CARSNEWS
F1 & RACES

Tissot Digital: Η έλευση του quartz και των ψηφιακών τεχνολογιών

Το 1969, ξεκίνησε μια μεγάλη τεχνολογική επανάσταση. Στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε ένα ολοκαίνουργιο ρολόι χαλαζία που έφερε επανάσταση στον κόσμο. Αντικαθιστώντας τη μηχανική κίνηση με έναν ταλαντωτή quartz – πολύ πιο ακριβή, που απαιτεί λιγότερη συντήρηση και επομένως είναι πιο οικονομικός – η ιαπωνική εταιρεία αλλάζει τα δεδομένα της βιομηχανίας ρολογιών.

Επιπλέον, η έλευση αυτής της διαδικασίας συμπίπτει με την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών που αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Η αντικατάσταση της αναλογικής απεικόνισης με ενδείξεις LED (φωτοδίοδοι) ή LCD (υγροί κρύσταλλοι) στα καντράν επιτρέπει την ανάπτυξη νέων λειτουργιών που, σε συνδυασμό με την κίνηση quartz, ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου τύπου χρηστικών ρολογιών

Σε αναζήτηση νέων λύσεων 

Ως απάντηση στο επίτευγμα των Ιαπώνων, οι Ελβετοί κατασκευαστές πιάνουν αμέσως δουλειά. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, η κρίση τους χτυπάει δυνατά, αλλά δείχνουν να ανταποκρίνονται. Ενώ έχουν επιλέξει να παραμείνουν, παρ’ όλ’ αυτά, αφοσιωμένοι στην παράδοση των μηχανικών ρολογιών που θα ενταχθούν στην πολυτελή κατηγορία, θα προκύψει επίσης μια παράλληλη παραγωγή μοντέλων quartz που ταιριάζουν καλύτερα στη ζήτηση της αγοράς. Ανάλογη εξέλιξη προτείνεται και εντός του οίκου Tissot, που βρίσκει γρήγορα νέες λύσεις. 

Έναρξη της ψηφιακής περιπέτειας στην Tissot

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1972, η Tissot εκθέτει το πρώτο της ρολόι quartz με ψηφιακό καντράν στην έκθεση της Βασιλείας. Πρόκειται για ένα μοντέλο με μαύρο δερμάτινο λουράκι και μεταλλικό καντράν με βελτιωμένη εμφάνιση που δείχνει την ώρα μέσα από ένα στενό παραθυράκι.

Tissot Premier Prototype

Αυτό το ρολόι δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά και θα παραμείνει σε κατάσταση πρωτοτύπου,αλλά θα αποτελέσει ωστόσο ορόσημο του συγκεκριμένου είδους για τον οίκο. Έκτοτε, θα ακολουθήσουν πολλά άλλα κομμάτια, που καινοτομούν τόσο στη μηχανική και ψηφιακή τεχνολογία όσο και στη σχεδίαση του μπρασελέ και του καντράν. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η ωρολογοποιία θα προτείνει μηχανικά, quartz και ψηφιακά ρολόγια για να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. 

Η γέννηση των πολυλειτουργικών εργαλείων

Ενώ η εμφάνιση του quartz ως νέο εξάρτημα ρολογιού αλλάζει τα μηχανικά δεδομένα, η ψηφιακή απεικόνιση φέρνει επανάσταση στο ίδιο το ρολόι. Πράγματι, η έλευση μιας οθόνης αντί για ένα καντράν πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες. Πολύ γρήγορα, ένα απλό ρολόι μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο πολλαπλών λειτουργιών. 

Tissot Stratos

Το εντυπωσιακό Tissot Stratos της Bertone που σχεδιάστηκε για την Tissot το 1976 από τον σχεδιαστή αμαξωμάτων Nuccio Bertone (1914-1997) προσφέρει ήδη – εκτός από εξαιρετική ακρίβεια (ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα – μέγ. συν/πλην  5 δευτερόλεπτα το μήνα) – πλήρη ημερομηνία (μήνας, ημέρα και έτος), προγραμματισμό δύο διαφορετικών ζωνών ώρας, χρονομέτρηση στο 1/100 του δευτερολέπτου από την αρχή μέχρι το τέλος, με οποιονδήποτε ενδιάμεσο χρόνο, καθώς και μια συσκευή νυχτερινού φωτισμού, σε πολλές διαφορετικές εκτελέσεις. 

Το 1979, όταν η Tissot έγινε επίσημη χρονομέτρης για την ομάδα Lotus της Formula 1, ο οίκος δημιούργησε νέα σπορ μοντέλα με πολλαπλά καντράν: τη σειρά των Tissot Quartz F1 και Tissot TS-X που αποτέλεσε τη βάση για μεταγενέστερες επανεκδόσεις όπως το TwoTimer από το 1986, το Viatech από τη δεκαετία του 1990 ή ακόμα και το T-Touch από το 1999. Από τότε, το quartz και το ψηφιακό καντράν δεν έχουν φύγει από τον οίκο και η επανάσταση συνεχίζεται… 

Related Articles

Σενάρια επιστροφής Σουμάχερ στο grid

cars

Ο Φερστάπεν έβρισε τον Ράσελ (+video)

cars

Ζυλ Μπιανκί: Ο πιλότος της F1 και το άδοξο τέλος του

cars

F1 – Grand Prix Ολλανδίας: Πρωτιά στην τηλεθέαση για την νίκη του Φερστάπεν

cars

«Δεν έχω καμία ελπίδα να ξαναδώ τον Σουμάχερ…»

cars

F1 GP Μπαχρέιν: Προεπισκόπηση (+video)

cars

Νέα βόμβα μετά τον Χάμιλτον – Η Ferrari κλείνει κι άλλο τεράστιο όνομα της Formula 1

cars

Τα… σεπτεμβριανά concept car στην ιστορία της Opel

cars

Aston Martin και Mercedes-AMG τα Safety Car και Medical Car στην F1

cars