CARSNEWS
F1 & RACES

F1 – GP Κατάρ: Το πρόγραμμα κι η τηλεοπτική κάλυψη

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 επιστρέφει στο εμιράτο του Κατάρ και το ανακαινισμένο σιρκουί της Λουσάιλ για το 17ο Grand Prix της σεζόν που αναμένεται να αποτελέσει και το σημείο στέψης για τον φετινό τίτλο.

Γενικές πληροφορίες

Κατασκευασμένο το 2004, το σιρκουί στην περιοχή Λουσάιλ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια, της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, αποτελεί σταθερά έναν τόπο διεξαγωγής αγώνων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του MotoGP, ενώ φιλοξένησε και τον πρώτο νυχτερινό αγώνα το 2008, λίγους μήνες πριν η F1 κάνει το αντίστοιχο βήμα με τον αγώνα της Σιγκαπούρης.

Η πανδημία κι οι διαδοχικές ακυρώσεις αγώνων στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας, έφεραν το Κατάρ για πρώτη φορά στο καλεντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, με το σιρκουί να φιλοξενεί έναν πολύ κρίσιμο αγώνα, τον εικοστό από τους 22 εκείνου του πρωταθλήματος και τον Lewis Hamilton να παίρνει τη νίκη και να μειώνει τη διαφορά του από τον δεύτερο Max Verstappen. Στο βάθρο είχε ανέβει τότε, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. ο Fernando Alonso με το μονοθέσιο της Alpine.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της πίστας υπέγραψαν ένα μακροσκελές πολυετές συμβόλαιο που εξασφαλίζει τη θέση της πίστας στο καλεντάρι μέχρι το 2032, ενώ εξαιτίας του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, ο αγώνας δεν περιλήφθηκε στο πρόγραμμα του 2022.

Με την ευκαιρία της διακοπής, τα κτήρια και οι κερκίδες της πίστας δέχθηκαν ολική ανακατασκευή, με την χωρητικότητα να εκτοξεύεται από τις περίπου δέκα χιλιάδες στις εβδομήντα, το paddock γκρεμίστηκε και δημιουργήθηκε ένα πιο σύγχρονο κτήριο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της F1, ενώ άλλαξε και η διαρύθμιση των pits. Παρόλα αυτά η χάραξη έμεινε ίδια, με τους ιθύνοντες να απορρίπτουν τις προτάσεις για αλλαγές που είχαν γίνει. Αντ’ αυτού, στρώθηκε νέα άσφαλτος, ενώ επανατοποθετήθηκαν νέα kerbs που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αγώνες μοτοσυκλετών, όσο κι αυτοκινήτων, καθώς την επόμενη σεζόν το Κατάρ θα φιλοξενήσει και την πρεμιέρα του WEC.

Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του αγώνα της Formula 1, η πίστα θα φιλοξενήσει και τον αγώνα του MotoGP, που εξαιτίας των ανακατασκευών έφυγε από τη συνήθη θέση του ως ο εναρκτήριος αγώνας, την οποία και θα ξαναπάρει από το 2024.

Στο Κατάρ θα διεξαχθεί το τέταρτο τριήμερο που περιλαμβάνει sprint για τη φετινή σεζόν, ενώ στον αγώνα του Σαββάτου, εκτός απροόπτου θα πανηγυρίσει τον τρίτο του παγκόσμιο τίτλο ο Max Verstappen, ο οποίος σε κάθε περίπτωση είναι το ακλόνητο φαβορί για να φύγει από την αραβική χερσόνησο όντας πρωταθλητής.

Η Pirelli θα φέρει και πάλι τις πιο σκληρές διαθέσιμες γόμες της στο Κατάρ, ενώ το έργο όλων θα δυσχεράνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 35 βαθμών Κελσίου που θα επικρατούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γύροι: 57

Μήκος Πίστας: 5,419 χλμ

Απόσταση Αγώνα: 308,611 χλμ

Ρεκόρ Γύρου: Max Verstappen, 1:23,196 (2021)

Πρόγραμμα

Η κοινή ώρα της Ελλάδας με το Κατάρ σημαίνει ότι οι περίοδοι του τριημέρου θα διεξαχθούν τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες για τη χώρα μας. Φυσικά, με το sprint τριήμερο, η δράση επεκτείνεται την Παρασκευή και το Σάββατο, με τις κατατακτήριες δοκιμές και το shootout αντίστοιχα να αντικαθιστούν χρονιά τις αντίστοιχες περιόδους δοκιμών των υπόλοιπων αγώνων.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

FP1: 16:30 – 17:30

Κατατακτήριες: 20:00 – 21:00

Σάββατο 7 Οκτωβρίου



Sprint Shootout: 16:00 – 16:44

Sprint: 20:30

Κυριακή 8 Οκτωβρίου

Αγώνας: 20:00

Σε αντίθεση με τον αγώνα της Ιαπωνίας και παρότι την Κυριακή διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΑΝΤ1 θα προβάλλει κανονικά τόσο το sprint του Σαββάτου, όσο και τον αγώνα της Κυριακής, με το ΑΝΤ1+ να έχει όλες τις διαδικασίες του τριημέρου, με αποκλειστικότητα στις τρεις εναπομείνασες περιόδους δοκιμών και κατατακτηρίων. Φυσικά, υπάρχει κι η επιλογή της ΟΤΤ πλατφόρμας της Formula 1, το F1TV, το οποίο θα έχει, μέσω συνδρομής, κάθε session του τριημέρου, με αποκλειστικά onboard πλάνα και ξεχωριστές επιλογές μετάδοσης.

Επόμενος σταθμός του παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1, το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Circuit of the Americas του Όστιν στο Τέξας, που αναμένεται να διεξαχθεί το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας και πάλι sprint.

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Author

Τις ημέρες, είμαι φοιτητής στα Ψηφιακά Συστήματα του Πανεπιστήμιου Πειραιά. Τις νύχτες ίσως θα βλέπω κάποιο σπορ ή κάποια σειρά στην τηλεόραση. Τις ημέρες και τις νύχτες, παρακολουθώ τα όσα γίνονται σε 2 ή 4 τροχούς.

Related Articles

GP Άμπου Ντάμπι: Στον Hamilton η τελευταία pole του 2019

cars

Ο Σάινθ υπέγραψε προσύμφωνο με την Audi

cars

RacingNews365’s view on F1’s proposed new points system

Bury

Red Bull: Η Honda η πρώτη που κράτησε τις υποσχέσεις της

cars

Στη Mercedes βασίζουν πολλά στη νέα εμπρός πτέρυγα

cars

Six things we learned about Alonso’s new Aston Martin deal

Bury

Formula1: Οι αλλαγές που θα δούμε το 2024 και οι ζημιές που πλήρωσαν το 2023

cars

GP ΗΠΑ: 1-2 οι Mercedes στο FP1

cars

Οι αθλητικές μεταδόσεις του Σαββάτου – Τι δείχνει η τηλεόραση

cars