CARSNEWS
AUTONEWS

Η Bosch αλλάζει το σκίαστρο και κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη!

Το σκίαστρο που έχουν μπροστά τους ο οδηγός και ο συνοδηγός ενός αυτοκινήτου είναι, πιθανώς χωρίς αμφιβολία, το πλέον απαρχαιωμένο κομμάτι “τεχνολογίας” σε ένα όχημα. Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή, μονοδιάστατη θα έλεγε κανείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να γίνει καλύτερο. Στο κάτω-κάτω, ο ήλιος απέναντι από τον οδηγό ή η αντανάκλαση που καταλήγει στο πρόσωπο του δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και ασφάλειας και η τοποθέτηση ενός σκίαστρου που περικόπτει σημαντικά το οπτικό του πεδίο είναι ημίμετρο και όχι η βέλτιστη λύση.

Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Bosch που παρουσίασε στο φετινό Consumer Electronics Show το “Virtual Visor”. Ένα ψηφιακό σκίαστρο που επί της ουσίας, είναι ένα διάφανο LCD πάνελ που χωρίζεται σε εξάγωνα και συνεργάζεται με μία μικρή RGB κάμερα και το ανάλογο λογισμικό. Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του οδηγού και να εντοπίσει ακριβώς τα μάτια του ώστε έχοντας πλήρη εικόνα της θέσης του ήλιο ή της αντανάκλασης, να κάνει φιμέ συγκεκριμένα εξάγωνα σε πραγματικό χρόνο προστατεύοντας τον οδηγό. Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι κάνει φιμέ μόνο τα εξάγωνα που χρειάζεται ενώ το 90% περίπου του LCD πάνελ παραμένει διάφανο. Με λίγα λόγια, λειτουργεί όπως τα γυαλιά ηλίου αλλά είναι ενσωματωμένο στο αυτοκίνητο.

Η ιδέα για το σύστημα ανήκει στον μηχανικό της Bosch Jason Zink και δύο συναδέλφους του οι οποίοι το σκέφτηκαν στον ελεύθερο χρόνο τους. Το πρωτότυπο που έδειξαν στους ανωτέρους τους μάλιστα, κατασκευάστηκε με μία LCD οθόνη που βρήκαν στα σκουπίδια αλλά ήταν αρκετό ώστε να πάρουν το πράσινο φως για την εξέλιξη του συστήματος. Τώρα, το Virtual Visor πήρε το βραβείο “Best Innovation” στο φετινό CES και ενώ απαιτεί σκληρή δουλειά για την βελτιστοποίηση του και την εμπορική εκμετάλλευση του, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Προ των πυλών η κακοκαιρία – «Στο κόκκινο» η Θεσσαλία με έντονες βροχοπτώσεις

cars

Το Citroen C5 επιστρέφει πιο τολμηρό από ποτέ!

cars

Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή του πολέμου έχει επιδεινωθεί, δήλωσε ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας

cars

Πώς παίρνουν το πρωτάθλημα ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός

cars

Το τελευταίο αντίο στον θρυλικό “σκαραβαίο” είναι και το πιο συγκινητικό.

cars

Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ – Τουλάχιστον 5 οι νεκροί

Bury

Την άνοιξη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην κοσμοπολίτικη Κόμο

cars

Goodyear Eagle F1 SuperSport RS. Για Supercars

cars

NIO ET7. Ένα τεχνολογικά προηγμένο, ηλεκτρικό premium sedan.

cars