το τελευταίο είναι ένα ειδικό είδος προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που εκτελεί δύο αλγόριθμους ως αντιπάλους κατά τη διάρκεια της εκμάθησης με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και καλύτερο μέσα από τον ανταγωνισμό. Ένας από τους δύο αλγόριθμους δημιουργεί εικόνες ενός συγκεκριμένου μοτίβου – στην προκειμένη περίπτωση, ζαντών. Ο “ανταγωνιστής”, ο δεύτερος αλγόριθμος, συγκρίνει την εικόνα που δημιούργησε ο πρώτος αλγόριθμος με εικόνες πραγματικών ζαντών και αποφασίζει για κάθε εικόνα αν είναι δημιουργία του πρώτου αλγόριθμου ή πραγματική ζάντα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς με αποτέλεσμα την βελτίωση και των δύο αλγόριθμων μέχρι το σημείο που οι εικόνες του πρώτου αλγόριθμου είναι τόσο αληθοφανείς που ακόμα και η ανθρώπινη ματιά εντοπίζει μετά βίας την προέλευση τους.

Το FelGAN όμως δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τους ανθρώπους του σχεδιαστικού τμήματος της Audi, αλλά για να τους βοηθήσει στο έργο τους. Το λογισμικό και οι εικόνες που δημιουργεί λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές, οι οποίοι μπορούν παράλληλα να τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα με δικά τους σχέδια ή φωτογραφίες για να το βοηθήσουν ή να το κατευθύνουν προς μία διαφορετική πορεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία “η δημιουργικότητα και η επαγγελματική εμπειρία διαδραματίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο”, τονίζοντας ότι η σχέση ανάμεσα στο FelGAN και την ομάδα σχεδιασμού είναι αμιγώς συνεργατική. Στο τέλος της διαδικασίας, οι ειδικοί στην Audi παίρνουν το ψηφιακό σχέδιο και το κάνουν πραγματικότητα, παράγοντας ένα πρωτότυπο της ζάντας είτε σε πλαστικό, είτε σε αλουμίνιο. Στο μέλλον, η χρησιμότητα του FelGAN, που αξίζει να σημειώσουμε πως εξελίχθηκε αποκλειστικά in-house, θα μπορεί να επεκταθεί ώστε να παρέχει έμπνευση και σε άλλα τμήματα της εταιρίας.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η Hyundai ετοίμασε το σκληροτράχηλο Veloster Grappler για την SEMA.

cars

Jeep Avenger– Διαθέσιμο και στη χώρα μας

cars

Επιτέλους είναι επίσημο: Νέο Nissan “Z” μέσα στους επόμενους 12 μήνες!

cars

Το νέο Subaru BRZ μας δείχνει το πρόσωπο του.

cars

Σε αυτό το δασάκι στα Ιωάννινα βρέθηκε το πτώμα – Είχε σακούλα στο κεφάλι, σακούλα στα πόδια, πιστόλι και χειροπέδα στον καρπό

cars

Η υβριδική Porsche 911 θα είναι η ταχύτερη έκδοση στην γκάμα!

cars

Porsche Macan 4 και Macan Turbo: Tο αμιγώς ηλεκτρικό SUV με ισχύ έως 639 ίππους

cars

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει για τον σωστό τρόπο οδήγησης σε συνθήκες κακοκαιρίας

cars

Skoda. Με νέο κέντρο κατασκευής test cars και πρωτοτύπων

cars