CARSNEWS
AUTONEWS

Honda Monkey 125 – Μηχανάκι θρύλος

Το Honda Monkey είναι ίσως περισσότερο γνωστό ως ένα groovy icon της δεκαετίας του 1970, αλλά είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 1961. Σχεδιασμένο αρχικά με προδιαγραφές παιδικού παιχνιδιού 49cc για το Tama Tech, ένα ψυχαγωγικό πάρκο στο Τόκιο, σύντομα έγινε τόσο δημοφιλές, ώστε η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει μία έκδοση δρόμου, που άρχισε να εξάγεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 1963, με εντυπωσιακό χρωμιωμένο ρεζερβουάρ, σπαστό τιμόνι και τροχούς διαμέτρου 5 ιντσών, χωρίς αναρτήσεις. Η ελκυστική σχεδίαση σε συνδυασμό με τις μικροσκοπικές διαστάσεις και το πολύ μικρό βάρος ήταν παράγοντες που εκτόξευσαν τη δημοτικότητά του για απολαυστικές, αστικές διαδρομές. Μέχρι το 1969 οι διαστάσεις των τροχών του είχαν αυξηθεί στις 8 ίντσες και από το 1970 η απήχησή του ακολούθησε περαιτέρω ανοδική πορεία χάρη στην προσθήκη ενός αποσπώμενου πιρουνιού με ταχυσύνδεσμο, ώστε να χωρά στο πορτμπαγκάζ ενός μικρού αυτοκινήτου.

Μέχρι το 1978 – ένα χρονικό σημείο που σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας ένδοξης εποχής για το Monkey – η μοτοσυκλέτα είχε επανασχεδιαστεί με ρεζερβουάρ καυσίμου σε σχήμα σταγόνας, και λατρεύτηκε από κατόχους αυτοκινούμενων τροχόσπιτων RV (Recreational Vehicle) που χρειάζονταν ένα βολικό μέσο μεταφοράς για χρήση όσο είχαν το όχημά τους σταθμευμένο. Από αυτό το σημείο και μετά, το τολμηρό Monkey εδραιώθηκε στις καρδιές εκατομμυρίων αναβατών. Με το τριτάχυτο κιβώτιο και τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη του (άρα δεν απαιτούσε γνώσεις χειρισμού μοτοσυκλέτας) χάρισε σε χιλιάδες αναβάτες την πρώτη τους εμπειρία από μηχανοκίνητο δίτροχο. Επειδή ήταν τόσο απολαυστικό και εύκολο στο χειρισμό, κατέστησε δημοφιλή τη φιλοσοφία των μοτοσυκλετών σε ένα ευρύτερο κοινό, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο δίτροχο. Με φαρδιά ελαστικά, τιμόνι σε στυλ ‘chopper’, μικρό ρεζερβουάρ καυσίμου και μεγάλη, μαλακή σέλα η εμφάνιση του Monkey είναι αναμφίβολα μοντέρνα και διαχρονική – όπως και η αγάπη που του έδειξε ο κόσμος.

Το 2018, το Monkey επανήλθε στο προσκήνιο. Εμπνευσμένο από το ρετρό στυλ του αρχικού μοντέλου (αλλά και με την πρακτικότητα και τη γοητεία μιας μοτοσυκλέτας 125cc του 21ου αιώνα) το ολοκαίνουργιο Monkey έφερε το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ευρωπαίων αναβατών. Για το 2022, το Monkey απέκτησε αναβαθμισμένο κινητήρα, μία έξτρα σχέση στο κιβώτιο, βελτιστοποιήσεις στις ρυθμίσεις ανάρτησης και βελτιώθηκε στις λεπτομέρειες, αναβαθμίζοντας την εμπειρία του αναβάτη και αυξάνοντας την καθημερινή χρηστικότητα. Τίποτα δεν αλλάζει από μηχανικής απόψεως για το 2023 (23YM) αλλά με τρεις ολοκαίνουργιες, ρετρό χρωματικές επιλογές στο ‘λιλιπούτειο’ Monkey, η απόλαυση αποκτά πιο όμορφο πρόσωπο από ποτέ.

Προερχόμενος από το MSX Grom, ο διβάλβιδος, αερόψυκτος κινητήρας του Monkey αποδίδει ισχύ 9,4 PS (6.9kW) με ροπή 11Nm. Είναι ανθεκτικός και εύκολος στη χρήση ενώ ένα 5-τάχυτο κιβώτιο προσφέρει νέα οδηγική αίσθηση στις μεγαλύτερες διαδρομές. Το ατσάλινο πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι USD, τα διπλά πίσω αμορτισέρ και οι τροχοί των 12 ιντσών επιτρέπουν την άνετη κύλιση. Για πρόσθετη ασφάλεια, το ABS είναι ελεγχόμενο μέσω Μονάδας Μέτρησης Αδράνειας [Inertial Measurement Unit (IMU)]. Μετά, υπάρχει ασφαλώς το απαράμιλλο στυλ Monkey, από το ψηλό τιμόνι μέχρι το ψηλά τοποθετημένο τελικό της εξάτμισης. Για το 23YM, το Monkey αποτίει φόρο τιμής στην έκδοση του 1967, με το καρό σχέδιο τη σέλας και το κλασικό στυλ Honda της εποχής.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της Λαμπαδηδρομίας

Bury

Aston Martin και Airbus συνεργάζονται για ένα ειδικό ACH130.

cars

Νέο Ford Explorer: Το αμιγώς ηλεκτρικό crossover που κατασκευάζεται στην Ευρώπη

cars

Ford Ranger Stormtrak. Νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής  

cars

F1 2019: Ο Charles Leclerc κατέκτησε την παρθενική του νίκη!

cars

Nissan. Εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη

cars

Το βίντεο από τα παρασκήνια της «Μάγισσας» – Οι ηθοποιοί αγκαλιάζονται συγκινημένοι για το φινάλε

Bury

Ηλεκτρική “Turbo S” εναντίον αυθεντικής “Turbo S”. Ποια είναι η ταχύτερη;

cars

Το Jeep Avenger στην Ελλάδα: το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της μάρκας

cars