CARSNEWS
F1 & RACES

Formula1: Πότε θα δούμε τις γυναίκες στα γκραν πρι;

Ο θεσμός της Formula1 είχε ήδη στα σχέδια του να …σπάσει το κατεστημένο και να εντάξει τα επόμενα χρόνια πιλότους γένους θηλυκού. Και όπως φαίνεται το προπύργιο είναι σχεδόν έτοιμο. Η Formula1 έχει έτοιμο τον θεσμό F1 Academy, ένα νέο πρωτάθλημα που ξεκινά το 2023 και στο οποίο θα συμμετέχουν 15 γυναίκες οδηγοί ηλικίας 16-17 ετών. Νέο αίμα στις πίστες για μικρές ταλαντούχες νεαρές που θα αποδείξουν ότι έχουν τα χρονόμετρα για πρωϊνό και την σκληρή δοκιμασία στο dna τους!

Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα αποτελείται από επτά αγωνιστικά τριήμερα στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο γυναίκες. Θα συμμετέχουν πέντε ομάδες με 15 μονοθέσια. Tα γκραν πρι θα διεξάγονται  στις γνώριμες πίστες που τρέχουν και τα μονοθέσια της Formula1.

Στόχος είναι να έρθει το γυναικείο φύλο πιο κοντά στη Formula 1 και να δούμε στο μέλλον μια γυναίκα να αγωνίζεται στην κορυφαία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τα μονοθέσια θα πατάνε σε πλαίσιο  Tatuus T421, ενώ οι κινητήρες θα αποδίδουν 165 ίππους. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κάθε συμμετοχή θα την χρηματοδοτεί η Formula 1, ενώ οι γυναίκες θα λαμβάνουν μέρος αρκεί να καταβάλλουν ένα παράβολο 150.000 €. Ο  νέος θεσμός έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο φυτώριο νέων οδηγών με γυναίκες που θα μυηθούν στα μυστικά της Formula1.

Το κλαμπ των γυναικών

Για την ιστορία στην Formula1 έχουν λάβει μέρος από την θεμελίωση του θεσμού έως και σήμερα πάνω από 900 πιλότοι. Μόλις πέντε ήταν οι γυναίκες που έχουν φορέσει κράνος και στολή και έχουν τρέξει στις πίστες δίπλα σε άνδρες. Την αρχή έκανε η Μαρία Τερέζα Ντε Φιλίπις που γεννήθηκε το 1926 στην Ιταλία και ξεκίνησε αρχικά να τρέχει σε ιπποδρομίες ενώ τυχαία βρέθηκε στον χώρο του μηχανοκίνητου σπορ όταν πήγε μια κόντρα με τα αδέλφια της που αμφισβητούσαν τις οδηγικές ικανότητες της.

Για πρώτη φορά έλαβε μέρος στην Formula1 στις 18 Μαϊου 1958 με ένα μονοθέσιο της Maserati! Συνολικά έτρεξε σε τέσσερα γκραν πρι, αλλά χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις. Μάλιστα η τελευταία φορά που συμμετείχε ήταν τον Μάιο του 1959 στο γκραν πρι του Μονακό.

Η Τερέζα ντε Φιλίπις πέθανε πριν έξι χρόνια, σε ηλικία 89 ετών.

Ιταλικής καταγωγής ήταν και η Λέλα Λομπάρντι που δοκίμασε την τύχη της στην Formula1 το 1974 . Ετρεξε με μονοθέσια της March, RAM, Williams, ενώ έχει γράψει ιστορία ως η γυναίκα που έχει βαθμολογηθεί. Έχει πετύχει έκτη θέση στο γκραν πρι Ισπανίας, και έχει λάβει μέρος σε ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα, η οποία πήρε έστω και μισό βαθμό. Καλύτερο αποτέλεσμά της ήταν η έκτη θέση στο γκραν πρι της Ισπανίας, ενώ είχε και μια έβδομη στη Γερμανία.

Eίναι η μοναδική γυναίκα που έχει τρέξει σε 17 αγώνες. Απεβίωσε το 1992 σε ηλικία 50 ετών. Άλλες τρεις γυναίκες έχουν πάρει …μυρωδιά από τον κόσμο της Formula1. Είναι η Ντιβίνα Γκαλίτσα με καταγωγή από την Αγγλία που έχει λάβει μέρος σε ελεύθερα δοκιμαστικά και έχει εργαστεί ως βοηθός στην εξέλιξη μονοθεσίων. Έχει τρέξει με την Λομπάρντι στο Βρετανικό Γκραν Πρι του 1976 , το μοναδικό γκραν πρι στο οποίο έτρεχαν ταυτόχρονα δύο γυναίκες.

Η Ντεσιρέ Γουίλσον έχει τρέξει μόνο μια φορά σε γκραν πρι το 1980 στα δοκιμαστικά με μονοθέσιο της Williams όμως δεν κατάφερε να προκριθεί  ενώ η Τζιοβάνα Αμάτι πήρε μέρος με μονοθέσιο της Brabham το 1992 αλλά μόνο στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Με οδηγό, λοιπόν το παρελθόν οι γυναίκες είναι έτοιμες να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στο μηχανοκίνητο σπορ με απώτερο στόχο να προσελκύσουν ακόμη περισσότερο το γυναικείο κοινό στις πίστες ως θεατές και τηλεθεάτριες!

Related Articles

Το Red Bull Showrun by Alumil έκανε τη Θεσσαλονίκη πίστα της Formula 1- και το ζήσαμε από κοντά

cars

F1 GP Ισπανίας: Grand Slam Max!

cars

F1 2024 – H Alpine παρουσιάζει την Α524

cars

F1 GP Μ. Βρετανίας: Νέα δεδομένα;

cars

Honda affirms F1 commitment with new UK base

cars

GP Άμπου Ντάμπι: Σύγκρουση και ταχύτερος γύρος από Bottas στο FP2

cars

Σχεδόν έτοιμο το καλεντάρι της F1 για το 2021!

cars

F1: Επιστρέφει το Grand Prix Τουρκίας!

cars

Formula 1: Το GP Λας Βέγκας αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+ (εικόνες)

cars