CARSNEWS
MOTONEWS

Kawasaki Ninja 7 HEV – Η πρώτη υβριδική μοτοσυκλέτα επιδόσεων στην παραγωγή!

Μετά την παρουσίαση των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Ninja e-1 και Z e-1 για την Α1 κατηγορία, η Kawasaki ανακοίνωσε την έλευση στην μαζική παραγωγή της πρώτης υβριδικής μοτοσυκλέτας επιδόσεων στον κόσμο, η οποία αναμένεται στους επίσημους αντιπροσώπους των “πράσινων” στις αρχές του επόμενου έτους, και πιο συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο!

Τον Αύγουστο του 2022 η Kawasaki είχε παρουσιάσει στον 8ωρο αγώνα αντοχής στη Suzuka, πλάι στις 2 ηλεκτρικές μικρές της μοτοσυκλέτες -που παρουσιάστηκαν ήδη σε μορφή παραγωγής-,το υβριδικό της μοντέλο. Ήδη, από τον Οκτώβριο του 2021, το εργοστάσιο του Akashi είχε δηλώσει πως θα παρουσιάσει πάνω από δέκα νέα μοντέλα, τόσο ηλεκτρικά, όσο και υβριδικά. Σίγουρα, όμως, δεν περιμέναμε να εμφανίσει τόσο γρήγορα σε έκδοση παραγωγής η υβριδική μοτοσυκλέτα, αν και στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023, είχαμε δει μερικές κατασκοπευτικές φωτογραφίες, τις οποίες είχε απαθανατίσει το ιταλικό site Torino Cronaca (τα νέα του Τορίνο), στην ομώνυμη πόλη.

Η υβριδική τεχνολογία, όπου συνδυάζει τη χρήση μπαταριών με κινητήρα εσωτερικής καύσης, δεν είναι καινούργια τεχνολογία. Η Yamaha, πουλάει ήδη στην Ασία σκούτερ με τέτοια τεχνολογία, τα RayZR 125, Fascino 125 και Grand Filano 125, ενώ κάποιες κινέζικες εταιρείες έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς υβριδικές μικρές μοτοσυκλέτες που δεν κυκλοφόρησαν όμως σε μαζική παραγωγή. Η Kawasaki, όμως, όπως αρμόζει στην ιστορία της, αποφάσισε να πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, κατασκευάζοντας κάτι που κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει κάνει, μέχρι σήμερα, μία υβριδική μοτοσυκλέτα επιδόσεων. Βάσιμη λοιπόν η φράση “Change the Game” (Αλλαγή Παιχνιδιού), που χρησιμοποιεί στο δελτίο τύπου της.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Μπορεί τώρα να βλέπετε το 7, δίπλα στο Ninja και να νομίζετε ότι πρόκειται για μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτα -λογικό. Δεν είναι όμως έτσι. Η Kawasaki χρησιμοποίησε τον αριθμό αυτόν για να υποδηλώσει τις επιδόσεις του κινητήρα, που είναι αντίστοιχες με την κατηγορία των 650 – 700 κυβικών! Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί το Ninja 7 HEV, είναι τετράχρονος, υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά 451 κυβικών με μέγιστη απόδοση 58,3 ίππων, ενώ με την χρήση του “eboost” -δηλαδή του ηλεκτροκινητήρα- αυτή φτάνει τους 68,5 ίππους! Όπως μας ενημερώνει η Kawasaki, η επιτάχυνση του Ninja 7 HEV, συγκρίνεται με αυτή των supersport μοτοσυκλετών 1.000 κυβικών -με την συνδυαστική χρήση του “eboost”-, ενώ η κατανάλωση κυμαίνεται στα επίπεδα των κινητήρων 250 κυβικών. Εντυπωσιακά τα νούμερα ιπποδύναμης που ανακοινώνει η Kawasaki, αν λάβουμε υπόψη την διάταξη και τον κυβισμό του κινητήρα, ο οποίος είναι ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιεί το Eliminator 500. Όσον αφορά στο κιβώτιο ταχυτήτων, η μοτοσυκλέτα θυμίζει τα DCT δίκυκλα της Honda, καθώς διαθέτει τόσο manual όσο ΚΑΙ αυτόματο κιβώτιο! Το Akashi δεν διασαφηνίζει τον τρόπο με τον οποιο θα λειτουργεί το αυτόματο κιβώτιο, ενώ παράλληλα ΔΕΝ αναφέρει πουθενά τις λέξεις DCT / διπλός συμπλέκτης. Και μιας και μιλάμε για συμπλέκτη, η μανέτα του απουσιάζει στο Ninja 7 HEV, όπως απουσιάζει και το ποδωστήριο, με τις αλλαγές να γίνονται με paddles, στο τιμόνι.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Για την ώρα δεν ανακοινώνονται άλλες τεχνικές προδιαγραφές, όσον αφορά τον κινητήρα, τα φρένα ή τις αναρτήσεις. Όπως όμως δείχνουν οι φωτογραφίες, το Ninja 7 HEV θα έχει low-budget περιφερειακά για να κρατηθεί η τιμή χαμηλότερα, όπως δύο μικρούς σχετικά δίσκους μπροστά με συμβατικές δαγκάνες και έναν ακόμα πίσω, ενώ οι αναρτήσεις θα είναι συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και μονό αμορτισέρ, αντίστοιχα.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Όπως σας έχουμε γράψει, η μοτοσυκλέτα θα έχει τρία διαφορετικά Riding Modes, τα SPORTHYBRID, ECOHYBRID και EV, με το τελευταίο να χρησιμοποιεί μόνο τον ηλεκτροκινητήρα, περιορίζοντας την αυτονομία και την τελική ταχύτητα. Οι καινοτομίες συνεχίζονται με το Idle Stop, καθώς εν στάσει ο βενζινοκινητήρας σβήνει αυτόματα μειώνοντας θόρυβο, ρύπους και κατανάλωση, κάτι που έχουμε συνηθίσει σε scooter αλλά βλέπουμε πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Στα ηλεκτρονικά περιλαμβάνεται και το Automatic Launch Position Finder (ALPF), το οποίο όπως γράφει η Kawasaki επιλέγει αυτόματα την πρώτη σχέση στο κιβώτιο ενώ η μοτοσυκλέτα είναι σε στάση (φανταζόμαστε αυτό αφορά στο αυτόματο κιβώτιο), μαζί με το “walk mode”, που κινεί εξαιρετικά αργά την μοτοσυκλέτα, για να βοηθάει τους αναβάτες στις επιτόπιες μανούβρες, με χαμηλές ταχύτητες, αλλά και στο παρκάρισμα.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Το πλαίσιο είναι τύπου χωροδικτύωμα, ενώ περικλείει τον θερμικό κινητήρα και έναν ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 9kw, ήτοι 12,2 ίππων. Μαζί υπάρχει και μία μπαταρία 48V, η οποία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να είναι όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Σημειώστε πως για την ώρα η Kawasaki δεν δηλώνει κάποιο νούμερο για το βάρος της μοτοσυκλέτας.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Η εργονομία του Ninja 7 HEV είναι σπορ, θυμίζοντας εμφανισιακά έντονα τα ήδη υπάρχοντα Ninja. Το χρώμα όμως που επέλεξε η Kawasaki είναι τόσο ξεχωριστό όσο και η μοτοσυκλέτα, για την οποία δημιουργήθηκε. Έτσι, στο φαίρινγκ κυριαρχεί το ασημένιο σε συνδυασμό με το μαύρο, με την καρίνα και διάφορες λεπτομέρειες στο χαρακτηριστικό lime green της Kawasaki.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Στα όργανα βρίσκουμε μία έγχρωμη TFT οθόνη με δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη, μέσω της εφαρμογής “RIDEOLOGY” της Kawasaki. Το εργοστάσιο του Akashi δεν μας ενημερώνει για τυχόν άλλα ηλεκτρονικά που μπορεί να φέρει η νέα μοτοσυκλέτα, όπως ABS, traction control, cruise control κ.α.

Kawasaki Ninja 7 HEV

Το Ninja 7 HEV, είναι το πρώτο μοντέλο στο είδος του, η αρχή μίας νέας εποχής. Έτσι, ως η πρώτη υβριδική μοτοσυκλέτα, θέτει τα στάνταρ για όσες έρθουν. Θυμίζουμε ότι η Kawasaki δουλεύει και πάνω σε κινητήρες υδρογόνου, ενώ πρόσφατα συνήψε συμφωνία με τους υπόλοιπους μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσυκλετών, Honda, Suzuki και Yamaha για κατασκευή μοτοσυκλετών που θα κινούνται με υδρογόνο. Επομένως, περιμένουμε να δούμε τι ακολουθεί.

Related Articles

“Go Electric Campaign” με όφελος αγοράς έως 3.500 ευρώ!

cars

QJMOTOR SVT 650 -Η νέα adventure σύντομα στην Ελλάδα, σε τιμή πρόκληση

cars

Κυκλοφόρησαν 203.811 αυτοκίνητα για πρώτη φορά το 11μηνο φέτος

cars

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ MX ΗΛΕΚΤΡΙΚH ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ STARK VARG KAI TO ΒΡΕΤΑΝΙΚO ARENACROSS 2024

cars

Σε scrap εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. κλεμμένη μοτοσυκλέτα

cars

Τι αλλάζει σε τρία δημοφιλή Scooters της Honda για το 2024

cars

Ducati – Teaser για τη δεύτερη νέα μοτοσυκλέτα του 2023

cars

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με μοτοσικλέτα στην Παλαιά Συμμαχική οδό Ωραιοκάστρου – Στο νοσοκομείο ο αναβάτης

cars

H μηχανή για να φύγεις μακριά απ’ όλα με… στιλ

cars